Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Klasický i moderní adventní svícen či věnec zvládnete vyrobit sami

aktualizováno 
Základem tradičního adventního svícnu na jídelní stůl bývá korpus pokrytý chvojím, což při troše šikovnosti zvládne každý. Můžete ale zvolit i netradiční variantu tohoto symbolu těšení se na Vánoce v rodinném kruhu.

Adventní svícen si můžete vybrat tradiční , tedy zelený ozdobený věnec se čtyřmi zápichy a svíčkami. A nebo jít do něčeho netradičního, jako jsou čtyři vysoké zápichy na čajové svíčky. | foto: Lukáš Procházka MAFRA

První adventní neděle se nezadržitelně blíží, tak ať vás na konci tohoto týdne nepřekvapí. Příští neděli už byste se měli zklidnit a užívat si předvánočního času.

Fotogalerie pro inspiraci

Udělejte si už v týdnu radost a pusťte se do výroby dekorací, které vám sváteční chvíle ještě více zpříjemní a vytvoří tu správnou pohodu.

Ať už sázíte na klasiku, nebo chcete vytvořit něco atypického (tip na efektní svícen s živými květinami najdete například zde), všechny potřeby byste měli sehnat v hobbymarketech, větších květinářstvích či zahradnictvích. Korpusy koupíte buď samostatně, případně si pro zjednodušení práce můžete vybrat takový, který už zelený jedlový základ má. Pak už na vás zbude jen zdobení.

Co si připravit a jak na to

Čtěte ve středu

A svazeček větviček pak připevnit k okraji proutěného košíku, do kterého naaranžujete třeba ovoce či ořechy.

Další tipy na adventní dekorace, například na originální závěs nad dveře.

Základem je korpus a jedlové větve (pokud už nekoupíte korpus ozeleněný), plátky sušeného ovoce (třeba pomeranč nebo jablečné křížaly), ořechy, voňavé a tvarově zajímavé koření (celá skořice, badyán), případně mašle.

Z pomůcek budete potřebovat tavnou pistoli, zahradnické nůžky či kleště, drátek, zápichy na svíčky a samozřejmě svíčky.

Postup je jednoduchý: větvičky nastříhejte na menší části a pomocí drátku je fixujte na korpus tak, aby ho celý přikryly a nikde neprosvítal (podrobný postup najdete zde). 

Pak rozmístěte na korpus zápichy, na ně nabodněte svíčky a můžete začít zdobit. Mašle vytvořte z látkové či papírové stuhy pomocí drátku, ideálně v rozumné vzdálenosti od svíček. Ořechy, kousky sušeného ovoce a další pevné přízdoby připevněte pomocí tavné pistole.

Autoři:



Nejčtenější

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...



Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

VIDEO: Gorilí samec Richard dělal z nervozity psí kusy, Kamba mu chybí

Richard ve venkovním výběhu poté, co byla Kamba oddělena od ostatních a...

Kamba je téměř dva týdny oddělená od skupiny, a přestože je po operačním zákroku s ostatními v kontaktu alespoň přes...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

Další z rubriky

Míchačce na beton postačí jen 230 V, ale raději zkontrolujte jističe

Malá míchačka se hodí u každého domu.

Míchačka není velká investice a kolem domu se vždycky hodí. Protože stavbou domu starost nekončí. Vždycky je třeba...

Místo krkovičky zkuste grilovat raději jehněčí, doporučuje šéfřezník

Hlavní je při porcování krájet maso proti vláknu.

Zkuste zaexperimentovat a vyměnit kuřecí nebo krkovičku za méně obvyklé druhy masa. Dočkáte se tak nových chutí, říká...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

Najdete na iDNES.cz