Většinou totiž z ananasu se šupinovitou kůrou okrájíme i spoustu dužniny, jen abychom ho zbavili tmavých oček s ostrými ostny, které jsou součástí hlubší vrstvy kůry. Jde to však i jinak. Dá to sice víc práce, ale dopřejete si díky tomu více lahodné dužiny a vyhodíte méně odpadu.
Zpracování krok za krokem |
Podívejte se na video, jak se ananas ideálně porcuje: odkrojíte listovou růžici, kterou mimochodem můžete nechat zakořenit a pěstovat ananas třeba na okně jako pokojovou rostlinu.
Potom z ananasu okrájíte jen slabou vrstvu kůry, takže na něm zůstanou šikmé řady černých oček s nepříjemnými krátkými trny, které zasahují do větší hloubky dužiny. Takže pak, jeden po druhém, vykrájíte jen šikmé proužky, jakési záseky ve tvaru písmene V.
Nato už zbývá ananas jen rozpůlit, případně rozkrojit ještě na čtvrtiny, a nakrájet na plátky. Zdřevnatělý tvrdší střed někdo vykrajuje, někdo nechává.
Ananas původně rostl jen v Jižní Americe, nyní se pěstuje všude tam, kde je celoročně dostatek sluníčka i vláhy. Například v Mexiku, na Havaji a Filipínách, v Thajsku, v Africe i v Austrálii. Není divu, že tam, kde se ananas pěstuje, si jeho plodů váží a naučili se je zpracovávat tak, aby odpad z něj byl co nejmenší. U nás takto naporcovaný ananas nabízejí například Vietnamci ve svých obchodech s pultovým prodejem.
Jak ananas při nákupu vybírat
Utržený ananas už nedozraje, s tím ho tedy také při nákupu vybírejte. Kupujte jen zralé tvrdé plody, z nichž lze odloupnout vypouklé šupiny kůry. Listová růžice by měla být čerstvá, nezavadlá, svěže zelená, bez zahnědlých částí. A měl by sladce vonět, pokud zrovna není kvůli skladování zchlazený.
Koupený ananas už příliš dlouho neskladujte a už vůbec ne v příliš velkém chladu. Minimálně potřebuje teplotu nějakých 5 °C , jinak se na něm začnou tvořit hnědé skvrny a rychle se zkazí. Při pokojové teplotě vydrží pár dní. Naporcovaný ho krátkodobě skladujte v lednici zabalený třeba do fólie nebo pod poklopem.