Snadný recept na hubnutí. Těstoviny jezte al dente a pomalu, radí vědci

Jestli existuje něco, co Italové opravdu nesnášejí, jsou to rozvařené těstoviny. Vědci navíc nyní zjistili, že mohou představovat riziko i pro naši figuru. Měkké těstoviny totiž sníte daleko rychleji, dřív než si mozek uvědomí, že je tělo už nasycené.

Čím víc jsou těstoviny rozvařené, tím víc jich na posezení sníte a máte šanci ztloustnout. | foto: Profimedia.cz

Vědci z Wageningen University & Research v Nizozemsku najali 54 lidí, aby během tří dnů jedli různá jídla z těstovin. Jednalo se o penne vařené buď sedm, nebo dvacet minut. K nim byla mrkev, vařená buď dvě minuty nebo dvacet minut. K některým pak byla navíc i omáčka.

Co zjistili? Ukázalo se, že člověk jí rozvařené těstoviny mnohem rychleji než těstoviny uvařené al dente neboli na skus. A příliš pozdě tak zjistí, že má plný žaludek, což může vést k přejídání.

Analýza získaných dat konkrétně ukázala, že naměkko vařené těstoviny s měkkou mrkví lidé jedli o 45 % rychleji než těstoviny vařené al dente s tvrdší mrkví. Čím bylo jídlo měkčí, tím rychleji mizelo lidem v žaludku.

V případě, že byla k rozvařenému jídlu i omáčka, tempo jídla se zrychlilo o 30 %. Měkké jídlo lidé jedli po větších soustech a méně ho kousali.

„Rozdílná konzistence, tedy tvrdost nebo naopak měkkost jídla by lidem mohla pomoci korigovat, případně zvýšit potravinový příjem podle toho, co zrovna potřebují,“ uvedla hlavní autorka studie, která vyšla v magazínu Food Quality and Preference, Dieuwerke Bolhuis.

Již dřívější studie z oblasti stravování a váhového přírůstku přitom ukázaly, že existuje spojitost mezi rychlostí, jakou jíme, a tím, jak přibíráme. Neboli pokud do sebe budete jídlo házet rychle, přiberete snadněji.

Receptorům v žaludku, které registrují, zda se žaludek roztahuje, totiž trvá 15–20 minut, než aktivují hormony, které dají našemu mozku najevo, že částečně natrávená potrava již postoupila do tenkého střeva. Takže když je jídlo měkké a nemusíme tolik kousat, jíme ho rychleji a příliš pozdě nám dojde, že už jsme vlastně plní.

Výživová doporučení odborníků na stravování:

Princip zdravého talíře

Výživová pyramida poradí, jak správně jíst.

Další studie, provedená v Japonsku na 3 tisících lidech, ukázala, že ti, kteří jedí rychle a pokračují v tom, dokud nejsou plní, jsou třikrát více ohroženi obezitou než ti, kteří jedí pomalu. Jiná studie v Číně pak prokázala, že pokud lidé jídlo více koušou, sníží svůj příjem kalorií asi o deset procent.

Jak na domácí italské těstoviny:

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...