Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Africké fialky jsou sběratelský fenomén, nových kříženců jsou tisíce

aktualizováno 
Tyto květiny klamou názvem. S evropskými fialkami neboli violkami nemají nic společného. Do Evropy se africké fialky dostaly na konci devatenáctého století a milovníky kvetoucích rostlin uchvátily nenáročností pěstování i lehkostí křížení.

Africká fialka neboli Saintpaulia, šlechtěný hybrid 'Suncoast Wild Mustang' | foto: Eva Smržová, Botanická zahrada Praha

Plné okno květináčů s nádherně kvetoucími africkými fialkami najdete v mnoha domácnostech. Nadšenci si mezi sebou dokonce mění listy od fialek různě zbarvených až po kultivary s kudrnatými či žíhanými okvětními lístky. Poměrně snadno z nich vypěstují nové rostliny.

Vyberte si z afrických fialek

Jak je možné, že jsou právě africké fialky tak oblíbené? „Rostliny rodu Saintpaulia se poměrně snadno pěstují, vyhovují jim i bytové podmínky, nejsou příliš náročné na teplotu a světlo,“ konstatuje Eva Smržová, kurátorka Botanické zahrady Praha, do jejíž gesce zde africké fialky patří.

A dodává, že jejich obrovskou předností je právě možnost množení z listových řízků. „Navíc se velmi záhy zjistilo, že tyto rostliny snadno mutují a lze z nich tedy vypěstovat značné množství hybridů. Navíc se většina ze zhruba dvaceti zatím popsaných druhů dokonce bez problémů kříží navzájem,“ popisuje botanička. Upřesňuje, že některé zdroje uvádějí 15 existujících druhů a poddruhů, další dvacet. 

U počtu vyšlechtěných hybridů je to ještě složitější, těch jsou bez přehánění  tisíce „Už na začátku 20. století v roce 1936 americká firma Armacost & Royston uvedla na trh deset prvních vypěstovaných hybridů, jejichž rostliny kvetly modře a purpurově. Od té doby hybridizace značně pokročila a nyní existují hybridy všech barev s jednoduchými, poloplnými i plnými květy, různými tvary listů, existují i hybridy pestrolisté, s jednou růžicí či hybridy převislé,“ vypočítává barevnou i tvarovou škálu fialek Smržová.

Aby fialky prospívaly, opatrně se zálivkou

Naprostým základem je, že africké fialky upřednostňují menší květináč, vyžadují polostinné stanoviště a nesnáší přímý sluneční svit. Teplota 20 až 25 stupňů Celsia je pro ně ideální. Pestrolistým druhům ovšem podle zkušených pěstitelů více vyhovuje nižší teplota kolem 18 až 20 stupňů.

Burza fialek

Klub Saintpaulia, specializovaná organizace Českého zahrádkářského svazu, sdružuje milovníky těchto afrických krásek od roku 2006. Jednou ročně pořádají ve spolupráci s Botanickou zahradou Praha burzu rostlinek i listů, letos již poosmé, a to tuto sobotu v Botanické zahradě Praha od 13 do 16 hodin.

Saintpaulia 'Irish Laughter'
Saintpaulia 'Midnight Cloud'
Saintpaulia 'Guest'
Saintpaulia  ‘Ancient Lace’

Botanická zahrada pořádá společně s klubem Saintpaulia i samostatnou výstavu afrických fialek (letos od 29. května do 10. června ve skleníku Fata Morgana). 

Substrát pro pěstování by měl být lehký, porézní a mírně kyselý. Ideálně s přídavkem agroperlitu. A velmi důležitá je i drenáž. Africké fialky vzhledem k místu svého původu potřebují vyšší vzdušnou vlhkost, nesnesou však přemokřený substrát.

K zálivce používejte vždy vodu pokojové teploty nebo o trochu teplejší, zalévejte do podmisky a přebytečnou vodu přibližně po hodině vylijte. Zalévejte jednou až dvakrát týdně podle potřeby. Občas fialky zalijte shora, abyste propláchli soli nahromaděné při povrchu substrátu. Dávejte pozor, aby voda nezůstávala na listech a v srdíčku rostliny,“ shrnuje zásady správné zálivky fialek kurátorka Smržová.

Pro bohaté kvetení je fialkám potřeba poskytnout dostatečnou a vhodnou výživu. „Nejdůležitějšími prvky jsou dusík pro tvorbu zelené hmoty, fosfor pro nasazování květů a draslík pro regulaci vodního režimu,“ radí zkušená pěstitelka z Botanické zahrady Praha.

Fialky rodu Saintpaulia

Objevil je baron Walter von Saint-Paul-Illaire jako nové a vědě neznámé rostliny v pohoří Usambara v roce 1892 v tehdejší Německé východní Africe, dnešní Tanzanii.

Poslal semena těchto rostlin svému otci do Německa, který je později věnoval Hermanu Wendlandovi, řediteli Královské botanické zahrady v Hannoveru. Ten je v roce 1893 popsal v časopise Gartenflora, pojmenoval je na počest objevitele Saintpaulia a zařadil do čeledi Gesneriaceae – podpětovité. Ještě v témže roce byly první komerčně vypěstované rostliny nabízeny firmou Benary z Erfurtu.

Blízce příbuzné jsou Saintpaulie s dalšími oblíbenými pokojovými rostlinami rodu Streptocarpus. Podle nejnovějších studií je dokonce někteří systematičtí botanici řadí do tohoto rodu.

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

KVÍZ: Ošibori, maguro nebo wašoku. Jak se vyznáte v japonské kuchyni?

Jen malá ukázka z pochoutek, které si můžete v restauraci objednat.

Japonská kuchyně je u nás čím dál populárnější. Protože rádi objevujeme nové chutě a také proto, že se u nás...

Smažené dukátky jako variace na kuře s broskví prošly i u Pohlreicha

V Luži se podařilo štábu Ano, šéfe natočit takový retrodíl. Možná i objednání...

V hotelové restauraci Vídeň na náměstí v Luži byste možná očekávali nějakou tu vídeňskou specialitku, stejně jako...

Najdete na iDNES.cz