Potkejte se s farmáři budoucnosti. V Kalifornii pěstují zeleninu roboti

aktualizováno 
Kalifornský start-up Iron Ox představil stroj, který pomocí robotického ramene dokáže přemísťovat těžké palety i jednotlivé sazenice. Výsledkem je z velké části automatizované pěstování listové zeleniny v nejvyšší kvalitě.

S nápadem přišel Brandon Alexander, podle nějž je robot klíčem k nové vlně zemědělství, která si klade za cíl pěstovat bazalku, salát a další podobné rostliny šetrněji k životnímu prostředí. Podle něj ušetří až 90 procent vody a energií. Vývoj robotů trval dva roky.

Fotogalerie

Vizí projektu je, aby se zelenina mohla pěstovat co nejblíž místa, kde se bude spotřebovávat. Nyní trvá mnohdy až týden, než se rozveze po celých Spojených státech z center, kde se pěstuje. Nejčastěji z Mexika, Kalifornie a Arizony. Kvalita produktů tím trpí v mnoha ohledech.

Iron Ox testuje první robotickou farmu v San Carlosu v Kalifornii na omezené ploše asi 850 metrů čtverečních. Alexander prohlásil, že farma už je připravena dodávat zeleninu do restaurací a maloobchodu. „A budou to nejlepší saláty na světě,“ slibuje.

Robot při práci na farmě pomáhá zejména při pracném přemisťování sazenic při přesazování. Stroj se pohybuje po všesměrových kolech a jednotlivé rostlinky trpělivě přenáší do nového stanoviště pomocí mechanického ramene.

Bez lidské pomoci se však stále neobejde, důležitá je zejména při expedici zeleniny. Alexander by v budoucnu chtěl i tuto fázi zcela zmechanizovat. V současnosti se zahradničení s pomocí robotů odehrává výhradně pod umělým světlem, takže náklady na elektřinu nejsou tak nízké, jak by mohly být. Tvůrci projektu by proto rádi robotické pěstování co nejdříve přesunuli do standardních skleníků.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Oblečení pro zahradu a dílnu se mění. Využívá se i kosmických materiálů

Všichni jsou v práci, přesto mohou být pestře a módně odění.

Pracovní oblečení pro zahradu a dílnu se mění. Neuspokojují nás už obyčejné montérky. Baví nás nové barevné kombinace a...

Teď sázejte a na jaře vám zahrada může rozkvést do uklidňující bílé

Pokud toužíte po prosvětlené uklidňující zahradě, nalaďte ji do bílé. Zdaleka...

Pokud toužíte po prosvětlené uklidňující zahradě, nalaďte ji do bílé. Zdaleka nejde jen o sněženky či bledule. Z...

Pando umírá. Jeden z nejstarších organismů zabíjejí jelenci a člověk

Oblast Fishlake National Forest

Velká kolonie topolu osikovitého nazývané Pando v americkém Utahu je ve vážném ohrožení. Podle vědců je to důsledkem...

Najdete na iDNES.cz