Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Aby vánoční stromek v květináči přežil, musíte si na Vánoce stáhnout topení

aktualizováno 
Pěstovat si vlastní vánoční strom je rozhodně ekologičtější, než každoročně kupovat nový. Navíc nepřijdete o typickou vůni jako u umělého stromku. Nepočítejte ale s tím, že bude zdobit byt celé týdny.

Jehličnan v květináči ozdobí terasu i zahradu, jeho krásu využijte právě o vánočních svátcích | foto: Profimedia.cz

Pokud nechcete každoročně shánět pěkný živý vánoční stromek (a umělý vám nevoní), pořiďte si vlastní jehličnan, který budete pěstovat celoročně a o Vánocích ho využijete jako klasickou dekoraci. Tato ekologická myšlenka si získává čím dál víc příznivců.

Vybírejte pomalu rostoucí dřeviny

V zahradnictvích nejčastěji nabízejí jedličku, smrk pichlavý či douglasku tisolistou. Například borovice roste příliš rychle. "Vybírejte z pomalu rostoucích jehličnanů. Jsou sice dražší, ale vyplatí se to," doporučuje Květa Sunarto z pražského zahradnictví Rypáček.

Pamatujte, že se jehličnan postupně vytáhne o spoustu centimetrů, pořiďte si proto na začátek menší stromek. Za rok totiž může vyrůst i o dvě výšky kmene. Zahradnictví obvykle nabízejí výšky od 45 do 170 cm. Přirozeně platí úměra: čím vyšší stromek, tím vyšší cena.

Jaký stromek si máte vybrat právě vy?

  • Nízké jehličnany často volí například rodiny s dětmi. Stromky pak rostou spolu s potomky.
  • Pokud máte vysoký strop, můžete si dovolit hned na začátek i vyšší kousek.
  • Starší stromky už tolik nerostou a nemusí se každoročně přesazovat. Hodí se tedy pro ty, kteří chtějí, aby pro ně byla péče o stromek co nejjednodušší.

Nesmí být uložený ve vytopeném obchodu

Než koupíte jehličnan, zkontrolujte nejen jeho vzhled, ale i podmínky uskladnění. Měl by být uložen v chladu, jinak vám doma uhyne. V přetopených prodejnách proto raději nevybírejte. "Navíc by měl být pomalu pěstovaný. Žádný rychle vyrostlý jehličnan, který pak nic nevydrží. Kořeny musí být husté a pořádně prorostlé," radí Sunarto.

Myslete na stromek dřív než na Štědrý den. Nejprve je potřeba nechat ho týden v chladné, světlé chodbě, aby přivykl vyšší teplotě. Ideální je najít několik tepelných zón: od místa s teplotou těsně nad bodem mrazu až po téměř pokojovou teplotu. Teprve pak ho přemístěte do obývacího pokoje. V teple ho ale nechte jen po tři nebo čtyři dny, v žádném případě dva týdny, jinak nepřežije.

Vlastnímu jehličnanu můžete dopřát do Vánocích luxusní vzhled. Původní květináč

Pokud ovšem máte v pokoji 20 stupňů Celsia a méně, nebojte se nechat si stromeček doma po celý týden. V žádném případě by ale neměl stát u radiátoru nebo u krbu.

Jehličnan byste měli několikrát denně rosit, abyste zvýšili vzdušnou vlhkost. Nezapomeňte ho také zalévat, stačí jednou za dva dny. Po odstrojení ho opět začněte postupně zvykat na chlad v chodbě a po týdnu ho přeneste na původní místo. Pokud by venku v tu dobu panovaly kruté mrazy, bez obav nechte jehličnan uvnitř studené chodby déle.

Přes rok stačí zalévat a na jaře přesadit

Jehličnan v květináči jinak nevyžaduje náročnou péči. Když dodržíte pár jednoduchých rad, užijete si vlastního vánočního stromečku několik sezon.  Pochopitelně nevydrží věčně jako umělý strom, ale poslouží vám třeba deset let. Záleží ovšem na druhu jehličnanu.

Stromek pěstovaný v květináči můžete během sezony zapustit i s nádobou do země. Bude se mu také dařit na balkoně. Každopádně mu vyberte spíše zastíněné místo než to, kam svítí přímé slunce.

Nezapomeňte dvakrát týdně zalévat a občas přidat i hnojivo pro jehličnany. Díky tomu poroste a zhoustne. Každé jaro přesaďte stromek do větší nádoby, u starších, které už rostou pomaleji, to stačí udělat jednou za dva roky.




Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

Iniciativa Na ovoce pořádá řadu akcí se sběrem jablek a moštováním, ale i...

Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní mapa zobrazí přes 10...

Další z rubriky

VIDEO: Žravé housenky zavíječe zimostrázového opět decimují keře

Housenky zavíječe zimostrázového sebrané z masivně napadeného keře.

Housenky nekompromisně ožírající keře buxusů se v Česku poprvé objevily v roce 2011 na jižní Moravě, v Praze pak o tři...

Pavučinová hnízda žravých housenek mohou být i alergenní. Stromům nevadí

Housenky obalují stromy pavučinkami a okusují pod nimi listy.

Zhruba třicet centimetrů dlouhé, téměř hororově vypadající pavučinové zámotky visí z lipových stromů podél silnice z...

Zahradu s biotopem buduje rodina jako jedinečné království

Jezírko bylo tím prvním, co Piherovi na své zahradě vybudovali. Teprve pak se...

Holou parcelu bez jediného stromu koupili v malebné jihočeské vesničce před sedmi lety na stavbu rodinného domu a spolu...

Najdete na iDNES.cz