Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vídeňský řízek z českých surovin nevytvoříte, říká šéf rakouské restaurace

  10:20
Úspěšný ajťák Jan Holz se po čtvrt století vrátil do Brna a otevřel podnik s rakouskou kuchyní. Bez zkušeností s gastrem, zato s větší vervou. Suroviny si ze sousední země dováží.

Když se řekne vídeňský řízek, člověk si představí křupavý, do tenka vyklepaný kus masa, který se velikostně jen stěží vejde na talíř. Málokdo ale ví, že se od toho českého odlišuje jednou nepatrnou, zato zásadní ingrediencí.

„Hlavní rozdíl dělá rakouská strouhanka. To člověka nenapadne, ale každá země má tu svoji. A zatímco my ji meleme ze starých rohlíků, Rakušané z jejich speciálních kaiserek,“ vysvětluje Jan Holz, který si společně se svým bratrem Jiřím otevřel v brněnské pasáži Alfa podnik zasvěcený rakouské kuchyni v čele s poctivými vídeňskými řízky.

Na to, aby si byl jistý, jak správně mají chutnat, měl navíc téměř čtvrt století. Už jako patnáctiletého jej totiž rodiče vyslali na střední školu do Rakouska. „Tehdy mě máti přihlásila do takového bikulturního programu, kde Češi mohli studovat na vybraných rakouských školách. Neuměl jsem moc německy, takže hlavně začátky byly těžší,“ líčí.

Zaskočil ho i přísný systém, sobotní vyučování nebylo výjimkou. „Měli jsme stejný program jako studenti na gymnáziu, tedy zhruba 39 hodin školy týdně. Navíc nás ale čekalo dalších deset jenom technických oborů,“ přibližuje. Naučilo ho to však mnohé do života, hlavně režim, disciplínu a jazyk. „Měl jsem ve třídě jednoho Čecha, ale hned nás rozsadili, abychom se oba naučili německy,“ vzpomíná.

Neměl se kde najíst

Rakousko rodákovi z Brna přirostlo k srdci natolik, že návrat zpátky na Moravu po maturitě nebyl ani ve hře. Na vysokou školu se dostal na informatiku do Vídně, kde si stihl najít ještě předtím, než univerzitu dokončil, i práci. „Vídeň je Brnu strašně blízko. Nejenom co se vzdálenosti týče, ale hlavně nátury lidí. Architektura je také podobná, obě města se stavěla ve stejné době,“ vysvětluje Holz.

Proč se tedy po mnoha letech nakonec rozhodl vrátit? „Zrovna jsem se rozvedl, měl jsem psa, který umíral, a chodil jsem s ním do Brna na veterinu – a hlavně přišel covid. Bylo to hodně zmatené. Zůstal jsem tady proto s bráchou, navíc se i moje pozice přesunula na home office, takže jsem už neměl potřebu být tam,“ argumentuje podnikatel, který si stále drží svou práci v IT.

VIDEO: Když vaří Tyrolák v Hodoníně, je Pohlreich v kuchyni za učně

Po návratu do Brna byl však Holz nepříjemně překvapený patrnými rozdíly mezi českým a rakouským gastrem. „První věc, které jsem si hned všiml, byla, že se tady některé potraviny nedají vůbec jíst,“ povídá s nadsázkou. Totožné produkty pod stejnou značkou chutnají v obou zemích různě. „Složení je jiné, chuť je jiná, a hlavně kvalita. Za stejné peníze tam dostanete mnohem lepší věci,“ upozorňuje.

Prvotní nápad tedy byl otevřít si obchůdek s rakouským zbožím za přijatelné ceny pro Brňany. Nakonec se však z prodejny jakostního zboží stal bar s kavárnou v Pekařské ulici, který tento pátek oslaví rok od svého otevření. „Vždycky jsem ale chtěl, abychom vařili. Tady je toho sice hodně, ale upřímně jsem se neměl kde dobře najíst. Jsou tu kvalitní restaurace, ale na denní bázi za dva tisíce korun jíst prostě nebudu,“ rozčiluje se.

A tak vznikl nápad pustit se do restaurace Kšeft Schnitzel & Bier. Bez větších zkušeností, zato s větší vervou. „Bohužel, z českých surovin rakouskou kuchyni neuvaříte. Proto si vozíme hodně věcí z Rakouska. Od strouhanky přes maso až po vína,“ vyjmenovává.

Nedělní klasika, ale autentická

Žolíkem se pro podnikavé bratry stal kuchař František Adam, který se jim náhodou ozval na inzerát. Má totiž dlouholeté zkušenosti s rakouskou i německou kuchyní. „Restaurace přece jenom není o nás, o majitelích, ale právě o kuchaři,“ má jasno Jiří Holz.

A díky Adamovi se z původního plánu na „řízkárnu“ stal podnik s širší nabídkou rakouských pochoutek. „Chtěli, aby tam bylo více druhů řízků. Dneska mají lidé rádi smažené, obzvlášť my Češi, ale přijde mi, že rakouská kuchyně je mnohem rozmanitější,“ poznamenává hlavní kuchař.

Řízek se i tak uchytil jako stěžejní záležitost. Každý týden mají v nabídce jiný – vepřový, kuřecí, plněný i telecí za 350 korun. „Řízek je něco, na co lidé slyší. Pro mě samotného je to pořád takové to klasické nedělní jídlo,“ říká Jan Holz.

Latinská Amerika na talíři. Břeclav si pochutnává na dobrotách z Guatemaly

Hlavním cílem tedy bylo, aby se zážitek stal co nejautentičtějším. „Používáme rakouskou strouhanku, na trojobal spotřebujeme hodně vajec, aby to pořádně drželo, smažíme na sádle a přílohu podáváme na talíři zvlášť. Tak, jak to dostanete ve Vídni,“ vysvětluje kuchař.

Klasická denní menu nemají, zato každý týden volí jinou nabídku. Vše podávají čerstvé. „Nepředvařujeme. Bramborovou kaši nenabíráme z vany, ale každou porci šleháme v rendlíku zvlášť. Když si u nás dáte roštěnku, tak je opravdu z grilu a není udělaná předem,“ láká k návštěvě Adam.

Kuchyň zvolili ve funkcionalistické pasáži malou, takže jinak to snad ani nejde. „Kuchyně je kromě vaření, což by napadlo každého, ale také samozřejmě o organizaci. Jde o to, jak si člověk vše přichystá. A Franta tohle zvládá skvěle,“ chválí si majitelé.

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Rivalové z finále v jedné šatně: Do neděle bychom se zabili, hlásil Sedlák

1. května 2024  15:24

Ještě v neděli by si během finále extraligy nejraději vyškrábali oči, do prodloužení sedmého zápasu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Problém Drnovic si uvědomujeme. Americký šéf o budoucnosti Vyškova

26. dubna 2024

Premium Ještě před půl rokem o americké společnosti Blue Crow Sports Group nevěděli ani fanoušci...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Evropská unie posunula jižní Moravu mezi technologické lídry sedmadvacítky

2. května 2024

Jižní Morava se dlouhodobě pyšní tím, že je regionem inovací. A právě za to může děkovat Evropské...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...