Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Klasický i moderní adventní svícen či věnec zvládnete vyrobit sami

aktualizováno 
Základem tradičního adventního svícnu na jídelní stůl bývá korpus pokrytý chvojím, což při troše šikovnosti zvládne každý. Můžete ale zvolit i netradiční variantu tohoto symbolu těšení se na Vánoce v rodinném kruhu.

Adventní svícen si můžete vybrat tradiční , tedy zelený ozdobený věnec se čtyřmi zápichy a svíčkami. A nebo jít do něčeho netradičního, jako jsou čtyři vysoké zápichy na čajové svíčky. | foto: Lukáš Procházka MAFRA

První adventní neděle se nezadržitelně blíží, tak ať vás na konci tohoto týdne nepřekvapí. Příští neděli už byste se měli zklidnit a užívat si předvánočního času.

Fotogalerie pro inspiraci

Udělejte si už v týdnu radost a pusťte se do výroby dekorací, které vám sváteční chvíle ještě více zpříjemní a vytvoří tu správnou pohodu.

Ať už sázíte na klasiku, nebo chcete vytvořit něco atypického (tip na efektní svícen s živými květinami najdete například zde), všechny potřeby byste měli sehnat v hobbymarketech, větších květinářstvích či zahradnictvích. Korpusy koupíte buď samostatně, případně si pro zjednodušení práce můžete vybrat takový, který už zelený jedlový základ má. Pak už na vás zbude jen zdobení.

Co si připravit a jak na to

Čtěte ve středu

A svazeček větviček pak připevnit k okraji proutěného košíku, do kterého naaranžujete třeba ovoce či ořechy.

Další tipy na adventní dekorace, například na originální závěs nad dveře.

Základem je korpus a jedlové větve (pokud už nekoupíte korpus ozeleněný), plátky sušeného ovoce (třeba pomeranč nebo jablečné křížaly), ořechy, voňavé a tvarově zajímavé koření (celá skořice, badyán), případně mašle.

Z pomůcek budete potřebovat tavnou pistoli, zahradnické nůžky či kleště, drátek, zápichy na svíčky a samozřejmě svíčky.

Postup je jednoduchý: větvičky nastříhejte na menší části a pomocí drátku je fixujte na korpus tak, aby ho celý přikryly a nikde neprosvítal (podrobný postup najdete zde). 

Pak rozmístěte na korpus zápichy, na ně nabodněte svíčky a můžete začít zdobit. Mašle vytvořte z látkové či papírové stuhy pomocí drátku, ideálně v rozumné vzdálenosti od svíček. Ořechy, kousky sušeného ovoce a další pevné přízdoby připevněte pomocí tavné pistole.

Autoři:



Nejčtenější

Chtěli vylovit basketbalový míč, pod vodou čekalo překvapení

Oficiální míč NBA

Nezvyklý úlovek se podařil manželům Annie a Ianovi Gilbertovým při projížďce na moři. Když chtěli z vody vylovit...

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...



Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...

Velká soutěž o nejkrásnějšího psa. Pošlete fotku svého mazlíčka

Rotvajler Hank u kufru s aparaturou pro geologický výzkum. Pes našel kufr,...

Redakce iDNES.cz vyhlašuje velkou soutěž o nejkrásnějšího pejska. Během čtyř týdnů můžete posílat fotografie svých psů...

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...

Další z rubriky

Neotvírat mrazák, roztopit krbová kamna. Co dělat, když nejde elektřina

Při dlouhém výpadku elektřiny nesnědené potraviny raději vyhoďte.

Až při výpadku elektřiny zjistíme, jak jsme na ní hodně závislí. Kdo má plynový nebo elektrický kotel, nezatopí si. Kdo...

Domácí rohlíky krok za krokem. Ve vašem provedení to může být pochoutka

Hotové rohlíky

V pekařské terminologii je to úplně obyčejné a takzvané běžné pečivo. V české kulinární duši je ovšem běžné pečivo...

K pečínce zkuste svěže vyhlížející blanšírované zelí podle Pohlreicha

Blanšírované zelí má dokonce lepší barvu než syrové - zesklovatí a barvy se...

Jak zelí tepelně upravit, aby bylo nejen chutné, ale dalo se na něj i koukat? Podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha je...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.