Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Maršálek smaží tradiční české vdolky z tvarohového těsta bez droždí

Sice už máme dávno po masopustu, nicméně koblihy, vdolečky či lívanečky si určitě dáte s chutí i kdykoliv jindy. Čas od času, proč ne. A pokud trochu bojujete s kynutým těstem, určitě vás zaujme recept na tradiční vdolečky, u nichž můžete na droždí zapomenout.
Vdolečky z těsta bez droždí, se smetanovo-tvarohovým krémem a povidly.

Vdolečky z těsta bez droždí, se smetanovo-tvarohovým krémem a povidly. | foto: Česká televize

Cukrář Josef Maršálek na tradiční vdolečky překvapivě v dalším díle seriálu České televize Buchty po ránu nepoužil těsto kynuté, nicméně těsto velmi podobné, jaké vytvoří kombinace prášku do pečiva, oleje a tvarohu. Chová se totiž podobně jako kynuté. Také jste to ještě neslyšeli?

Pokud máte chuť si tyto vdolky vyzkoušet, protože jsou rychlé – a jako dělané třeba pro pozdě ohlášenou návštěvu – na těsto budete potřebovat: 250 g měkkého tučného tvarohu, citronovou kůru z jednoho chemicky neošetřeného citronu, 300 g dětské krupičky (případně hrubé mouky nebo semoliny), 20 g cukru, 5 g soli, 6 g prášku do pečiva, 1 vejce velikosti M a 40 g oleje.

Dopřejte si pravé koblihy s voňavými povidly podle Pepy Maršálka

Jak na to? Do mísy vyklopte tvaroh, celé vejce (bez skořápky) a promíchejte. Přidejte jemně nastrouhanou kůru z celého citronu, sůl, cukr a rozmíchejte do hladka. Pak teprve přidejte olej. Pokud byste nechtěli těsto připravovat ručně, ani v robotu ho určitě nešlehejte, jen promíchejte, abyste získali kompaktní hmotu – a počítejte s tím, že krupička potřebuje čas, než natáhne tekutiny.

Hotové těsto dejte odpočinout do lednice zhruba na čtvrt hodiny, aby těsto „pěkně zkompaktnělo“, jak říká Josef Maršálek. Pak si posypte pracovní plochu moukou, těsto rozválejte zhruba na výšku jednoho centimetru a vykrájejte z něj kolečka – a z nich středy, ty můžete také usmažit.

Nic se nenechává kynout, vykrájené kroužky bez prodlení vkládejte do vařicího oleje o ideální teplotě 170 °C a smažte do zlatova. Usmažené vdolky pokládejte na papírové ubrousky, zbaví je přebytečného oleje, a než vychladnou, připravte si výbornou smetanovo-tvarohovou náplň.

Tu umícháte do pevna z tvarohu, smetany na šlehání a trochy cukru – s pomocí šlehače, v podstatě úplně stejně jako když šleháte šlehačku. Jen je to rychlejší, takže si hlídejte, ať krém nepřešleháte. Hotovou náplň přendejte do zdobicího sáčku, ustřihněte mu špičku a vychladlé vdolečky si ozdobte podle své fantazie. Lžičkou pak přidejte na každý vdolek pár kousků povidel.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...