Anglický sběratel si z domu udělal muzeum, má už 10 000 lahví od mléka

aktualizováno 
Dvaatřicetiletý Paul Luke získal své první lahve od mléka, když jako mladík pomáhal v mlékárně. Svou sbírkou pak ve svém domě vytvořil tematické minimuzeum.

Paul Luke se svojí sbírkou | foto: Profimedia.cz

"Své lahve od mléka bych nevyměnil ani za nic," říká Paul Luke, který pro svoji sbírku vyčlenil celou halu svého domu v Rose Valley Crescent. "Asi nemají velkou cenu, pokud se jejich hodnota přepočítává na peníze, jenže mě fascinují nálepky, které dokumentují dobu, kdy měl každý svého mlékaře," povzdechne s tím, že tyto doby už jsou zřejmě s nástupem supermarketů definitivně pryč.

Paul Luke se svojí sbírkou

Paulova žena mu fandí. "Manželka mi to toleruje, myslím, že mám štěstí, každému se jen tak nestane, aby mu partnerka nejenže nebránila provozovat koníčka, ale i pomáhala," pochvaluje si Paul. Jeho žena Lisa je mu nápomocná i s provozováním internetových stránek (http://www.milkbottle.org.uk).

S lahvemi od mléka přišel Paul do styku jako mladíček. "Vypomáhal jsem místnímu mlékaři a hrozně se mi líbily nálepky na lahvích. To mě uchvátilo tak, že jsem pak nějakou dobu taky pracoval jako mlékař. A tehdy mě napadlo, že bych lahve mohl sbírat. Rozumějte, ta nádhera, co lahev, to jiná, originální nálepka a reklama, desítky různých tvarů a firem z celého světa," popisuje.

Paul Luke se svojí sbírkou

Svoji sbírku neustále rozšiřuje a spoléhá i na dary od neznámých lidí. "Pokud najdete doma starou lahev od mléka, určitě mě kontaktujte na mých internetových stránkách, bylo by škoda ji vyhodit. Takto můžeme společně zachovat a připomenout si kouzlo starých časů, kdy platilo, že co lahev, to originální skvost dnes už zapomenutého výrobce," vyzývá.

Autoři:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

VIDEO: Pohlreich se loučí základy vaření, naučí vás omáčku pod maso

Dančí hřbet s blanšírovanou mrkvičkou

V pořadu Teď vaří Šéf! se Pohlreich částečně vrátil k tomu, co bylo v minulosti nedílnou součástí jeho pořadů. V...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

VIDEO: Daní za roztomilost módních psích plemen je jejich utrpení

Annie. Statečná fenka francouzského buldočka, která po vyhřeznutí ploténky...

Černá jako uhel je fenka Annie s obrovskýma očima, placatým nosem a roztomilým pohledem typickým pro tolik žádané...

Rocker z Kroměříže šéfovou šokoval i potěšil. Dostal motivační hvězdu

Šéfová Jitka Pagana vysvětluje majiteli kroměřížské Staré masny, jak se v...

Stará masna. Místo pro rockery a motorkáře, kde vládne pohoda. K tomu by však mělo patřit i slušné jídlo a pořádek v...

Další z rubriky

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Vybírejte nejlepší místo pro relaxaci. Můžete vyhrát infrasaunu

Je to lestní stráň s překrásným výhledem na labský kaňon. A když nastane období...

Vyhlásili jsme soutěž o infrasaunu. Jediným úkolem je poslat snímek místa, kde nejraději trávíte volný čas a užíváte si...

Najdete na iDNES.cz