Trápí-li vás únava, stres, zažívání nebo třeba oslabená imunita, měli byste růžičkovou kapustu alespoň občas zařadit do jídelníčku.
Zelené hlavičky jsou bohatou zásobárnou vitaminů, hlavně A, C, E, K a skupiny B a obsahují také minerály – hořčík, draslík, vápník, fosfor a síru. Navíc slouží jako cenný zdroj vlákniny, která nám v běžné stravě často chybí.
Růžičkové kapustičky jsou královnami diet
Trpíte otoky? Ztěžuje vám život revma nebo dna? Pravidelná konzumace růžičkové kapusty vám může hodně ulevit – právě díky draslíku, který podporuje vylučování nadměrného množství vody z těla. Tím zároveň napomáhá detoxikaci a rychlejšímu vyplavování škodlivin.
Otestujte se, co víte o běžném ovoci a zelenině |
Vysoký obsah vlákniny v růžičkách kapusty zase prospívá zažívání, preventivně působí proti zácpě a ve střevech funguje jako dokonalý kartáč.
Uvádí se také, že růžičková kapusta má ze všech košťálovin nejvíc bílkovin a jen minimum kalorií. Když k tomu ještě připočtete zmíněný odvodňující efekt, vyjde téměř ideální „hubnoucí“ potravina.
Vybírejte pečlivě, na vzhledu kapustiček záleží
Při nákupu dejte pozor, aby kapustičky byly hezky zelené, tvrdé a pevné. Pokud jsou hlavičky spíš houbovité, nebo mají nažloutlé listy, nekupujte je.
Růžičkové kapustičky byste měli nemyté skladovat v chladu, kde vydrží asi deset dní.
Růžičkovou kapustu lze použít na přípravu zeleninových a masitých pokrmů. Výborná je zapečená se sýrem. Výtečně se hodí k těstovinám nebo do rizota.
Zkuste ji třeba zapéct s máslem a anglickou slaninou: necelé kilo kapustiček vložte do vroucí osolené vody a čtvrt hodiny vařte. Nakrájenou slaninu orestujte na másle a přidejte uvařené kapustičky. Promíchejte a vložte do zapékací misky. Pečte v troubě předehřáté na 220 °C přibližně deset minut.
Růžičkové kapustičky jako zdravá přílohaOčištěnou růžičkovou kapustu uvařte v osolené vodě, sceďte ji a nechte okapat. V hrnci rozpusťte máslo a vložte do něj uvařenou kapustu s trochou vody a drceného kmínu. Přidejte na tenké plátky pokrájený česnek a poduste. Podávejte k drůbežímu, vepřovému, uzenému masu. |