Dřevěná socha kocoura Mikeše v nadživotní velikosti, jenž zdobí vstup do známého sportovního areálu s největším srubem svého druhu v Evropě napovídá, že pipMaster David Kubricht s Danielem Govonim navštívili Ladův kraj. V areálu Šibeničního vrchu rozpálili svoje grily, aby vám ukázali velice jednoduchý a rychlý recept na grilované kuře.
Kuře naplacato se ugriluje dvakrát rychleji
Že jste nikdy neslyšeli o spatchcocingu? Jedná se o specifickou metodu úpravy drůbeže a ryb, tedy motýlkování. Celý fígl spočívá v tom, že drůbež anebo maso rozdělíme na dvě části, ale jednou částí je necháme spojené a maso se tak na grilu udělá téměř dvakrát rychleji než vcelku.
Grilovací akademieNepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin. Grilovací akademie je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování. Průvodcem akademií je odborník na grilování pipMaster David Kubricht. pipMaster každý týden ve svém YouTube pořadu lidem radí, jak udělat něco dobrého na grilu, nejen krkovičku nebo steak. |
„V našem případě z kuřete odstraníme páteř a zplacatíme ho,“ vysvětluje hned v úvodu pipMaster kuchařskou techniku.
Jakmile si z kuřete uděláme motýlka můžeme se vrhnout na přípravu směsi z povoleného másla, česneku, soli, tymiánu, mletého pepře a kůry z jednoho citronu, kterou do kuřete vmasírujeme.
Polovinu směsi nacpeme pod kůži na prsou, aby nám i po grilování zůstala pěkně šťavnatá a druhou polovinu vmasírujeme do kůže.
„Před tím, než ho vložíme do grilu, je potřeba zasunout křídla pod kuře, aby nám pěkně drželo tvar,“ upozorňuje pipMaster a dodává: „Kuře můžete po odstranění páteře také promáčknout oběma dlaněmi na prsou, aby maso a kosti dostatečně povolily a opět nám to pomohlo držet tvar.“
Kuře budeme dělat v keramickém grilu, který si nahřejeme na 180 °C a nepřímou metodou ho v něm budeme dělat asi hodinu. „Kuře jsem dal na vyvýšený rošt, aby se v keramickém grilu dělalo jak odspodu, tak od nahřáté keramické kopule a ugrilovalo se hezky rovnoměrně,“ vysvětluje výhodu keramického grilu pipMaster.
V průběhu grilování ho asi po tři čtvrtě hodině otočíme prsy dolů a necháme dojít na teplotu 74 °C v prsou. Kuře máme hotovo a můžeme se vrhnout na salát od Daniela.
Suroviny na Spatchcock kuře:
- 1 celé kuře
- 75 g změklého másla
- 1 lžíce soli
- ½ lžičky černého pepře
- 1 citron
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mletého tymiánu