Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

aktualizováno 
Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že nemá dost zákazníků, aby se restaurace uživila. Přitom je uprostřed kancelářské zóny, stačí jen dát všem vědět, že tu podobný podnik existuje.

Majitelka restaurace Fat Free Ivana Procházková-Poláčková se jeví jako člověk z jiného světa. Ačkoliv si na zřízení provozovny vzala hypotéku osm milionů korun, vlastně ani neví, co ve vybavení kolik stálo. Působí tak trošku free, přesně podle části názvu svého podniku. Jako by jí víc záleželo na tom, aby si „udělala dobře“ tím, že si jde vyčistit hlavu někam do přírody, nebo že si z Dubaje přiveze hezkou kabelku.

Fotogalerie

Jenomže Pohlreich se na její podnikání dívá druhým, přísně střízlivým pohledem. A tak ho jako první věc napadá: proč nevydělává, když se v restauraci docela dobře vaří? A hned se obrací na majitelku: co udělala pro to, aby dala vědět lidem v okolí, že je tu otevřená nová restaurace?

Dozví se, že se Ivana už chystá, jen se pořád ještě neodhodlala, zřejmě se trošku stydí dát se všanc. A tak to televizní kuchař vezme pevně do ruky a „dokope“ ji, aby podnikla spanilou jízdu po okolí a ukázala, co všechno nabízejí.

S překvapením zjistil, že restaurace má obrovský potenciál budoucích strávníků, jen se nebát a jít přímo „na komoru“. Zatímco restauratérka denně produkuje asi 100 jídel, k tomu, aby provozovna prosperovala, by stačilo přidat čtyřicet nebo padesát jídel navíc, což by v jejím případě neměl být problém. 

Zvlášť když má tři šikovné kuchaře, kteří jsou takto dost nevytížení. Jednoho na česká jídla, druhého na Itálii a třetího na Asii. A Pohlreich vzpomíná na své začátky, kdy sto jídel musel uvařit sám.

Další připomínky má ke konceptu: není tak důležité mít za každou cenu bezlepková jídla nebo jídla s minimem tuku, ale spíš přidat na čerstvosti, aby jídelna tolik nepřipomínala dietní závodku, ale restauraci. Přestože je to vlastně fast food, může nabízet dobré jídlo z čerstvých surovin. A připomene místní fenomén brněnského Zelného trhu, kde lze nakoupit vždy čerstvou zeleninu. 

„Jste tak trochu v zajetí toho, co jste si nadiktovali na jídelním lístku. Měli byste spíš vařit z toho, co je právě čerstvě dostupné na trhu a tomu přizpůsobit lístek,“ radí.

Když se po čase do restaurace vrací, je v podstatě spokojený, jak se kuchaři s připomínkami vypořádali. Až na drobnosti, ale kdo zná Pohlreicha, ví, že si je tento fenomén televizního vaření nikdy neodpustí. Protože na jedničku vaří jen pán Bůh, na dvojku on a na trojku ti nejlepší z ostatních. Trochu naivní majitelce nepředá samolepku se hvězdami, sám ji nalepí na dveře. Musí ji nakonec upozornit někdo z personálu. 

„Děkuju, taťko gastronomie. Jste dobrej, na Pražáka jste výbornej,“ neskryla nakonec dojetí majitelka Ivana.

Na celý díl se můžete podívat na stránkách iPrima.

Autor:



Nejčtenější

Pršut nemusí být jen italskou specialitou. Můžete ho klidně vyrobit doma

Takto se suší kýta v Itálii.

Pršut, prosciutto, prostě sušená šunka je pochoutka, která pochází z Itálie. Vyrábějí ji i další výrobci v Evropě,...

Nemáte krmítko? Mrkněte se na ptáčky v živém přenosu z Makova

Během přímém přenosu z krmítka v Makově můžete vidět až 50 druhů ptáků.

Mrazy trápí nejen lidi, ale i malé ptáky. Ti pro udržování stálé tělesné teploty vynakládají obrovské množství energie,...



Známe absolutního vítěze soutěže o nejkrásnějšího psa

Absolutní vítěz: Sia

V pondělí 11. prosince dospěla do finále velká fotografická soutěž o nejkrásnějšího pejska. Ve 12:00 se zastavila...

Pět rad co dělat, když cizí pes napadne toho vašeho. Hlavně nenadávejte

Když se psi poperou, je nejdůležitější zachovat chladnou hlavu.

Leckterý pejskař už to zažil a pro mnohé je to noční můra: co když se váš pes nepohodne s cizím a zakousnou se do sebe?...

VIDEO: Teenageři šílí po slizu. Vyrobíte ho z gelu na praní a lepidla

Jak vyrobit sliz podle youtuberů.

Na sociálních sítích se šíří stovky návodů, jak si vyrobit sliz. K čemu slouží? Zdá se, že hlavně k tomu vyzkoušet si,...



Další z rubriky

Teplá kaše po ránu pohladí žaludek a dodá vše, co tělo potřebuje

Věra Strnadová, autorka řady sladkých i slaných receptů, objevila kaše jako lék...

Mohou být bez lepku i bez laktózy, takže pro mnoho lidí řeší jejich problémy s trávením. Mohou být sladké i slané,...

Na klasické perníčky je už pozdě. Vyzkoušejte rumovou verzi

Vánoční perníčky, které můžete klidně péct na poslední chvíli, protože...

Je to recept někde na pomezí mezi klasickými perníčky a ruměnkami. Perníčky jsou vážně měkké hned po upečení, ale...

Milujete smažení? Možná nad vámi začne pršet, zjistili vědci

Vědci zjistili, že smažení může ovlivnit počasí.

Nová studie zjistila, že smažení jídla může změnit počasí, protože mastné kyseliny uvolňované do ovzduší z vaření...



Najdete na iDNES.cz