Zápach a vyšší spotřeba. To vás čeká, když pravidelně nebudete čistit troubu

Špinavá trouba není nic pěkného. Ulpělé nečistoty a přiškvařené cákance však nejsou jen věcí estetiky. Staré zapečené nánosy šťáv a tuku z grilování nebo přípravy pečínek s omáčkami ovlivňují podle odborníků také spotřebu drahé energie. A v neposlední řadě i naše zdraví.
Takto to vypadá, když dojde ke generálnímu úklidu trouby.

Takto to vypadá, když dojde ke generálnímu úklidu trouby. | foto: Profimedia.cz

Čištění trouby je domácí prací, která rozhodně nikoho neláká a rádi ji vytěsníme z hlavy. Jenže když už někdy začnete péct „na plný céres“ a místo vůně pečeně se po kuchyni začne rozlévat zápach spáleniny, je jasné, že jste myšlenku na vyčištění trouby odkládali příliš dlouho. Pak nezbývá, než se do půl těla vnořit do vnitřku trouby a odčinit to, co jsme tak dlouho zanedbávali.

A je to jako se vším: čím déle se práce odkládá, tím dá více úsilí odstranit následky. Je zřejmé, že dlouho a dobře sloužila, ale teď chce zase něco na oplátku zpátky: důkladný úklid. Zdaleka nejde jen o to, abyste měli kuchyni jako ze žurnálu.

Babské recepty pro pravidelnou údržbu

  • Drobné nečistoty: Na relativně čerstvé znečištění a mastnotu vám postačí jen citron – malé množství horké vody nalijte do zapékací mísy, vymačkejte do ní šťávu z citronu (klidně i s dužinou) a vložte do trouby předehřáté na cca 150 °C. Po 15 minutách troubu vypněte a nechte ještě nějakou dobu působit páru (neotvírejte dvířka). Poté snadno hadříkem setřete všechny nečistoty.
  • Připečená špína: Smíchejte dostatečné množství jedlé sody (poslouží i prášek do pečiva) s teplou vodou tak, aby vám vznikla pasta. Tu pak naneste na povrchy v lehce předehřáté troubě (samozřejmě vynechejte topná tělesa a ventilátor). Při nanášení vám pasta začne krásně hnědnout uvolněnou špínou a usazeninami. Nechte směs působit několik hodin, nejlépe přes noc.
  • Na sklo: Smíchejte jedlou sodu s octem. Vznikne vám šumící směs, kterou po dostatečném vyšumění naneste na sklo a nechejte působit necelou hodinku. Pak stačí jen důkladně vyčistit vlhkým hadříkem.

Zdroj: 4home.cz

„Zanesení povrchu trouby a topných těles připáleninami brání rovnoměrnému ohřevu. Proto nebude výsledek pečení takový, jaký byste si přáli: místy bude pokrm nedopečený. Na tento nedokonalý výsledek budete kromě toho spotřebovávat víc energie, a tedy svých vlastních peněz,“ vysvětluje Jana Neuszerová ze společnosti Mora.

Podle ní navíc starý připálený tuk začne po čase uvolňovat uhlíkové plyny. Ty mohou ovlivnit chuť a vůni jídla, naplnit kuchyni kouřem a nepříjemnými pachy. Nánosy starého tuku se navíc mohou v krajním případě i vznítit.

Předehřátou troubu jde vyčistit pomocí směsi z kypřicího prášku s octem, to ale funguje jen u čerstvých nečistot. S připáleninami staršího data si poradí jen agresivnější čisticí prostředky, které nemusejí být prospěšné ani přírodě, ani nám a nejsou zrovna levné.

Čištění s chemií

  • Vždy používejte ochranné rukavice. Složení klasických čističů nebývá zrovna shovívavé k pokožce a mohlo by dojít k závažnému podráždění.
  • Pozor na chemické výpary. Při drhnutí trouby je dobré mít místnost dobře větranou. Obzvlášť, pokud se pohybujete v menším prostoru. Agresivní přípravy mohou způsobit i poleptání dýchacích cest.
  • Po vyčištění troubu důkladně opláchněte. Dbejte na to, abyste odstranili všechny zbytky čističe z povrchů. Ty sice nepřijdou do přímého styku s připravovaným jídlem, ale při vyšších teplotách v troubě se samozřejmě mohou vypařovat a do jídla se dostat.

Zdroj: 4home.cz

Proto, jestli se poohlížíte po nové troubě nebo moderním sporáku, vybírejte mezi úspornými spotřebiči s některou z automatických funkcí pro čištění vnitřku trouby. Zbavíte se tak úmorného a neoblíbeného čištění spotřebiče.

Nejdokonalejší je pyrolýza a katalýza

Pyrolytické čištění je založené na velmi vysokých teplotách. „Teplota tu dosahuje okolo 500 °C. Trouby, které toto dokonalé automatické čištění umožňují, mají povrch z velmi odolného speciálního smaltu a díky skvělé izolaci trouby i dvířkům se čtyřmi bezpečnostními skly nedochází ke znatelnému uvolňování tepla do okolí,“ tvrdí Neuszerová.

Čištění kuchyně s odbornicí zvládnete na jedničku:

Program trvá 90 minut a po celou dobu jsou z bezpečnostních důvodů dvířka trouby uzamčená. Po vychladnutí trouby stačí pouze setřít nečistoty hadříkem bez použití jakýchkoliv chemických prostředků.

Horkovzdušné trouby s katalýzou mají uvnitř speciální porézní povrch. Ten do sebe během pečení dokáže vtáhnout mastnotu a rovnou ji odstranit. Trouba tak zůstává stále čistá, protože se tuk nikde neusazuje.

Parní čištění

Aby bylo parní čištění nejúčinnější, mělo by probíhat pravidelně po každém větším pečení, během něhož se mohl uvolnit do vnitřního prostoru trouby tuk nebo šťáva z pokrmu.

Při parním čištění nalijete do pekáče asi půllitr vody a zahřejete troubu tak, aby vznikla pára.

A jak to funguje? Vše, co je potřeba udělat, je nalít asi půl litru vody do pekáče, vložit jej do trouby a nastavit funkci ECO Clean, pokud ho má. V principu je nutné dosáhnout teploty, kdy se začne z vody vytvářet pára.

Asi po 30 minutách už můžete sledovat výsledek, kterým je viditelně čistý povrch celého vnitřku trouby. Na závěr stačí nečistoty jednoduše otřít hadříkem. Cennou energii můžete ušetřit tím, že parní čištění spustíte krátce po dopečení, když je ještě trouba zahřátá.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...