Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohlreich si ze soutěžního výkonu českých restaurací sedl na zadek

  21:50
V aktuálním dílu Pohlreichova souboje restaurací se střetly podniky ze Strakonic a Olomouce. Obě restaurace vyznávají trend „moderní české kuchyně“. Což může znamenat v praxi cokoli. A pro Zdeňka Pohlreicha je to trochu jako červený hadr na býka. Sám se totiž považuje spíš za tradicionalistu.

Tentokrát se „do křížku“ pustili šéfové restaurací Sůl a řepa za Strakonic v čele s Pavlem Drdelem a olomoucká Long story short s Petrem Henešem. Oba si před tím, než se rozhodli pořídit restaurace „podle svého“, prošli dlouhou cestou, která je mnohdy vedla i mimo obor.

Jedno však mají společné: oba dbají na dobrou atmosféru v kuchyni a shodují se v tom, že už by nechtěli pracovat v příšerném stresu, jaký zažívali v začátcích podle tehdejšího trendu, že v kuchyni musí být vždy křik, facky a stres.

Oba šéfkuchaři mají nejen svébytný přístup k vaření, ale i k využití specifických ingrediencí. Jeden staví na vlastním pečivu, druhý na netradičních fermentovaných plodech. Dohromady však vytvářejí neotřelé kombinace, za kterými jezdí hosté z celé země.

„Nástup mládí, kvalita vybavení i investičně poměrně rozsáhlé projekty. Já věděl, že se situace rychle mění, ale byl jsem upřímně překvapen nasazením a úrovní služeb, kvalitou zázemí i technologickou vyspělostí. Nacházíme se v období takzvaných kuchařských hospod, kdy je šéfkuchař konečně hlavní postavou místo podivných investorů. A to je naděje do budoucna,“ doplňuje k mladým trendy restauracím Zdeněk Pohlreich.

I v tomto díle se soutěž odehrávala nejprve v prostoru domovské restaurace, pak následovalo menu pro odborníky „mlsné jazýčky“, pro finále je Zdeněk Pohlreich pozval do svojí restaurace Next Door.

V první fázi, kdy kuchařské týmy vařily „doma“, měly nakrmit celou restauraci během dvou hodin, od předkrmu až po dezert. Pro Pohlreicha to byly možná větší nervy než pro kuchaře. Starostlivě sledoval hodiny a v duchu si kontroloval reálný čas, v jakém by byl schopný odbavit celou objednávku. A tvářil se znepokojeně a ustaraně. Obě restaurace se totiž zdály odhodlané, ale rozjezd byl trochu pomalý. Většinou trochu vázl servis „na place“.

Číšníci měli tendenci si s hosty povídat a vysvětlovat, co si to vlastně objednávají, jak jsou zvyklí z běžného provozu. Jenže když jde o čas, méně by možná bylo více. Naštěstí mezi hosty se nešetřilo chválou, což bylo náplastí na nervózní závodní atmosféru.

Ve finále už bylo jasněji a souboj byl velmi vyrovnaný. Bylo zřejmé, že oba šéfkuchaři měli situaci pevně v rukou. Na druhou stranu jim dal Pohlreich trošku lekci v tom, jak organizovat práci přímo v kuchyni, aby to dobře odsýpalo a všichni měli přehled o situaci. Bez křiku, aniž by je držel pod krkem, ale spíš aby je udržoval v tempu a stálé pohotovosti.

A kdo vyhrál? Oba týmy byly fantastické a naprosto srovnatelné. Dokázaly, že i netradiční koncept kuchyně může být životaschopný, rozhodování bylo tedy obtížné a v jistém smyslu nespravedlivé.

Jenže v situaci, kdy může být vítězem jenom jeden, si vítězství odnesla restaurace Long story short. „Oba předvedli nesmírně zajímavé věci. Dnes převážilo, že tým Sůl a řepa měl jídlo trošku monotónnější,“ celkově zhodnotil Pohlreich.

Třetí díl Pohlreichova souboje restaurací uvidíte na Voyo nebo v repríze na Nově ve čtvrtek dopoledne či v neděli brzy ráno.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...