Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

aktualizováno 
Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost hořčici. Podívejte se i na další zajímavé výsledky z našeho průzkumu chutí.

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice | foto: Marek Burza

Ankety se podle součtu IP adres zúčastnilo skoro tisíc čtenářů, to vlastně odpovídá i renomovaným průzkumům například předvolebních výsledků, takže i my si můžeme myslet, že je to docela pěkný vzorek populace. I když si čtenář samozřejmě může myslet, že takhle on sám by takto nikdy nehlasoval.

Hořčice 6 200, kečup 1 700

Největší rozdíl se objevil u volby, zda máte raději kečup, nebo hořčici. Je bez debat, že sladký kečup chutná hlavně dětem, které se ke specifické chuti hořčice teprve budou „muset projíst“.

Běžně se uvádí, že u dětí je nutné nové jídlo uvařit klidně i desetkrát, než jsou ochotné jej akceptovat. O to je těžší práce nás rodičů, pokud se snažíme o jakoukoliv změnu jídelníčku. Ale i kečup můžete uvařit sami a mít pod kontrolou, co do něj dáváte (jak ho připravit najdete ZDE).

Tmavá kůrka 6 000, světlá 1 600

V předchozím článku o tom, jak pečou chleba v pekárně restaurace ESKA (více zde), se objevilo hodně komentářů, že tak tmavý chleba nemusí. Právě proto jsme tuto otázku zařadili do ankety. A ukázalo se, že tyto ohlasy se ukázaly jako osamocené. V anketě vyšlo, že zatímco pro světlou kůrku se sešlo jen 1 600 kliků, na možnosti pro tmavší kůrku se zobrazilo přes 6 000 hlasů.

Kdo se zřejmě jednou zakousl do tradičního chleba podle klasických receptur, průmyslově vyráběný chléb už nekoupí. Chybí mu to křupnutí, chuť kůrky, která tvoří kontrast k bílé střídce.

Vepřový 4 350, kuřecí 3 600

A třetím výrazným kontrastem ve výsledcích se ukázal jev, který popírá nabídku restaurací. Zatímco milovníci vepřového řízku zhruba o pětinu porazili kuřecí variantu, v restauraci se nabízí většinově kuřecí řízek.

Pro kompletní výsledky klikněte.

Pro kompletní výsledky klikněte.

Přitom vepřový řízek je výraznější chuťově, jenže bývá trochu obtížnější udělat jej, aby byl křehký a dal se dobře krájet. Zatímco kuchař u vepřového masa musí trochu složitěji vybírat druh masa, ze kterého jej usmaží, u kuřecího prsa je to jednoduché.

Další výsledky se daly čekat. Ke kachně většina lidí zvolila červení zelí a bramborové knedlíky, případně kombinaci knedlíků. A ke smaženému jídlu si drtivá většina lidí raději dává brambory nebo kaši místo hranolek. To je apel, aby se restaurace nespoléhaly jen na fritézu.

Autor:


Témata: průzkum, anketa, Vaření


Nejčtenější

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Další z rubriky

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.