Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Američané ochutnávali norské speciality. Vyděsil je sleď i ovčí hlava

aktualizováno 
Podívejte se, jak to vypadá, když Američané zkoušejí tradiční norské vánoční pokrmy. Šok se dostavil ihned, jakmile se na talíři objevilo cokoliv jiného, co neodpovídalo mezinárodní normalizované kuchyni.

Norská kuchyně vychází celkem logicky z darů přírody, která je jí blízká. Z toho vyplývá, že se Norové vždycky při tvorbě jídelníčku soustředili víc na výsledky rybolovu než zemědělství.

Fotogalerie

Z okopanin se v Norsku pěstují hlavně brambory, z obilnin ječmen a oves. Živočišná výroba se soustřeďuje hlavně na chov ovcí a dobytka, kozy a vepři se chovají v menší míře. Vzhledem k nepříznivým klimatickým podmínkám je v současné době výhodnější většinu potravin pro výživu obyvatelstva přivézt.

Na videu můžete vidět, jaká tradiční norská jídla servírovala americká ambasáda v Oslu svým krajanům. Aspik mezi vánočními specialitami jedlíky příliš nepřekvapil, avšak u sledě v hořčičné omáčce se začalo hromadit zdvižené obočí. „To bych si asi neobjednal. To je kuřecí?“ Další specialita: „Nakládaná ryba? O tom jsem slyšel, vlastně mě varovali, abych to nejedl,“ říká dobře oblečený muž.

Obrovským překvapením je bramborový knedlík. „To by mohl být kočičí mozek,“ odhaduje jeden muž. „Chutná to jako lepidlo na tapety,“ pokračuje druhý. A když na závěr naservírují ovčí hlavu, většina strávníků u stolu dlouho nevydrží. „Vypadáš smutně, ale jsi mrtvá.“ A když pokrm zapíjí aquavitem, shodnou se, že je silný a chutná jako pašovaná kořalka.

Pozor, až budete mít na návštěvě nějakého Američana. Než mu začnete servírovat české speciality jako třeba jitrnici nebo výpečky se špenátem a bramborovým knedlíkem, radši mu předem udělejte přednášku o tradiční české kuchyni.

Autor:




Nejčtenější

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Další z rubriky

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.