Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Premium

Dobrá mouka se po čtrnácti dnech zkazí, ta dnešní je mrtvá, říká šéfkuchař

Z bezcenných nebo zapomenutých surovin dokáže připravit skvělé jídlo. Třeba slupky z kořenové zeleniny zkvasí, usuší a udělá z nich prach, kterým ochucuje pomazánky a polévky. „Snažím se, aby bylo jídlo zajímavější. A chceme ukázat, co vše z přírody se dá zužitkovat, abychom toho vyhazovali co nejmíň,“ tvrdí kuchař Pavel Drdel (46), který už pět let šéfuje strakonické restauraci Sůl & Řepa. Proč zavařuje zelená rajčata? A proč chutnají trochu jako okurka? Jak vyrábí kapary ze slunečnic? Který plevel umí udělat v kuchyni parádu? A proč mu zkvašený květák připadá „zaprděný“? | foto:  Michal Sváček, MAFRA

  20:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Z bezcenných nebo zapomenutých surovin dokáže připravit skvělé jídlo. Třeba slupky z kořenové zeleniny zkvasí, usuší a udělá z nich prach, kterým ochucuje pomazánky a polévky. Pavel Drdel už pět let šéfuje strakonické restauraci Sůl a Řepa. Proč zavařuje zelená rajčata? A proč chutnají trochu jako okurka? Jak vyrábí kapary ze slunečnic? Který plevel umí udělat v kuchyni parádu? A proč mu zkvašený květák připadá „zaprděný“?
Hovory na talíři

Vím, že první jídlo, které jste uvařil, byla česká „čína“ s párkem. To vám bylo šest let. Co jste ale jako první zavařil?
Asi něco s babičkou. Měla zahradu a hodně zavařovala, ve sklepě měla hromadu kompotů. Dělala marmelády, mošty i povidla. Táta hodně zavařoval houby do sladkokyselého nálevu. Anebo udělal hříbky na sádle a pak je taky zavařil. To mi strašně chutnalo! Ale nejvíc jsme samozřejmě dělali okurky. Jako asi všichni. Tenkrát jsme prostě byli zavařovací velmoc. Pak to časem vyšumělo. Ale dnes se to vrací, když sklenici zavařovaček v obchodě někdy nabízejí bezmála za stovku. I zákazníci k nám chodí pro rady, jak co doma zavařit. Třeba jednou i mladí najdou zalíbení v zahradničení jako moji rodiče a naše generace.

Zavařujeme i nezralé zelené jahody, které jsme dávali k hovězímu tataráku. Ovoce hodně bereme od Sadů svatého Prokopa, které sídlí u Temelína. V životě jsem nejedl lepší.

Pavel Drdel

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: , Téma

Hovory na talíři

Čokoládové lanýže? Hodně lidí se ptá, zda je v nich opravdu houba, líčí výrobce

Václav Durďák

Největšího výrobce řemeslné čokolády v Česku, Čokoládovnu Janek, založil před lety Václav Durďák s...

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich je známý šéfkuchař, jehož proslavila nejen jeho gastronomická...

Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Mé recepty jsou blbuvzdorné. Uvaří je i antitalent, říká Těhotnej kuchař

V obyčejné kuchyni vaří obyčejná jídla. Moc se s tím nepáře, neodvažuje každý...

V obyčejné kuchyni vaří obyčejná jídla. Moc se s tím nepáře, neodvažuje každý gram a to, jak...

Fajnšmekr, který nadává na smažák, si ho sní tajně, říká šéfkuchař Roman Paulus

Roman Paulus, jeden z nejlepších českých kuchařů.

Chutě Čechů má dobře přečtené. Jeden z nejznámějších českých šéfkuchařů Roman Paulus, který...

Kapra jedině na sádle, mlíčí smažím jako řízek, radí kulinářský mistr Svatek

Martin Svatek

Oblíbenou pochoutkou, ale i postním vánočním jídlem bývali kdysi v Čechách kupodivu šneci. V...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Krvavá i bílá svída jsou krásné celý rok i jako živý plot. Snadno se množí

2. května 2024

Ještě nemáte na zahradě žádnou svídu? Pak je nejvyšší čas ji vysadit, neboť tyto odolné okrasné...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

Nechcete na zahradě chemická hnojiva? Zkuste to s mykorhizními houbami

1. května 2024

Mykorhizní houby jsou nezbytnou součástí přírodního ekosystému a hrají klíčovou roli v růstu a...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...