Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak naporcovat ananas, abyste z něj měli co nejméně odpadu

  6:30aktualizováno  6:30
Dopřát si čas od času sladký a voňavý ananas je fajn, vysoký obsah enzymů v tomto ovoci má navíc příznivý vliv i na organismus, protože pomáhá lépe štěpit bílkoviny. Jen člověku bývá líto té hromady odřezků, kterou z tohoto výborného ovoce okrájí.

Většinou totiž z ananasu se šupinovitou kůrou okrájíme i spoustu dužniny, jen abychom ho zbavili tmavých oček s ostrými ostny, které jsou součástí hlubší vrstvy kůry. Jde to však i jinak. Dá to sice víc práce, ale dopřejete si díky tomu více lahodné dužiny a vyhodíte méně odpadu.

Zpracování krok za krokem

Podívejte se na video, jak se ananas ideálně porcuje: odkrojíte listovou růžici, kterou mimochodem můžete nechat zakořenit a pěstovat ananas třeba na okně jako pokojovou rostlinu.

Potom z ananasu okrájíte jen slabou vrstvu kůry, takže na něm zůstanou šikmé řady černých oček s nepříjemnými krátkými trny, které zasahují do větší hloubky dužiny. Takže pak, jeden po druhém, vykrájíte jen šikmé proužky, jakési záseky ve tvaru písmene V.

Nato už zbývá ananas jen rozpůlit, případně rozkrojit ještě na čtvrtiny, a nakrájet na plátky. Zdřevnatělý tvrdší střed někdo vykrajuje, někdo nechává.  

Ananas původně rostl jen v Jižní Americe, nyní se pěstuje všude tam, kde je celoročně dostatek sluníčka i vláhy. Například v Mexiku, na Havaji a Filipínách, v Thajsku, v Africe i v Austrálii. Není divu, že tam, kde se ananas pěstuje, si jeho plodů váží a naučili se je zpracovávat tak, aby odpad z něj byl co nejmenší. U nás takto naporcovaný ananas nabízejí například Vietnamci ve svých obchodech s pultovým prodejem.   

Jak ananas při nákupu vybírat

Utržený ananas už nedozraje, s tím ho tedy také při nákupu vybírejte. Kupujte jen zralé tvrdé plody, z nichž lze odloupnout vypouklé šupiny kůry. Listová růžice by měla být čerstvá, nezavadlá, svěže zelená, bez zahnědlých částí. A měl by sladce vonět, pokud zrovna není kvůli skladování zchlazený. 

Koupený ananas už příliš dlouho neskladujte a už vůbec ne v příliš velkém chladu. Minimálně potřebuje teplotu nějakých 5 °C , jinak se na něm začnou tvořit hnědé skvrny a rychle se zkazí. Při pokojové teplotě vydrží pár dní. Naporcovaný ho krátkodobě skladujte v lednici zabalený třeba do fólie nebo pod poklopem.   

Autor:



Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

Pohlreichova rychlá svačina z grilu: topinka se španělskou šunkou

Topinka s česnekem, rajčaty a španělskou šunkou připravená na grilu

„Když v jedné hospodě na Mallorce můžou servírovat jen chleba se šunkou a nic jiného a každý den tam na to přijede 250...

Maturitní zkoušky může mladým chovatelům narušit zajíc i přežraný pes

Praktická část maturit oboru chovatel na České zemědělské akademii v Humpolci.

Loukou nad Humpolcem se nese ostrý hvizd píšťalky. A také zazní příkaz: „Hledej, Blue, hledej!“ Feně českého fouska...

Další z rubriky

Čtenářské recepty: Grilovaný čerstvý tuňák s opečenými bramborami

Tuňák s pečenými bramborami a rajčatovým salátem

V dalším dílu naší grilovací soutěže přinášíme recept, který udělá radost všem milovníkům ryb. Tentokrát si můžete...

VIDEO: Smrkové výhonky využijete v kuchyni jako koření i na marmeládu

Smrkové výhonky jsou jakousi alternativní sezonní jarní zeleninou, kterou...

K volně dostupnému jarnímu býlí v podobě medvědího česneku či pampelišek, které může obohatit váš jídelníček, si v...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz