Příčin může být mnoho. Příliš hodně, anebo málo hydratované těsto. Vysoká, anebo naopak nízká teplota pečení. Příliš mladý, či příliš starý kvásek. A tak dále.
Rádce jsme připravili ve spolupráci s Klárou Hadašovou, která provozuje blog Co nového na kopci, organizuje kurzy pečení chleba a na toto téma vydala i knížku Domácí pekař.
Zaměřuje na zcela klasický pšenično-žitný kvasový chléb, nevěnuje se vysokohydratovaným chlebům. Když lakonicky shrnuje svou osobní zkušenost, tak tvrdí, že „za mne osobně je ve většině případů důvodem vady chleba špatný kvas nebo kvas špatně použitý.“
Přinášíme souhrn nejčastějších chyb, kterých se můžete při pečení dopustit. Podívejte se na obrázek, jak to může dopadnout, když váš čerstvě upečený mazlík vypadá jinak, než jste původně čekali.