Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Advent se blíží, pusťte se do výroby věnců. Není nic jednoduššího

  9:49aktualizováno  9:49
Ukažte, že ctíte adventní čas, a ozdobte si vlastnoručně dveře svátečním věncem. Ve stejném duchu pak můžete s výzdobou pokračovat i v interiéru.

Věnec z chvojí vám příbytek oživí přinejmenším do nového roku. | foto: Olga Myšková MF DNES

Už proto, že adventní věnec na vstupních dveřích obydlí je připomínkou starého zvyku uctívání kruhu a současně symbolem přírodní síly. Zelené větve, čerstvě přinesené z lesa, sloužily jako pozvání ke vstupu dobrých duchů; zlaté zdobení pak symbolizuje víru v brzký návrat slunce.

Kromě tradice a vkusu hrají při výběru stylu roli i módní trendy. Ty většinou diktují tvar a barvu ozdob. Klasická a nejpoužíva­nější je červená, následuje ji bílá, zlatá, stříbr­ná a jejich kombinace. Ti odvážnější ale volí i netradiční žlutou, fialovou, modrou nebo béžovou.

Tradiční materiály mají pořád svoje kouzlo

Díváte-li se po hotových adventních věncích, nejsou zrovna levnou záležitostí. Přiložíte-li ruku k dílu, máte šanci pár korun ušetřit a ještě si přípravu výzdoby užít třeba se svými dětmi. 

Na výrobu každopádně budete potřebovat korpus věnce (přijde vás zhruba na dvacetikorunu), vázací drát, tavicí pistoli, chvojí, snítky mahonie, šišky, sušené plody a další přírodniny. Přírodní věnce z chvojí můžete zdobit například sušeným ovocem, šípky, šiškami, jutou či peřím. Sáhnout se dá i do spíže pro skořici, badyán, cukroví či perníčky. V tom případě ale počítejte s mlsnými kolemjdoucími.

Připravte si korpus věnce, drát, tavicí pistoli, chvojí, snítky mahonie, šišky,
Větvičky jehličnanů (jedle a stříbrného smrku) si nastříhejte na cca 15cm
Větvičky jehličnanů (jedle a stříbrného smrku) si nastříhejte na cca 15cm

Větvičky si nastříhejte na zhruba 15centimetrové kousky, které po vrstvičkách pokládejte na korpus stále jedním směrem a každou pevně ovažte vázacím drátem, až bude věnec obalený větvičkami kolem dokola.

Korpus překryjte větvičkami - pokládanými stále jedním směrem - kolem dokola a
Větvičky mahonie a thuje připevněte do budoucí (pokud budete věnec věšet na
Přidejte sušené ovoce, skořápky ořechů a další ozdoby, nakonec připevněte stuhu.

Přírodní ozdoby a nejrůznější přízdoby připevněte na věnec pomocí tavné pistole. A pokud přece jen toužíte po moderním nádechu sváteční výzdoby, při­krášlete věnec ještě lesklými stuhami či průmyslově vyráběnými ozdobami. Na vchodové dveře za­věste věnec pomocí stužky.

Vsaďte na jednoduchost a lehkost, efekt zaručen

Kdo nehledá tradici, ale především efektní dekoraci na dveře či vánoční stůl, neřeší tradiční materiály, ale zajímá ho spíše celkové ladění vlastního interiéru, případně módní trendy, které se adventní výzdobě nevyhýbají.

Hotový tulipánový věnec

Zkuste si například vyrobit (podle našeho návodu zde) jednoduchý a elegantní adventní věnec na stůl. Určitě se vám povede jako ten na snímku.

Autor:




Nejčtenější

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Další z rubriky

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.