Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vyzkoušejte legendární plněné rolky z krkovičky. Jsou to bomby z Apulie

Láska k červeném masu dala v Itálii vzniknout pouličním masovým bombám z Apulie. Legendární masové rolky plněné sýrem a slaninou se staly místním hitem a najdete je snad na všech trzích Apeninského poloostrova. Mistři grilu vám dnes ukážou, jak si tuto jednoduchou a rychlou pochoutku s ementálem, pršutem a salsicciou udělat na grilu.

„Dnes jsme si pro vás připravili recept, který by vás mohl inspirovat stejně, jako tato malá zahradní architektura ve Velkých Žernosekách. Uděláme si italskou klasiku – bomby z Apulie,“ říká v úvodu epizody velký fanoušek grilování David Kubricht.

Svoje grily totiž se svým kolegou, italským mistrem grilu Danielem Govonim rozpálili v Parku inspirace, kde si na své přijdou především milovníci kutilství a zahrádkaření. Ve stylovém parku firmy CS Beton si totiž můžete jak odpočinout, tak načerpat novou inspiraci pro váš dům či zahradu.

A co že to vlastně jsou ony legendární bomby z Apulie? „Je to typický pouliční pokrm z místního poloostrova. Je to mix třech různých druhů masa a sýra,“ vysvětluje Daniele. Tyto „bomby“ o velikosti 3 až 5 centimetrů se v Apulii servírují v malých papírových kornoutech, anebo na krajíci chleba společně s červeným vínem.

Namísto italské pancetty lokální pršut

Místo tradiční italské pancetty doporučil pipMaster Danielovi použít několik týdnů vyzrálý pršut z panenky z Pršutérie Chovaneček. „Jeho vynikající chuť podtrhuje jalovec, pepř, vavřín a koriandr s jemným zauzeným bukovým dřevem,“ pochvaluje si pipMaster.

Suroviny na bomby z Apulie:

  • 1 kg vepřové krkovice
  • 2 ks čerstvé italské salsiccie
  • 300 g sýru ementál
  • 250 g pršutu Chovaneček
  • 1 bal. pipMaster SPoG rub
  • 1 bal. pipMaster Honey rub

Krkovici nakrájejte na tenoučké plátky

Nejprve si připravte kilo vepřové krkovice a nakrájejte ji zhruba na třímilimetrové plátky. Poté nakrájejte na tenké plátky pršut a sýr na menší kousky.

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin. Grilovací akademie je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování.

Průvodcem akademií je odborník na grilování pipMaster David Kubricht. pipMaster každý týden ve svém YouTube pořadu lidem radí, jak udělat něco dobrého na grilu, nejen krkovičku nebo steak.

Do původního receptu se dává italské caciocavallo, to však není v českých podmínkách běžně sehnatelné, proto Daniele vybral český polotvrdý zrající ementál Miil, který se do rolek také hodí.

Ementál zraje osm týdnů při třech různých teplotách a díky tomu má jemnou ovocnou a lehce oříškovou chuť. Dokonce se na jedno kilo tohoto sýra prý spotřebuje 11 litrů kravského mléka.

Nakonec zbavte čerstvou salsicciu střívka a můžete začít s kompletací rolek.

Karbanátek zarolujte do masa

Připravte si jeden plátek krkovice, na jeden konec dejte dva plátky pršutu, rozmačkejte kousek salsiccie a do něho zabalte sýr. „Kostičku sýra se snažte celou obalit salsicciou,“ radí Daniele.

Tento karbanátek vložte na plátek masa s pršutem a co nejpevněji zabalte. „Abyste měli jistotu, že vám rolky budou držet pohromadě, doporučuji je propíchnout jednou až dvěma jehlami,“ dodává mistr grilu. Ten samý postup zopakujte i u ostatních rolek.

Připravte si různé variace chutí a vůní

Připravte si plechový pekáček a rolky okořeňte grilovacími ruby. Na všechny použijte směs základního koření SPoG ze soli, pepře, cibule a česneku. A na jednu polovinu rolek ještě navíc přidejte dostatečnou vrstvu jemně medového Honey rubu.

S takto připravenými rolkami můžete do grilu. Použít můžete jakýkoli v poklopem. Ten roztopte na 180 stupňů a grilujte přímou metodou. Rolky vždy po dvou minutách otáčejte po dobu 15 až 20 minut, dokud teplota v mase nedosáhne 75 stupňů.

Bomby z Apulie servírujte nejlépe s teplou bagetou a červeným vínem Doppio Passo Primitivo Rosato Puglia.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Už jste grilovali křepelky? Naši čtenáři ano. Podívejte se, na co měli chuť

Grilovaná křepelka

Do 15. června jste mohli posílat své příspěvky z letošního grilování. Ti nejlepší mohou vyhrát gril...

Zkuste grilovaný čínský bůček Char Siu a už nikdy ho nebudete chtít jinak

Čínský bůček Char Siu

VIDEO Bůček můžete připravit na sto způsobů. Rozhodně byste si však neměli ujít variantu, která se...

  • Nejčtenější

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

OBRAZEM: Bílý dům jako psinec. Nejslavnější prezidentští psi ve zkratce

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...