Aby vánoční stromek v květináči přežil, musíte si na Vánoce stáhnout topení

aktualizováno 
Pěstovat si vlastní vánoční strom je rozhodně ekologičtější, než každoročně kupovat nový. Navíc nepřijdete o typickou vůni jako u umělého stromku. Nepočítejte ale s tím, že bude zdobit byt celé týdny.

Jehličnan v květináči ozdobí terasu i zahradu, jeho krásu využijte právě o vánočních svátcích | foto: Profimedia.cz

Pokud nechcete každoročně shánět pěkný živý vánoční stromek (a umělý vám nevoní), pořiďte si vlastní jehličnan, který budete pěstovat celoročně a o Vánocích ho využijete jako klasickou dekoraci. Tato ekologická myšlenka si získává čím dál víc příznivců.

Vybírejte pomalu rostoucí dřeviny

V zahradnictvích nejčastěji nabízejí jedličku, smrk pichlavý či douglasku tisolistou. Například borovice roste příliš rychle. "Vybírejte z pomalu rostoucích jehličnanů. Jsou sice dražší, ale vyplatí se to," doporučuje Květa Sunarto z pražského zahradnictví Rypáček.

Pamatujte, že se jehličnan postupně vytáhne o spoustu centimetrů, pořiďte si proto na začátek menší stromek. Za rok totiž může vyrůst i o dvě výšky kmene. Zahradnictví obvykle nabízejí výšky od 45 do 170 cm. Přirozeně platí úměra: čím vyšší stromek, tím vyšší cena.

Jaký stromek si máte vybrat právě vy?

  • Nízké jehličnany často volí například rodiny s dětmi. Stromky pak rostou spolu s potomky.
  • Pokud máte vysoký strop, můžete si dovolit hned na začátek i vyšší kousek.
  • Starší stromky už tolik nerostou a nemusí se každoročně přesazovat. Hodí se tedy pro ty, kteří chtějí, aby pro ně byla péče o stromek co nejjednodušší.

Nesmí být uložený ve vytopeném obchodu

Než koupíte jehličnan, zkontrolujte nejen jeho vzhled, ale i podmínky uskladnění. Měl by být uložen v chladu, jinak vám doma uhyne. V přetopených prodejnách proto raději nevybírejte. "Navíc by měl být pomalu pěstovaný. Žádný rychle vyrostlý jehličnan, který pak nic nevydrží. Kořeny musí být husté a pořádně prorostlé," radí Sunarto.

Myslete na stromek dřív než na Štědrý den. Nejprve je potřeba nechat ho týden v chladné, světlé chodbě, aby přivykl vyšší teplotě. Ideální je najít několik tepelných zón: od místa s teplotou těsně nad bodem mrazu až po téměř pokojovou teplotu. Teprve pak ho přemístěte do obývacího pokoje. V teple ho ale nechte jen po tři nebo čtyři dny, v žádném případě dva týdny, jinak nepřežije.

Vlastnímu jehličnanu můžete dopřát do Vánocích luxusní vzhled. Původní květináč

Pokud ovšem máte v pokoji 20 stupňů Celsia a méně, nebojte se nechat si stromeček doma po celý týden. V žádném případě by ale neměl stát u radiátoru nebo u krbu.

Jehličnan byste měli několikrát denně rosit, abyste zvýšili vzdušnou vlhkost. Nezapomeňte ho také zalévat, stačí jednou za dva dny. Po odstrojení ho opět začněte postupně zvykat na chlad v chodbě a po týdnu ho přeneste na původní místo. Pokud by venku v tu dobu panovaly kruté mrazy, bez obav nechte jehličnan uvnitř studené chodby déle.

Přes rok stačí zalévat a na jaře přesadit

Jehličnan v květináči jinak nevyžaduje náročnou péči. Když dodržíte pár jednoduchých rad, užijete si vlastního vánočního stromečku několik sezon.  Pochopitelně nevydrží věčně jako umělý strom, ale poslouží vám třeba deset let. Záleží ovšem na druhu jehličnanu.

Stromek pěstovaný v květináči můžete během sezony zapustit i s nádobou do země. Bude se mu také dařit na balkoně. Každopádně mu vyberte spíše zastíněné místo než to, kam svítí přímé slunce.

Nezapomeňte dvakrát týdně zalévat a občas přidat i hnojivo pro jehličnany. Díky tomu poroste a zhoustne. Každé jaro přesaďte stromek do větší nádoby, u starších, které už rostou pomaleji, to stačí udělat jednou za dva roky.


Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Další z rubriky

Čtenáře nadchla zahrada respektující podhorskou krajinu Nízkého Jeseníku

Výherci druhého kola soutěže Naše krásná zahrada

Týden vybírali čtenáři iDNES.cz pět vítězů druhého kola soutěže Naše krásná zahrada, kteří získávají nové pomocníky i...

Zazimování zahrady: nezapomeňte na vodní plochy, radí zahradník

Vysokým výkonem, záběrem 46 cm a pevným kovovým šasi připomíná AKU rotační...

Nenechte nic náhodě a zazimujte zahradu ještě před příchodem prvních večerních mrazíků. Speciální péči potřebuje...

Potkejte se s farmáři budoucnosti. V Kalifornii pěstují zeleninu roboti

Robot se stará o přesazování rostlinek.

Kalifornský start-up Iron Ox představil stroj, který pomocí robotického ramene dokáže přemísťovat těžké palety i...

Najdete na iDNES.cz