Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak naporcovat ananas, abyste z něj měli co nejméně odpadu

  6:30aktualizováno  6:30
Dopřát si čas od času sladký a voňavý ananas je fajn, vysoký obsah enzymů v tomto ovoci má navíc příznivý vliv i na organismus, protože pomáhá lépe štěpit bílkoviny. Jen člověku bývá líto té hromady odřezků, kterou z tohoto výborného ovoce okrájí.

Většinou totiž z ananasu se šupinovitou kůrou okrájíme i spoustu dužniny, jen abychom ho zbavili tmavých oček s ostrými ostny, které jsou součástí hlubší vrstvy kůry. Jde to však i jinak. Dá to sice víc práce, ale dopřejete si díky tomu více lahodné dužiny a vyhodíte méně odpadu.

Zpracování krok za krokem

Podívejte se na video, jak se ananas ideálně porcuje: odkrojíte listovou růžici, kterou mimochodem můžete nechat zakořenit a pěstovat ananas třeba na okně jako pokojovou rostlinu.

Potom z ananasu okrájíte jen slabou vrstvu kůry, takže na něm zůstanou šikmé řady černých oček s nepříjemnými krátkými trny, které zasahují do větší hloubky dužiny. Takže pak, jeden po druhém, vykrájíte jen šikmé proužky, jakési záseky ve tvaru písmene V.

Nato už zbývá ananas jen rozpůlit, případně rozkrojit ještě na čtvrtiny, a nakrájet na plátky. Zdřevnatělý tvrdší střed někdo vykrajuje, někdo nechává.  

Ananas původně rostl jen v Jižní Americe, nyní se pěstuje všude tam, kde je celoročně dostatek sluníčka i vláhy. Například v Mexiku, na Havaji a Filipínách, v Thajsku, v Africe i v Austrálii. Není divu, že tam, kde se ananas pěstuje, si jeho plodů váží a naučili se je zpracovávat tak, aby odpad z něj byl co nejmenší. U nás takto naporcovaný ananas nabízejí například Vietnamci ve svých obchodech s pultovým prodejem.   

Jak ananas při nákupu vybírat

Utržený ananas už nedozraje, s tím ho tedy také při nákupu vybírejte. Kupujte jen zralé tvrdé plody, z nichž lze odloupnout vypouklé šupiny kůry. Listová růžice by měla být čerstvá, nezavadlá, svěže zelená, bez zahnědlých částí. A měl by sladce vonět, pokud zrovna není kvůli skladování zchlazený. 

Koupený ananas už příliš dlouho neskladujte a už vůbec ne v příliš velkém chladu. Minimálně potřebuje teplotu nějakých 5 °C , jinak se na něm začnou tvořit hnědé skvrny a rychle se zkazí. Při pokojové teplotě vydrží pár dní. Naporcovaný ho krátkodobě skladujte v lednici zabalený třeba do fólie nebo pod poklopem.   

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Inteligentní domácnost můžete vybudovat bez kopání a vrtání

Svůj domov můžete řídit odkudkoliv.

Bezdrátový systém Cockpit umožňuje řídit domácnost z libovolného místa s pomocí intuitivní aplikace ve smartphonu a...

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

VIDEO: Nejjednodušší postup na povidla. Upečte je v troubě

Nejjednodušší způsob pro výrobu povidel je péct je v troubě.

Pokud se nechystáte pálit slivovici, povidla jsou jistotou pro případ, že máte doma hromádku přezrálých švestek, které...

Najdete na iDNES.cz