Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Klasický i moderní adventní svícen či věnec zvládnete vyrobit sami

aktualizováno 
Základem tradičního adventního svícnu na jídelní stůl bývá korpus pokrytý chvojím, což při troše šikovnosti zvládne každý. Můžete ale zvolit i netradiční variantu tohoto symbolu těšení se na Vánoce v rodinném kruhu.

Adventní svícen si můžete vybrat tradiční , tedy zelený ozdobený věnec se čtyřmi zápichy a svíčkami. A nebo jít do něčeho netradičního, jako jsou čtyři vysoké zápichy na čajové svíčky. | foto: Lukáš Procházka MAFRA

První adventní neděle se nezadržitelně blíží, tak ať vás na konci tohoto týdne nepřekvapí. Příští neděli už byste se měli zklidnit a užívat si předvánočního času.

Fotogalerie pro inspiraci

Udělejte si už v týdnu radost a pusťte se do výroby dekorací, které vám sváteční chvíle ještě více zpříjemní a vytvoří tu správnou pohodu.

Ať už sázíte na klasiku, nebo chcete vytvořit něco atypického (tip na efektní svícen s živými květinami najdete například zde), všechny potřeby byste měli sehnat v hobbymarketech, větších květinářstvích či zahradnictvích. Korpusy koupíte buď samostatně, případně si pro zjednodušení práce můžete vybrat takový, který už zelený jedlový základ má. Pak už na vás zbude jen zdobení.

Co si připravit a jak na to

Čtěte ve středu

A svazeček větviček pak připevnit k okraji proutěného košíku, do kterého naaranžujete třeba ovoce či ořechy.

Další tipy na adventní dekorace, například na originální závěs nad dveře.

Základem je korpus a jedlové větve (pokud už nekoupíte korpus ozeleněný), plátky sušeného ovoce (třeba pomeranč nebo jablečné křížaly), ořechy, voňavé a tvarově zajímavé koření (celá skořice, badyán), případně mašle.

Z pomůcek budete potřebovat tavnou pistoli, zahradnické nůžky či kleště, drátek, zápichy na svíčky a samozřejmě svíčky.

Postup je jednoduchý: větvičky nastříhejte na menší části a pomocí drátku je fixujte na korpus tak, aby ho celý přikryly a nikde neprosvítal (podrobný postup najdete zde). 

Pak rozmístěte na korpus zápichy, na ně nabodněte svíčky a můžete začít zdobit. Mašle vytvořte z látkové či papírové stuhy pomocí drátku, ideálně v rozumné vzdálenosti od svíček. Ořechy, kousky sušeného ovoce a další pevné přízdoby připevněte pomocí tavné pistole.

Autoři:




Nejčtenější

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.