Rozpalte jarní grilovací sezonu marinovaným lososem v asijském stylu

Lososa, jednu z nejoblíbenějších ryb, můžete udělat na pánvi, v troubě i na grilu. Zkuste ho jednou připravit trošku jinak, v asijském stylu. Mistři grilu David Kubricht a Daniele Govoni ukážou, jak na marinovaného lososa s jasmínovou rýží a studenou asijskou omáčkou.

Cesta na ranč Silverstone Living ležící v Bystré nad Jizerou je plná očekávání. Je totiž podle Amazing Places vítězem kategorie Kouzelná novinka roku 2022. Tento server vybírá nejkouzelnější místa pro vaše dovolené, romantické víkendy nebo rodinné výlety po střední Evropě.

Našim průvodcům grilování doporučili místo na ranči, kde se budete cítit jako doma nebo jako na Divokém západě, ve špičkovém hotelu či na venkově u babičky.

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin. Grilovací akademie je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování.

Průvodcem akademií je odborník na grilování pipMaster David Kubricht. pipMaster každý týden ve svém YouTube pořadu lidem radí, jak udělat něco dobrého na grilu, nejen krkovičku nebo steak.

Na ranči si můžete dopřát i kvalitní steaky z vlastního chovu a popíjet k nim nejlepší vína anebo ochutnat klasickou svíčkovou omáčku na smetaně s karlovarským špekovým knedlíkem podle původního receptu, kterou vaří jenom tady.

Jarní sezonu zahájí průvodci grilovací akademie právě v místě, kde máte pocit, že jste našli ráj na zemi a ve videu vám ukážou, jak na marinovaného lososa s jasmínovou rýží a studenou asijskou omáčkou.

Příprava lososa je velmi jednoduchá. Podle tohoto receptu jej můžete udělat v jakémkoli grilu s víkem. Potřebovat budete jen mokré cedrové prkénko, aby se vám ryba nepřipálila nebo nepřichytila na rošt a na konci zůstala celá.

„A protože budeme rybu grilovat v přímé zóně, tak nám namočené dřevo začne do masa uvolňovat aroma a přidá masu další chuť,“ vysvětluje David Kubricht.

Losos patří mezi nejvšestrannější ryby a nabízí nespočet úprav, počínaje konzumací syrové ryby v úpravě carpaccio nebo jako přísadu do suši přes vaření ve vodě anebo páře, přípravu metodou sous-vide až po grilování.

Jemně aromatické a chutné maso ryby je sice relativně tučné, ale zato zdravé, a to především díky velkému množství omega 3 mastných kyselin, vitaminů skupiny B a D, selenu a draslíku.

Připravte si lososa

Filety s kůží nejprve očistěte od zbytků kostí, upravte na délku použitého prkénka a vložte do podlouhlé skleněné misky. Prkénko namočte do studené vody a mezitím si připravte marinádu.

Na ní budete potřebovat nastrouhaný čerstvý zázvor, třtinový cukr, chilli vločky, bílý mletý pepř, utřený česnek, sójovou omáčku a olivový olej. Nakonec zakápněte tabascem nebo jinou pálivou omáčkou podle chuti a vše důkladně promíchejte. Hotovou marinádou potřete připravené filety a podle výšky masa nechte hodinu až dvě marinovat.

Suroviny na 8 porcí marinovaného lososa:

  • 1,5 kg filetu z lososa
  • 2 lžíce čerstvého zázvoru
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžičky sušených chilli vloček
  • 1½ lžičky bílého mletého pepře
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce sójové omáčky Kikkoman
  • 3 lžíce olivového oleje Monini
  • tabasco nebo jiná pálivá omáčka
  • sůl

Postup:

Gril rozpalte na 180 stupňů. Z vody vytáhněte cedrové prkénko a dejte nahřát na 5 minut do grilu. Poté jej potřete trochou olivového oleje, vyskládejte na něj namarinované filety a vložte zpátky do grilu, kde je nechte grilovat zaklopené asi 20 minut, dokud teplota uvnitř masa nedosáhne přesně 50 stupňů. K tomu použijte teplotní sondu.

K rybě v asijském stylu nesmí chybět jasmínová rýže a jednoduchá studená omáčka

Než se ryba udělá, uvařte si jasmínovou rýži a k ní si připravte studenou asijskou omáčku podle evropského mistra grilu Daniela Govoniho. Do misky dejte nastrouhaný čerstvý zázvor, prolisovaný česnek, přidejte pár tenkých plátků chilli papričky, sójovou omáčku a lžíci extra panenského olivového oleje. Suroviny důkladně promíchejte.

Suroviny na 8 porcí přílohy:

  • 0,5 kg jasmínové rýže

Suroviny na asijskou omáčku:

  • 2 lžičky čerstvého zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce olivového oleje Monini
  • 1 chilli paprička
  • 10 lžic sójové omáčky Kikkoman

„Sonda hlásí hotovo a můžeme servírovat,“ říká pipMaster David Kubricht. Ugrilované filety nakrájejte na jednotlivé porce a do misek naservírujte uvařenou jasmínovou rýži a připravenou asijskou omáčku.

Nakonec dozdobte tenkými plátky žluté chilli papričky a jarní cibulky. Takto naservírovaného lososa ještě trochu dosolte. „Marináda je sice slaná, ale ne tolik, aby to stačilo,“ upozorňuje pipMaster.

„Losos je vynikají, krásně jemný, není přepečený a ta omáčka k tomu, to je pecka,“ oceňuje výsledný pokrm pipMaster.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Rozpalte jarní grilovací sezonu marinovaným lososem v asijském stylu

Marinovaný losos s asijskou omáčkou a jasmínovou rýží

VIDEO Lososa, jednu z nejoblíbenějších ryb, můžete udělat na pánvi, v troubě i na grilu. Zkuste ho jednou...

Tři druhy sendvičů uděláte na grilu na jeden zátah. Tip na předvánoční party

Sendviče s karé a krůtím masem

VIDEO Chystáte se ještě před Vánoci uspořádat sešlost s přáteli a nevíte, jaké pohoštění pro ně...

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...