Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


S alergiemi na arašídy by mělo zatočit UV záření. Nezničí jejich chuť

aktualizováno 
Tuto pochoutku si musí odpustit miliony alergiků po celém světě. Po arašídech kýchají, otékají, dostávají vyrážku či průjem. Podle vědců z americké Floridy prudce snižuje množství alergenů použití ultrafialového záření.

Vědci možná přišli na to, jak se vypořádat s alergií na lískové oříšky. | foto: Profimedia.cz

Oříšky přitom najdete téměř všude. Od zmrzlin a čokolád až po asijskou kuchyni. Jaký problém znamenají buráky, popisovaly kolegyně z magazínu Ona (více zde). A například v USA dosahuje počet alergiků citlivých na arašídy skoro dvou milionů.

Wade Yang z Floridské univerzity zkusil oříšky osvěcovat UV zářením a touto metodou z nich odstranil až 80 % alergenů. „Až metodu dopracujeme, budeme schopni dosáhnout 99procentní účinnosti, aniž bychom poškodili strukturu a chuť ořechů,“ tvrdí optimisticky. Prvními pokusy tak zjistil, že podobně jako má UV záření negativní vliv na mikroorganismy, může (zjednodušeně řečeno) podobně fungovat i ve vztahu k alegernům.

Na univerzitě kvůli pokusu postavili dopravníkový pás, ke kterému postavili dvě UV lampy. Pak na oříšky působili světelnými pulzy a zkoumali, za jakých podmínek způsobí změny.

Za alergické reakce v těle může histamin, který se při alergické reakci nadměrně uvolňuje, a tím způsobuje fyziologické potíže. Po „ošetření“ UV zářením se však po požití arašídů nezačne v těle v takovém množství uvolňovat. „Myslím, že už jsme jen krok od toho, aby se naše metoda mohla začít průmyslově používat. Oříšky by prošly ozařováním před procesem zabalení,“ tvrdí.

Studie doktora Yanga byla zveřejněna například v magazínu Medical News Today.

Přivítali byste, kdyby se tímto způsobem upravovaly buráky?

celkem hlasů: 105

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 16. října 2014. Anketa je uzavřena.

Ano, ale musí být možné si vybrat, zda potřebuji obyčejné nebo s úpravou 57
Ne, další zásah do přirozeného stravování 31
Ano, hodně by mi to pomohlo 17
Autor:




Nejčtenější

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Další z rubriky

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.