Americký bankéř se vykašlal na byznys. V bytě teď chová ryby na obživu

  10:17aktualizováno  10:17
Bývalí bankovní úředníci z New Yorku se rozhodli změnit život a v bytě si založili stanici na chov ryb. V rámci svého ekologického hospodářství také pěstují žampiony a chovají včely. To vše v obyčejném činžáku.

Malá "popelnicová" tilápie z Christopherovy sádky | foto: Vifarms.com

Christopher Toole a Anya Pozdeevová, kteří založili Společnost pro akvaponické hodnoty a vzdělávání (SAVE) zdůrazňují, že jim jde o víc než jen ekologii. Chtěli vytvořit uzavřený koloběh, kde se využijí veškeré odpady, napsala agentura AFP.

Podle devětatřicetileté Anyi je akvaponie velmi stará technika. Spočívá v tom, že se rybky určené pro konzumaci chovají v akváriu. Použitá voda se využívá k zalévání rostlin. Trus rybek vyživuje rostliny, které zase čistí akvárium.

Akvaponie

Akvaponie je udržitelná forma produkce potravin, která kombinuje tradiční akvakulturu (chov převážně ryb) a hydroponii (pěstování rostlin v živném roztoku namísto hlíny). Akvaponický systém kombinuje obě tyto formy produkce potravin do symbiotického celku, ve kterém jsou odpady vzájemně využívány jako zdroj živin.

Tento miniaturní ekosystém umožňuje vyrábět vlastní biopotraviny v bytě a bez zvláštního zařízení, ujišťují Anya a Christopher. "Vyrobili jsme si svůj systém z popelnic na smetí," vysvětluje Anya, která sem před 20 lety přišla z rodné Sibiře.

Ještě nedávno tento pozoruhodný párek ekologů pracoval ve finančním sektoru, v mrakodrapu na Manhattanu. Dnes se usadili ve zcela jiném prostředí, v Bronxu.

Po finanční krizi z roku 2008 Christopher, tehdy viceprezident Sovereign Bank, zjistil, že má problémy se stresem. Oba byli zklamáni svou kariérou v prostředí, "kde vás vyždímají až do poslední kapky, a pak odvrhnou," vysvětluje Anya.

Oba se tedy rozhodli přesedlat na chov rybek. Toole měl zkušenosti s vodou díky svému otci, u něhož trávil dovolenou v centru pro mořský výzkum Woods Hole na severovýchodě Spojených států.

Christopher chová několik druhů ryb, ale největší úspěchy má s tilápií. Tyto ryby potřebují jen 35 litrů vody a za devět měsíců jsou tak velké, že jsou vhodné k jídlu.

Tilápie nilská

Pochází původně z Afriky. Vzhledem k nízkým nárokům na chov a velké oblibě se s ní ovšem můžeme setkat na všech kontinentech od Japonska až po americké státy.

Tilápie dorůstají až 60 cm a samci bývají zbarvení podstatně výrazněji než samice. Tilápie patří mezi méně tučné ryby, filety jsou bez kůže a kostí, a proto velmi vhodné i pro nejmenší strávníky.

Anya navíc začala pěstovat žampiony na kartonu, když zjistila, že jim vyhovuje teplé a vlhké prostředí, stejně jako tilápiím. Christopher se rovněž pustil do chovu včel. "V našem obýváku nyní máme 10 000 včel. Nespím jen s rybami, ale také se včelami," říká.

Mají vůbec právo chovat všechnu tuto havěť v New Yorku, který je známý přísnými předpisy pro chov domácích zvířat? "V podstatě ano, zvířata nesmějí dělat hluk," říká Anya. "To je výhoda ryb," dodává.

Společnost SAVE existuje teprve rok, ale její zakladatelé pevně věří v její budoucnost. Christopher chce spolupracovat s restauracemi či dalšími chovateli ryb ve městě. Anya a Toole vyučují akvaponii asi 80 dětí na jihu Bronxu, jedné z nejchudších čtvrtí ve Spojených státech.

Oba Newyorčané kromě práce s dětmi rovněž prodávají tilápie prostřednictvím svých internetových stránek.

Autoři: ,

Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Další z rubriky

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Nejlepší české restaurace dostaly Zlaté lvy

Čerstvě pokřtěný výběr restaurací oceněný Zlatými lvy

Společnost TopLife Czech vyhlašuje každoročně nejlepší restaurace Česka. Michelinské hodnocení nedokáže pojmout...

Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

Fazolová polévka se salsicciou

Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové...

Najdete na iDNES.cz