Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Anglický kokršpaněl

aktualizováno 

Anglický kokršpaněl | foto: Profimedia.cz

Země původu:

Velká Británie

Zařazení:

FCI sk. VIII - slídiči, retrieveři a vodní psi

Standard č. 5

Historie:  

Plemeno patří do velké rodiny španělů, jejichž historie se odvíjí od tak zvaných „ptačích“ psů používaných ve Španělsku při lovu ptáků do sítí. Jméno cocker bývá dáváno do souvislosti s anglickými výrazy cock (kohoutek) nebo woodcock (sluka lesní) a jasně vyjadřuje, k čemu plemeno ve Velké Británii sloužilo. Kokršpaněl se stále používá jako lovecký pes, své místo si našel i jako pes společenský. U nás se chová skoro 100 let a chovatelský klub, v kterém je zařazen, patří mezi nejdéle fungující kluby u nás.

Povaha a chování:      

Veselá povaha se projevuje neustálým pohybem (vrtěním) ocasu a typickým horlivým pohybem zejména při práci na stopě zvěře, zcela beze strachu i v hustém houští. Jemný a přítulný pes, avšak plný života a překypující energií.

Vzhled:  

Veselý, robustní, sportovní; dobře vyvážený. Kompaktní, délka měřená od kohoutku k zemi odpovídá zhruba délce měřené od kohoutku ke kořeni ocasu.

Průměrný věk:

13 - 14 let

Péče: 

Anglický kokršpaněl je sportovní pes, u kterého se nesmí zanedbat výživa. Platí, že méně někdy znamená více, protože plemeno má občas sklony k obezitě. Srst vyžaduje pravidelné česání a občasnou úpravu. Zvláštní péči věnujte dlouhým a osrstěným ušním boltcům. Má rád pohyb. Kokr ležící jen doma na gauči často bývá i nemocný kokr. Plemeno je výborně cvičitelné a jeho výchova by měla být klidná a důsledná.

Chovatelský klub:
Autoři:




Nejčtenější

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Jurský honič
Jurský honič

Skvělý společník pro myslivce a aktivní lidi  celý článek

Tervueren
Tervueren

Jeden z belgických ovčáků s všestranným využitím.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.