Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Američané věří mutantovi. Schválí chov geneticky upraveného lososa

aktualizováno 
Geneticky modifikovaný losos roste dvakrát rychleji než obyčejný. Jeho odpůrci mu říkají Frankenstein nebo zrůda, zastánci tvrdí, že je lidem neškodný. Pokud Americký úřad pro regulaci potravin schválí jeho chov, bude to zřejmě znamenat konec tradičního chovu lososů.

Obyčejný a geneticky upravený losos. Oba jsou stejně staří | foto: www.aquabounty.com

Rybu AquAdvantage vyšlechtila americká společnost AquaBounty z Massachusetts..Atlantský losos vypadá stejně jako jeho přírodní verze, jen roste rychleji a váží víc. Je to díky tomu, že jeho geny byly obohaceny o DNA dvou jiných ryb, tichomořského lososa čavyča (Oncorhynchus tshawytscha) a další ryby připomínající úhoře (Zoarces americanus). "Tito lososi vypadají kromě velikosti navlas stejně jako ti přírodní, a pokud jde o chuť, nezaznamenali jsme žádný rozdíl," tvrdí Ronald Stotish, ředitel Aqua Bounty.

Podle vyjádření Amerického úřadu pro regulaci potravin pro britský list The Independent lze očekávat, že v nejbližších měsících bude schválen prodej modifikované ryby. "Nemáme přesně danou časovou osu, ale rozhodnutí lze očekávat v řádů týdnů nebo měsíců," řekli novinám představitelé úřadu, kteří souhlasí s názorem AquaBounty, že modifikovaný losos nijak neškodí lidskému zdraví.

Vadí vám geneticky upravené potraviny?

celkem hlasů: 10809

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 21. října 2010. Anketa je uzavřena.

Myslím, že úplně v pořádku to není, ale lidstvu nic jiného nezbývá 4502
Děláte z toho zbytečný problém, jedl bych bez obav 3640
Nikdy bych to nevzal do úst 2667

Hlavním argumentem pro schválení je jednak úbytek volně žijících lososů, jednak možnost snížit náklady na chov. Podle AquaBounty by bylo možné chovat ho v tancích poblíž zpracovatelských center, ušetřily by se tím i náklady na přepravu.

Proti předpokládanému souhlasu se zvedl velký odpor. Vzhledem k tomu, že geneticky upravený losos dorůstá do konzumační váhy už za 18 měsíců oproti běžným druhům, kde to trvá tři roky, cítí se ohroženi běžní chovatelé, kteří by tak přišli o byznys.

Protestují i tradiční odpůrci jakýchkoliv genových modifikací. Podle jejich názoru existuje velké riziko, že budeme konzumovat ryby, u nichž není skutečně dlouhodobě otestováno, jaký vliv bude mít konzumace upravených potravin na lidský organismus. Přidávají také argument, že může dojít k úniku "zmutovaných" lososů do moří a řek, a hrozí tak nekontrolovatelné křížení normálních a GMO lososů, nikdo podle nich neví, co se pak může stát.

Šéf AquaBounty Stotish však tvrdí, že to není ani teoreticky možné. "I kdyby ryba utekla, nebude se křížit s volně žijícími lososy, protože vejce byla navržena tak, aby se vyvinula do sterilních samiček," říká.

V současné době se s napětím očekává, zda v případě schválení prodeje vznikne povinnost označovat modifikované ryby. "Je důležité, aby geneticky modifikovaná zvířata byla označena," protestuje Michael Hansen, vedoucí vědecký pracovník americké Unie spotřebitelů. Nesouhlasí totiž s názorem Amerického úřadu pro regulaci potravin, že genetické inženýrství nepředstavuje zásadní rozdíl mezi rybami GMO a jejich divokými protějšky.

Autor:




Nejčtenější

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Další z rubriky

Radek Filip s 127cm krokodýlem z české svazové vody
Na přehradě chytili 127cm štiku, druhý den hned dalšího obra

Říká se, že drtivá většina rybářů nechytí za celý život metrovou štiku. Obrovské rybářské štěstí přálo tomu, že se letos v srpnu povedlo na české svazové vodě...  celý článek

Toto boilie ve vodě vypadá jako chomáč patentek  a červů.
Na velké kapry si pořiďte ostrá boilies, to milují nejvíce, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách si Jakub Vágner „posvítil“ na fenomén dnešního rybaření a hlavně kapraření - na boilies. Chutí, velikostí i strukturou...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.