Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hořčice versus kečup, hranolky proti kaši. Vyberte, co máte nejraději

aktualizováno 
Stravovací návyky se liší člověk od člověka, rodina od rodiny. Vyberte své oblíbené jídlo, přílohu nebo dochucovadlo. Jsme zvědaví, čemu dáváte přednost.

Jedním z nejoblíbenějších jídel v restauracích je řízek. | foto: Julie Kalodová, MF DNES

Ač se restaurace snaží nabídnout i zdravější varianty, stále v poledním menu vítězí klasika. Nás by v anketě zajímalo, jakými stravovacími návyky se řídíte a co vám chutná. Pokrmem, který prakticky nemůže chybět na jídelním lístku, je stále něco smaženého. Ať už jde o řízek, nebo smažený sýr.

A když už řízek, jakému dáváte přednost? Klasickému vepřovému z kýty, nebo krkovičky, anebo kuřecímu? Anebo pravému vídeňskému telecímu? Zatrhněte v anketě ve spodní části článku.

Brambory, anebo hranolky?

Když už si dáváte cokoliv smaženého, co máte nejradši jako přílohu? Vítězí u vás brambor, kaše nebo hranolky? Všimněte si, že například hranolky jako příloha ke smaženému sýru se nachází ve velké většině jídelních lístků, a to dokonce i v dětských menu.

hranolky - Na hranolky byste měli zapomenout. Ilustrační foto
Porovnání různých typů brambor podle sezony, ve které jsou k dostání

Tohle asi výživáři nevidí rádi: kombinovat dvě smažená jídla najednou. Ale bývá to často tam, kde se mimo polední menu neobtěžují s vařením brambor nebo dokonce kaše a ulehčují si práci fritézou. Čemu dáváte přednost vy? Hlasujte v anketě.

Jaké zelí

Dalším z klasických hospodských poledních hitů bývá kachna. Spor však nastává v okamžiku, kdy zvolit druh zelí.

Kuře a la kachna se zelím a bramborovým knedlíkem
K většině „omáčkových“ pokrmů se bude nabízet kombinace houskového,...

Jsou lidé, kteří přísahají na červené, které se většinou podává, ale existuje i nezanedbatelná část lidí, kterým ke kachně chutná i bílé zelí. Jak jste na tom vy?

Když jsme u té kachny se zelím, dochází ke sporům, zda zvolit bramborový, či houskový knedlík. V restauraci se dokonce můžete setkat i s nabídkou karlovarského. Je to skoro jako ve filmu Slavnosti sněženek, kde se hlavní hrdinové téměř poprali o to, zda kančí je lepší se šípkovou omáčkou, nebo se zelím. Co na to vy?

Tmavá versus světlá kůrka

Bochníky po vyndání z pece
Bochník Odkolek

Nedávno jsme přinesli reportáž z pekárny Eska, kde pečou chleba v peci na dřevo a vypékají ho do poměrně tmavé kůrky. Prostě věří, že to tak má být. V diskusi se potom objevily hlasy, že tak propečený chleba je už moc, a to přesto, že místní v Karlíně stojí na tento chléb fronty.

Co máte raději vy? Hezky křupavou tmavou kůrku, anebo světlejší chléb typu Šumavy?

Kečup versus hořčice

Žemli rozkrojíme a potřeme hořčicí a kečupem.

Žemle potřená obojí kombinací - kečupem i hořčicí

Dochucovadla jako kečup nebo hořčice patří k naší stravovací kultuře. Jsou tací, kteří nedají dopustit na nejběžnější plnotučnou hořčici a párek si bez ní neumějí představit, jiní dávají přednost kremžské. Ale existují i lidé, kteří hořčici odmítají a používají ji maximálně do vaření. A když už si dají hamburger nebo párek v rohlíku, dají přednost kečupu.

Jak jste na tom vy? Klikněte na možnosti v souhrnné anketě.

Jaké máte chutě?

celkem hlasů: 48346

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 11. ledna 2017. Anketa je uzavřena.

Dávám přednost hořčici 6220
Mám rád chleba s vypečenou kůrkou 6188
Ke kachně chci červené zelí 5598
Mám raději vepřový řízek 4343
Ke smaženému si dávám bramborovou kaši 4081
Ke kachně chci bramborové knedlíky 3768
Mám raději kuřecí řízek 3611
Ke smaženému si dávám brambory 3223
Ke kachně chci bílé zelí 2118
Ke kachně chci kombinaci 2089
Ke kachně chci houskové knedlíky 2073
Ke smaženému si dávám hranolky 1728
Dávám přednost kečupu 1698
Mám rád chleba se světlou kůrkou 1608
Autor:




Nejčtenější

Detail hlavy psa
Rumunský carpatin: pro pohodový život je to značka ideál

Kdo se setká s carpatinem, pozná jeho neskutečně klidnou a vyrovnanou povahu. Pokud tedy zrovna neohrožujete jeho stádo ovcí či rodinu. To netradiční plemeno...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Další z rubriky

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.