Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Klasický i moderní adventní svícen či věnec zvládnete vyrobit sami

aktualizováno 
Základem tradičního adventního svícnu na jídelní stůl bývá korpus pokrytý chvojím, což při troše šikovnosti zvládne každý. Můžete ale zvolit i netradiční variantu tohoto symbolu těšení se na Vánoce v rodinném kruhu.

Adventní svícen si můžete vybrat tradiční , tedy zelený ozdobený věnec se čtyřmi zápichy a svíčkami. A nebo jít do něčeho netradičního, jako jsou čtyři vysoké zápichy na čajové svíčky. | foto: Lukáš Procházka MAFRA

První adventní neděle se nezadržitelně blíží, tak ať vás na konci tohoto týdne nepřekvapí. Příští neděli už byste se měli zklidnit a užívat si předvánočního času.

Fotogalerie pro inspiraci

Udělejte si už v týdnu radost a pusťte se do výroby dekorací, které vám sváteční chvíle ještě více zpříjemní a vytvoří tu správnou pohodu.

Ať už sázíte na klasiku, nebo chcete vytvořit něco atypického (tip na efektní svícen s živými květinami najdete například zde), všechny potřeby byste měli sehnat v hobbymarketech, větších květinářstvích či zahradnictvích. Korpusy koupíte buď samostatně, případně si pro zjednodušení práce můžete vybrat takový, který už zelený jedlový základ má. Pak už na vás zbude jen zdobení.

Co si připravit a jak na to

Čtěte ve středu

A svazeček větviček pak připevnit k okraji proutěného košíku, do kterého naaranžujete třeba ovoce či ořechy.

Další tipy na adventní dekorace, například na originální závěs nad dveře.

Základem je korpus a jedlové větve (pokud už nekoupíte korpus ozeleněný), plátky sušeného ovoce (třeba pomeranč nebo jablečné křížaly), ořechy, voňavé a tvarově zajímavé koření (celá skořice, badyán), případně mašle.

Z pomůcek budete potřebovat tavnou pistoli, zahradnické nůžky či kleště, drátek, zápichy na svíčky a samozřejmě svíčky.

Postup je jednoduchý: větvičky nastříhejte na menší části a pomocí drátku je fixujte na korpus tak, aby ho celý přikryly a nikde neprosvítal (podrobný postup najdete zde). 

Pak rozmístěte na korpus zápichy, na ně nabodněte svíčky a můžete začít zdobit. Mašle vytvořte z látkové či papírové stuhy pomocí drátku, ideálně v rozumné vzdálenosti od svíček. Ořechy, kousky sušeného ovoce a další pevné přízdoby připevněte pomocí tavné pistole.

Autoři:



Nejčtenější

VIDEO: V čínském cirkuse lev a tygr při tréninku brutálně napadli koně

Lev a tygr napadli koně v čínském cirkusu

Vlnu protestů proti drezůře divokých zvířat v čínských cirkusech spustilo na sociálních sítích video, které natočil...

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...



Vymysleli automat na skládání prádla. Cena je však ďábelská

Po ukončení skládání vyjmete prádlo ze spodní zásuvky.

Robotický prádelní skládací stroj FoldiMate složí oblečení do úhledných komínků. Na stroj se jen zavěsí prádlo a on ho...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Podle Jamieho Olivera lze vaření i pečení zvládnout s pěti ingrediencemi

Jamie Oliver

Vaření podle britské kuchařské ikony už zřejmě nemůže být jednodušší. Tedy pokud máte doma kdykoliv po ruce pět...

Díky mobilní aplikaci snadno odhalíte výrobky s palmovým olejem

Pohled na plantáže s palmou olejnou z ptačí perspektivy: místo původního...

Palmovému oleji v potravinách se podle loňského průzkumu vyhýbá každý třetí Čech a podíl na tom zcela jistě má úsilí...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Najdete na iDNES.cz