Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Nejlepší pizzu v Praze dělají v Grossetu, rozhodla anketa

aktualizováno 
Přes tři tisíce lidí se zúčastnilo ankety o nejlepší pizzu mezi pražskými podniky. To je víc lidí, než kolik se účastní předvolebních průzkumů. Měla by tedy mít dobrou vypovídací schopnost.

Anketa probíhala od 27. ledna do 27. března letošního roku. Zápolení se zúčastnilo 70 restaurací, pro které hlasovalo přes 3 000 lidí. Vyhrálo pražské Grosseto, na druhém místě se umístila Pizza Nuova řetězce Ambiente, třetí je Pizzerie Kmotra. Hlasování proběhlo na stránkách Nejvpraze.cz, kde teď najdete i celkové pořadí.

Za projektem ankety o nejlepší pizzu stojí Expats.cz, který je velkým portálem pro cizince v Praze. Pomáhá jim zorientovat se v místním prostředí, s ubytováním, prací a také dává tipy, kde se dobře najíst. Anketa je pokračováním předešlých ročníků, které soutěžily o nejlepší hamburger.

Fotogalerie

"Udělat nejlepší pizzu je snadné, stačí používat kvalitní ingredience a dodržovat původní recepturu," odpověděl šéf pizzař Robert Štrba na otázku, v čem tví tajemství dobré pizzy.

V pizzerii na Brumlovce jsme ho zastihli během roztápění pece. Právě vytahoval chleba. "Ten se peče při 220 °C, takže to musíme dělat před otvírací dobou. V jedenáct už musí mít pec 400 stupňů," popisuje.

Podle něj v zájmu vede ta nejobyčejnější (a nejlevnější) pizza margherita. "Děláme ji tak, že dáváme trošku víc rajčatové omáčky. Plátky mozzarelly se během těch dvou minutek nestačí roztéct, ale jen se povolí. Až na hotovou nakrájenou pizzu se dává bazalka. Ta se nedoporučuje krájet ale trhat, neboť by při krájení nožem začala černat," radí.

Kvalitu pizzy určuje těsto. "Napřed se nechá kynout v pokojové teplotě a pak ještě zrát přes noc v lednici ve 3 °C. Pokud najdete v pizzerii okraje jakoby s puchýřky, je to známka, že těsto nenechali vyzrát," popisuje Štrba.

S těstem obecně jsou trable i kvůli mouce. České mlýny často nedrží kvalitu hladké mouky. "V marketu někdy koupíte dvounulku, ale když ji promnete mezi prsty, zjistíte, že je nahrubo umletá. A množství lepku je druhá kapitola. Aby těsto drželo pohromadě, musí mít hodně lepku. Dobré mlýny sledují obilí už od doby vzrůstu, nechávají si dělat vzorky. Jenže ani tady nemáte žádnou záruku, kvalita často kolísá. Že neuděláte pořádné těsto, zjistíte, až tu mouku nakoupíte," stěžuje si Štrba a popisuje problémy, které trápí i pekaře.

Důležitá jsou i rajčata. "Nejlepší rajčata na pizzu jsou z odrůdy San Marzano. Jsou masitá a sladká. Nemusí se doslazovat, omáčku stačí jen trochu přisolit," tvrdí pizzař a hlavně zdůrazňuje, že je nesmysl omáčku jakkoliv kořenit, protože se tím zabíjejí chutě, které má pizze dát vlastní obložení.

Na projektu se podílel i rozvozový portál DameJidlo.cz, který je také hlavní kurýrní službou vítězné restaurace, a rezervační systém Restu.cz.

Autor:




Nejčtenější

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Další z rubriky

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.