Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Tajemství Coca-Coly je prozrazeno, tvrdí server. Lze ji namíchat i doma?

  16:53aktualizováno  16:53
Tajemství Coca-Coly, skrývané desítky let v trezoru, je možná prozrazeno. Alespoň to tvrdí americký server Thisamericanlife.org, který zveřejnil starý snímek s údajnou kopií originálního receptu slavné limonády.

Thisamericanlife.org zveřejnil starý snímek s údajnou kopií originálního receptu slavné limonády. | foto: repro: Thisamericanlife.org

Základní recepturu vytvořil americký lékárník John Pemberton už v roce 1886. Jeho seznam ingrediencí ukrývá v trezoru výrobce Coca-Coly v Atlantě v Georgii 24 hodin denně a konkurenci se nikdy nepodařilo vytvořit dokonalou kopii koncentrátu, upozornil deník The Telegraph.

Teď by ale všechno mohlo být jinak. Alespoň pokud se ukáže, že má americký server Thisamericanlife.org pravdu.

Tvrdí, že narazil v listu Atlanta Journal-Constitution z února 1979 na starou fotografii, kde je otevřená kniha s receptem. Údajně je to kopie původního Pembertonova návodu, jak proslavený nápoj vyrobit, píše na svém webu magazín Time.

Zda je tomu skutečně tak, je otázkou. Seriozní světová média s informací nakládají velmi opatrně, webové stránky Thisamericanlife.org jsou nedostupné a společnost Coca-Cola se na svých webových stránkách k "prozrazenému tajemství" nevyjadřuje.

Mluvčí české pobočky nadnárodní společnosti Zuzana Svobodová na dotaz, zda je recept pravý, serveru iDNES.cz řekla: "Receptury našich nápojů jsou naším nejcennějším obchodním tajemstvím. Informace se zatím objevila v médiích, tak k ní přistupujeme jako k údajnému úniku receptury."

"V průběhu 125leté historie nápoje Coca-Cola se již mnoho lidí snažilo do naší tajné receptury proniknout. Jedním z lákadel může být i fakt, že na etiketách všech našich nápojů uvádíme jejich složení. I když se ale určitě snažili sebevíc, stále zůstává pouze jedna jediná Coca-Cola," dodala Svobodová.

Co je v Coca-Cole podle údajné původní receptury:

Jak se vyrábí Coca-Cola

Filtrovaná voda se smíchá s koncentrátem: tak vznikne sirup, který je základem nealkoholického nápoje. K tekutině obsahující přesný poměr vody a sirupu se přidá oxid uhličitý. Hotový nápoj se na uzavřené plnicí lince plní do přísně kontrolovaných lahví, které nakonec uzavře zátkovací stroj.

Zdroj: www.coca-cola.cz

  • Extrakt z koky 6 g (nepoužívá se od roku 1906)
  • Kyselina citronová 84 g
  • Kofein 28 g
  • Cukr (v originále nebyly označeny měrné jednotky, pouze číslice 30, pokud by šlo o unce jako u ostatních ingrediencí, bylo by to asi 840 g)
  • Voda 9,36 l
  • Limetková šťáva 0,946 l
  • Vanilka 28 g
  • Karamel 42 g nebo více kvůli barvě

Složení tajné ingredience
s názvem 7X
 (použijte 56 g do 18,7 l sirupu):

  • Alkohol 224 g
  • Pomerančový olej 20 kapek
  • Citronový olej 30 kapek
  • Muškátový oříšek 10 kapek
  • Koriandr 5 kapek
  • Neroli (silice z květů hořkého pomerančovníku) 10 kapek
  • Skořice 10 kapek




Nejčtenější

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.