Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak tohle je český až do prd***, uznal Pohlreich v Kutné Hoře i Strakonicích

  21:15
Když začal v roce 2009 v pořadu Ano, šéfe! rozkrývat hrůzy v kuchyních a na talířích tuzemských restaurací, ani se mu nesnilo o tom, jak na tom bude česká gastronomie v roce 2023. Doba se totiž naštěstí v mnohém změnila a dnes je u nás celá řada podniků, jimž kralují opravdoví páni šéfkuchaři.

V lednu televize Nova avizovala, že se Zdeňkem Pohlreichem rozjíždí natáčení Pohlreichova souboje restaurací, po dvou měsících už diváci mohou sledovat, jak si vedlo vybraných 12 podniků různého zaměření v souboji, který je s trochou nadsázky takovým Masterchefem pro profíky.

Podobný švih a tah na bránu, jaký muselo mít natáčení, má i střih jednotlivých epizod, v nichž se postupně odehraje šest duelů restaurací s podobným konceptem. A pak další vyřazovací boj, až zbude ta nejlepší restaurace z nejlepších. Alespoň podle prvního dílu, v němž spolu zabojovaly dvě zájezdní restaurace dělající čest české kuchyni – kutnohorská Na Pašince a strakonický Zájezdní hostinec U Jiskrů.

Pohlreich opět nahlíží do kuchyní českých restaurací. Hledá tu nejlepší

Oba rodinné podniky Zdeňka Pohlreicha naprosto nadchly, oba vlastní a vedou kuchařští mazáci se zahraniční zkušeností. V obou vaří dokonale, servis mají více než slušný, oba týmy s přehledem zvládly obsloužit třicítku Pohlreichových náročných hostů za dvě hodiny od předkrmu po dezert. A ta poctivá česká jídla. Bože, i na obrazovce vypadala tak skvěle, že byste se do Kutné Hory nebo Strakonic hned rozjeli najíst.

Ani Pohlreich se neudržel a vrátil se ke svému říznému slovníku, jakkoliv je jeho současná mise příjemně uhlazenější než ty dřívější: „Tak tohle je český až do prd***,“ prohlásil u ochutnávání nadšeně a s uznáním. Na Pašince si pro jeho hosty připravili grilovaná kachní jatýrka, vepřovou pečínku, candáta s čočkovým salátem, smažené bramborové knedlíky a dva typicky české dezerty. U Jiskrů si kromě dezertů připravili tak trochu chlapské menu: býčí žlázy, dršťky s jelítkovými kroketami či bůček s červeným zelím.

KVÍZ: Pamatujete si, jak se rval Zdeněk Pohlreich za dobré jídlo?

Dokonalost sama? Téměř, ale ne tak docela. Kde má jedno z hlavních slov lidský faktor, je vždy prostor na prohřešek. Drobné uklouznutí Pohlreich u obou podniků objevil díky malé záludnosti – do obou vyslali na výzvědy náročný až otravný pár hostů s kamerkou a mikrofonem ve chvíli, kdy tam nebyli majitelé. Na Pašince ho nemile překvapili, když jako bezmasé jídlo nabízeli torteliny, ty by v konceptu ryze české hospody neměly mít místo ani jako varianta pro vegetariány.

U Jiskrů se pro změnu nechala obsluha natolik vyprovokovat náročnými požadavky nastrčené dámy, že ta ke svému úžasu nedostala kávu s bezlaktózovým mlékem prostě proto, že tu ‚na mandlích přes veškerou snahu nenašli bradavky‘. „Servis je strašně důležitá věc a asi dneska víc než cokoliv jinýho. Hromada lidí už umí vařit slušně,“ uzavřel to Pohlreich s tím, že číšník se nikdy nesmí nechat vyprovokovat, host je host.

Rozhodl souboj v kuchyni Next Dooru

Na domácím hřišti si hostince s českou kuchyní vedly naprosto skvěle, vše ostatní bylo zapomenuto, a v kuchyni Pohlreichova pražského podniku Next Door stály oba kuchařské týmy opět na startovní čáře dostihu, který rozhodl, kdo je lepší. Přestože šlo o souboj, oba týmy byly nuceny i spolupracovat, protože Pohlreich trval na tom, že se musí obsloužit vždy celý stůl najednou, ať si jeho osazenstvo objednalo z menu hostince na Pašince nebo od Jiskrů. Takže bojovali každý sám za sebe, přesto bok po boku, s Pohlreichem jako drábem za zády. Ten si to užíval, přestože v sázce byla čest jeho restaurace. Nebo právě proto.

Pohlreich natáčí novou show. Podobně jako Ramsay hledá neprovařené restaurace

Bylo to těsné. Jednoznační profíci na obou stranách, přesto jedem z týmů lépe ustál tlak, který s sebou neslo jak natáčení, tak plná restaurace hladových hostů i touha být (nej)lepší a ukázat se. Podle Zdeňka Pohlreicha to lépe zvládl tým hostince Na Pašince, přestože nemá jasně daného šéfkuchaře. Už proto, že Jiskrovci několikrát nestíhali a musel na ně čekat servis, dokonce by jednou pustili z kuchyně syrovou rybu.

Co bylo podle Pohlreicha nejlepší?

„Mně na tom strašně bavila jedna věc: mně se hrozně líbilo, že se tam v rámci natáčení několikrát objevil takovej ten symbol výměny dresů po fotbalovým zápasu. Když to skončilo, tak si ty kluci dali navzájem ochutnat to svoje jídlo, což mně přišlo úplně fenomenální,“ uvedl Zdeněk Pohlreich pro iDNES.cz. Prostě ho nadchlo, že místo naštvanosti, že někdo vyhrál nebo prohrál. Zvítězila u nich profesionalita a zvědavost.

„Takoví to vnitřní kamarádství v tý industrii, kde ty lidi všichni chápou, že jsou na jedný lodi. Všichni znají tu práci skrz naskrz a jsou prostě jenom zvědavý na to, jak to dělá ten jejich kolega. Tohle byla věc, kterou si budu dlouho pamatovat,“ uvedl Pohlreich, který se jinak jen tak nedojme.

Protože přesně takhle to podle něj funguje všude na světě: „Kuchaři chodí jíst ke svým kolegům, dívat se, jak to kdo dělá. Což je skvělý, protože podle mého názoru to je věc, která tady nikdy nebývala. A to, že se to odehrálo bez jakýhokoliv scénáře naprosto spontánně, tak to pro mě byl opravdu highlight celýho natáčení.“ Jo, už podle prvního svižného dílu protkaného z gruntu českou kuchyní to vypadá, že časy v našich hospodách se konečně mění.

Autor:
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Vyfoťte svou zahradu a sdílejte její příběh. Rozdáme pomocníky za sto tisíc

24. dubna 2024

Mít možnost opečovávat svůj vlastní kousek země nebo něco pěstovat alespoň na terase, dvorku či...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...