Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Bleskový recept na holandskou omáčku, která se vždycky povede

Další díly pořadu Ve varu, kterou jste mohli vidět v neděli na Primě, se přesunul od pstruha k lososu, který je v českých domácnostech dnes už zřejmě populárnější a koupíte ho chlazeného v každé samoobsluze.

Kuchař Ondřej Molina, který je průvodcem pořadu, začíná samozřejmě vykostěním celé ryby. S tím se většina lidí v praxi nesetká, koupí si už hotový filet. Ale princip je v podstatě stejný.

Když se podíváte na video z minulých dílů, uvidíte, že je to v podstatě stejné. Obě jsou to lososovité ryby, jen běžný pstruh mívá kolem čtvrt kila, kdežto tady se Molina potýkal se sedmikilovou rybičkou.

Tedy zaříznout za žábry a první ploutví a vzhledem k velikosti ryby si naříznout rybu po hřbetě vedle páteře. A pak už řezat podél ní až k ocasu. S tím, že na rozdíl od pstruha budete potřebovat větší fyzičku.

Lososa doma většinou uděláme jako bleskový oběd nebo večeři s tím, že filet hodíme na pánev. Kuchař však nabízí trochu sofistikovanější verzi, a to obalenou v křehkém těstě. To byste v restauraci našli v jídelním lístku jako salmon en croute. Kompletní postup najdete dole v článku.

Za podívání (na videu) však stojí velmi jednoduchý a rychlý postup při výrobě holandské omáčky, která patří k pilířům francouzské kuchyně a hodí se obecně ke všem rybám a až přijde sezona chřestu, určitě se bez ní také neobejdete.

Ve varu

Pořad můžete sledovat každou neděli odpoledne nebo na iPrima.cz.

Originální recepty už na první pohled působí tak, že od nich dají méně zkušení kuchaři raději ruce pryč. Molina však ukáže, že není třeba se jí bát.

Stačí rozpustit čtvrtku másla, mezitím si rozšlehat čtyři žloutky a pak pomalu při šlehání přilévat rozpuštěné máslo. Pak stačí jen přidat sůl, citronovou šťávu, Molina pak rád přidává špetku chilli nebo uzené papriky a omáčka je hotová.

Salmon en croute

Doba pečení: 25 min, příprava: 40 min., počet porcí: 4

Na křehké těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • lžička studené vody

Na lososa:

  • cca 900 g lososa bez kůže
  • trocha olivového oleje
  • 200 g nesoleného másla
  • jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • bohatá hrst lístků bazalky
  • malá hrst listů kopru
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1 polévková lžíce celozrnné hořčice
  • 500 g křehkého těsta
  • hladká mouka
  • 1 žloutek (rozšlehaný)

Na holandskou omáčku:

  • 4 žloutky
  • citronová šťáva
  • sůl
  • 250 g másla

Na salát:

  • cherry rajčata
  • polníček
  • okurka
  • kapary
  • hořčičný dresing

Postup:

Nejprve začneme těstem. Do robota vsypeme mouku, přidáme máslo, vejce, špetku soli a lžičku studené vody a začneme všechno zpracovávat. Po chvilce rozpracované těsto přendáme na vál a propracujeme ho ještě v ruce. Těsto poté zabalíme do fresh folie a dáme odpočinout do lednice na půl hodiny až hodinu.

Na lososa v těstě budeme potřebovat lososa. Ideálně zkusme sehnat lososa bez kůže, pokud ne, tak za pomocí filetovacího nože kůži sundáme. Filet rozpůlíme a dáme stranou.

Jednu stranu potřeme hořčicí a tu druhou bylinkovým máslem na ryby. Bylinkové máslo připravíme ze změklého másla, nastrouhané kůry z citronu, čerstvé nasekané bazalky a kopru. Filety poté dáme na sebe a necháme odpočinout v lednici.

Základní křehké těsto vyndáme z lednice a počkáme, až se dostane na pokojovou teplotu. Vál posypeme moukou a těsto rozválíme. Doprostřed vložíme lososa a zabalíme tak, aby bylo těsto zacelené. Potřeme vajíčkem a dáme do rozpálené trouby na 200 °C.Pečeme asi 25 minut, až je těsto hezky zlatavé a necháme odpočinout.

Na holandskou omáčku oddělíme bílky a žloutky. Nejprve rozpustíme máslo a postupně jím budeme zalévat za stálého míchání žloutky, dokud omáčka trochu nezhoustne. Dochutíme citronovou šťávou a solí. Můžeme také přidat uzenou papriku nebo chilli.

Nakonec připravíme salát, který zakápneme hořčičným dresingem a naservírujeme veškeré komponenty na talíř.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Ředkvičky vyčistí tělo, rukola s polníčkem nakopnou imunitu a jste fit

6. května 2024

Příroda se probudila a slunce láká ven, mnohým z nás se však nikam nechce. Cítíme se unavení,...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Život amerických prezidentů se pojil se psy. Jaké měli nejradši?

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...