Nakrmí ryby, které dají nažrat rostlinám. A produkují lahodné maso a saláty

  0:07
Říkají si aquaponičtí farmáři a jsou to vlastně takoví nadšení chovatelé ryb a pěstitelé chutných klíčků a křehkých salátů a bylinek v jednom. Neomezuje je v tom denní hodina ani roční období, což je na jednu stranu obrovská strategická výhoda, na druhou řehole všech, koho živí zemědělství.

Bývalý kravín v Lážovicích nedaleko Příbrami už zažil mnohé. Těžko by někdo před pár desítkami let odhadoval, že se tam jednou budou v kádích prohánět ryby a v akváriích drobný rybí potěr, který docela netrpělivě čeká, až povyroste a uvolní se pro něj místo v těch kádích. Vodu v kádích přitom svými kořeny čistí rostliny, které bydlí o patro výš. Prostě takový přirozený koloběh.

Takto přirozeně a – na první pohled – triviálně funguje i vlastní aquaponie. U níž navíc bez jakýchkoliv pochybností platí, že co na vstupu vložíte, to na konci dostanete. A protože zakladatelé farmy Jan Dušek a Michal Hrášek chtějí dostat to nejlepší rybí maso a zeleninu, krmí své sumečky africké i žraločí, tilápie i další ryby krmivem v nejvyšší kvalitě. Ač certifikát biokvality paradoxně dostat nemohou – a to jen proto, že rostliny nepěstují v půdě, ale ve vodě – nevadí jim to.

Jak funguje aquaponie na zavedené farmě

„Děláme to hlavně pro sebe. A pro svoje rodiny,“ říká s úsměvem a v nadsázce jejich kolega Petr Velich, který do rozjeté farmy naskočil jako špičkový odborník na péči o ryby. S tím, že firemní naturálie v podobě lahodného rybího masa a čerstvých salátů se prostě vždycky hodí.

Aquaponie je totiž systém, který neošidíte. Lze ho dělat jen poctivě. Natolik křehká je rovnováha v uzavřeném koloběhu trubek, čerpadel a filtrů, že si nelze dovolit vložit do něj nic jiného než pečlivě vybrané kvalitní krmivo pro ryby, jejichž trus je přírodní výživou pro rostliny. Žádná chemie. Jinak vám celý systém zkolabuje.

Ekologie, jasný původ, jasná kvalita

Protože chtějí být lážovičtí jako farma soběstační, každou rybku si tu vypiplávají sami už od výběru kvalitního chovného páru, stejně jako každou rostlinku od semínka. Zeleniny přitom ročně vyprodukují 36 tun a rybího masa 320 tun. Maso si nechávají testovat ve dvou nezávislých laboratořích, takže mají černé na bílém, že ryby z jejich produkce mají o 30 % vyšší obsah omega-3 mastných kyselin či bílkovin.

Rybář se prostě nezapře. Petr Velich je ale především opravdový odborník na...
Sumeček africký v plné kráse. Jeden z těch chovných, který se stará o další...
Sumeček africký má lahodné maso bez kostí, což je jeden z důvodů, proč ho...

Rybář se prostě nezapře. Petr Velich je ale především opravdový odborník na chov a odchov ryb, takže se v práci na farmě doslova našel.

Chovají tu na maso sumečky africké, tilápie nilské či sumečky žraločí, známější jako pangasius, jehož obliba před lety vystoupala na vrchol, aby zase pohasla. „Pro děti je jeho maso něco jako kuře – jemné, bez kostí a bez jakéhokoliv náznaku rybího pachu, takže ho milují,“ konstatuje z vlastní zkušenosti náš průvodce. Kvalitní voňavé maso tu ovšem produkují i kapři, pstruh lososovitý i duhový či jeseter sibiřský. A do budoucna se k nim přidá i bručoun australský, jehož chov a odchov tu právě do detailu pilují.

Hala s bylinkami a listovou zeleninou, které živí přefiltrovaná voda ze spodního patra, kde se chovají ryby.

Farmou nás nadšený rybofarmář provedl v pořádných holinách, džínách a sepraném tričku s ACDC s takovým zápalem pro věc, že by mohl vést motivační školení pro manažery. Pak zjistíte, že je to bývalý akvarista, který vedl velkoobchod s akvarijními rybičkami z celého světa. Prostě rybář tělem i duší, což se na farmě nazvané Rybí zahrada více než hodí.

Na úplném začátku, někdy v roce 2017, prý měli její zakladatelé naivní představu, že si koupí technologii a „pojedou“. Teď už dávno stojí nohama na zemi a velice dobře vědí, že i přes veškeré využívané moderní technologie na farmě platí – pokud se pustíte do podnikání v zemědělství, nevíte 24/7, co se stane. Pracujete prostě s živými organismy, které jsou na vaší správné péči – a rychlých reakcích na jakoukoliv změnu způsobenou vnějšími vlivy – životně závislé. Na víkendy se tady nehraje, dodnes si zakladatelé i manažer střídají víkendové služby.

Jednou z možných forem zemědělství budoucnosti jsou také vertikální farmy, jakou otevíral v roce 2020 Muskův bratr.

12. dubna 2020

To je prostě realita, přestože hala v prvním patře, kde se pěstují bylinky, saláty a další listová zelenina, vypadá i díky nasvícení pro rostliny tak trochu jako laboratoř kosmické lodi. Vlastně by i mohla být, uzavřený systém to umožňuje. Ovšem zázrak zrození každé jednotlivé rostlinky je tu úplně stejný jako kdekoliv jinde – v rohu místnosti sedí u osvíceného stolku paní, která pinzetou sází jednotlivá semínka do sadbovačů. Před sebou ve vitrínách má ty, které už vzešly a potřebují opečovávat než je přesadí na konečné stanoviště.

Současně je třeba kontrolovat i vzrostlé rostliny a podle aktuálních objednávek – aby byly co nejčerstěvjší – jim odstřihávat jednotlivé listy. Ty spodní, velké, nahoře zase dorůstají. K zákazníkovi se většinou dostanou ten samý den, ať jde o kuchyně restaurací či koncové zákazníky, nebo vlastní bistro, které farma provozuje v Dejvicích. Je takovým předskokanem. Do budoucna si totiž nejen zakladatel Honza Dušek umí představit nejen jejich celou síť. Ale i to, že bude aquponická, ekologicky hospodařící farma jako ta jejich, poblíž každého většího města. Jako lokální soběstačný zdroj kvalitních potravin s jasným původem.

Projekt ocenili i zástupci Akademie věd ČR

Cena E.ON Energy Globe už 15 let oceňuje nejlepší ekologické projekty v Česku a představuje tak inovativní přístupy k péči o životní prostředí. Právě Rybí zahrada je letos jedním z šesti nedávno vyhlášených finalistů, o jejichž konečném pořadí až do konce srpna rozhoduje veřejnost svým hlasováním.

Autor:
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...