Podle Maršálkovy finty upečete skvělý kubánský dort z litého těsta

Co víc by mohlo patřit k cukrařině než načančaný dort. Vždyť je to disciplína sama o sobě a ne každá domácí pekařka si ně něj troufne. Zase tak složité to však není a cukrář Josef Maršálek nemá problém se podělit o své zkušenosti, jak upéct dort příjemné konzistence, který udělá radost a bude skvěle chutnat.
Kubánský dort z litého těsta podle cukráře Maršálka, který snadno připravíte i...

Kubánský dort z litého těsta podle cukráře Maršálka, který snadno připravíte i doma. | foto: Česká televize, Buchty po ránu

Když se v pořadu České televize Buchty po ránu cukrář Josef Maršálek pustil do pečení dortů, rozhodl se pro český punčák, dort zvaný Florida a dort kubánský, s pařížskou šlehačkou, banánem a čokoládou. Což jsou jedny z nejoblíbenějších a většinou je najdete v každé cukrárně.

Upéct si je můžete i doma, stačí osvědčený a vyzkoušený recept a alespoň minimální zkušenosti s pečením. A nezapomeňte, že v cukrařině je jednou z nejdůležitějších věcí pečlivé vážení jednotlivých ingrediencí, protože právě nepřesnost může být příčinou, proč se vám dort nepovede. Navíc není nutné péci dort z piškotového těsta, které má řadu úskalí. Cukráři mají své finty.

Maršálek: Pečení, prořezání a zdobení dortů

Vyzkoušejte si to na kubánském dortu

Vyzkoušejte si to třeba na kubánském dortu, kterým uděláte radost jak dětem, tak kterékoliv návštěvě. Na korpus z litého těsta potřebujete: 140 g hladké dortové mouky, 250 g jogurtu, 220 g cukru krupice, 35 g kakaa, 2 g skořice, 4 g soli, 2 g prášku do pečiva, 4 g jedlé sody, 2 vejce M a 80 g oleje.

Podle Maršálka se nemusíte ničeho bát a těsto na kubánský dort si opravdu připravte jednoduše jako litou hmotu. „Je to rychlejší a výsledek bude extrémně vláčný,“ slibuje cukrář. Do dostatečně velké misky si k navážené mouce nejprve přidejte všechny sypké suroviny a pečlivě je promíchejte. Pak teprve přidejte odstátý jogurt (tedy ne rovnou z lednice) a vyklepněte k němu dvě celá vajíčka. Promíchejte a těsto máte hotové.

Těsto přelijte do dortové formy vyložené pečicím papírem a vložte ho do trouby vyhřáté na pouhých 160 °C, důležité je totiž pomalé pečení. A pečte podle zkušeností s vaší konkrétní troubou, nezapomeňte na zkoušku špejlí.

Z bílků Maršálek peče ježky ze švýcarského sněhu s pařížskou šlehačkou

Na náplň z pařížské šlehačky pak budete potřebovat 600 g smetany ke šlehání a kakao (15 gramů) a hořkou čokoládu (180 g). Praktické rady k postupu přípravy najdete v článku výše, kdy s ní Maršálek zdobil švýcarské ježky. Jen počítejte s tím, že smetana s kakaem a čokoládou se musí nechat ideálně 12 hodin odležet v lednici tzv. dozrát. Pak se teprve šlehá. A je rychle hotová.

A jak na zdobení? Na vychladlý korpus (oddělený od formy, kterou poté na bocích vystelte fólií) vyskládejte po celé ploše půlky banánů a navrch naneste ušlehanou pařížskou šlehačku, rozetřete nožem do rovna a dejte na půl hodiny vychladnout do lednice.

A pak se vrhněte na polevu: rozpusťte si čokoládu a kakaové máslo, pozor, nevystavte je při rozpouštění vyšší teplotě než je 45 °C, aby poleva dobře tuhla. Dort vyndejte z formy a šlehačku na hraně dortu uhlaďte, aby poleva mohla pěkně stékat po bocích. „Nelijte polevu z velké výšky, ať vám do šlehačky na dortu neudělá díru,“ radí Maršálek. Pak dort opět vychlaďte a máte luxusní domácí dezert, který si nezadá třeba s dortem vídeňským.

Tip na letní dort? Vyzkoušejte jahodový dort s mascarpone a zakysanou smetanou podle jedné z nejrespektovanějších cukrářek Heleny Fléglové:

14. července 2022

Připravovali jste nějaký prostorový dort a máte zbytky pečeného korpusu? Nebo se vám korpus rozpadl při krájení? I tak korpus můžete dále zpracovat.

Ze zbytků korpusu a krému totiž uplácáte skvělá čokoládová lízátka na špejli, třeba podle cukrářky Markéty Krajčovičové:

3. června 2013

Autor:
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...