Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

aktualizováno 
Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že nemá dost zákazníků, aby se restaurace uživila. Přitom je uprostřed kancelářské zóny, stačí jen dát všem vědět, že tu podobný podnik existuje.

Majitelka restaurace Fat Free Ivana Procházková-Poláčková se jeví jako člověk z jiného světa. Ačkoliv si na zřízení provozovny vzala hypotéku osm milionů korun, vlastně ani neví, co ve vybavení kolik stálo. Působí tak trošku free, přesně podle části názvu svého podniku. Jako by jí víc záleželo na tom, aby si „udělala dobře“ tím, že si jde vyčistit hlavu někam do přírody, nebo že si z Dubaje přiveze hezkou kabelku.

Fotogalerie

Jenomže Pohlreich se na její podnikání dívá druhým, přísně střízlivým pohledem. A tak ho jako první věc napadá: proč nevydělává, když se v restauraci docela dobře vaří? A hned se obrací na majitelku: co udělala pro to, aby dala vědět lidem v okolí, že je tu otevřená nová restaurace?

Dozví se, že se Ivana už chystá, jen se pořád ještě neodhodlala, zřejmě se trošku stydí dát se všanc. A tak to televizní kuchař vezme pevně do ruky a „dokope“ ji, aby podnikla spanilou jízdu po okolí a ukázala, co všechno nabízejí.

S překvapením zjistil, že restaurace má obrovský potenciál budoucích strávníků, jen se nebát a jít přímo „na komoru“. Zatímco restauratérka denně produkuje asi 100 jídel, k tomu, aby provozovna prosperovala, by stačilo přidat čtyřicet nebo padesát jídel navíc, což by v jejím případě neměl být problém. 

Zvlášť když má tři šikovné kuchaře, kteří jsou takto dost nevytížení. Jednoho na česká jídla, druhého na Itálii a třetího na Asii. A Pohlreich vzpomíná na své začátky, kdy sto jídel musel uvařit sám.

Další připomínky má ke konceptu: není tak důležité mít za každou cenu bezlepková jídla nebo jídla s minimem tuku, ale spíš přidat na čerstvosti, aby jídelna tolik nepřipomínala dietní závodku, ale restauraci. Přestože je to vlastně fast food, může nabízet dobré jídlo z čerstvých surovin. A připomene místní fenomén brněnského Zelného trhu, kde lze nakoupit vždy čerstvou zeleninu. 

„Jste tak trochu v zajetí toho, co jste si nadiktovali na jídelním lístku. Měli byste spíš vařit z toho, co je právě čerstvě dostupné na trhu a tomu přizpůsobit lístek,“ radí.

Když se po čase do restaurace vrací, je v podstatě spokojený, jak se kuchaři s připomínkami vypořádali. Až na drobnosti, ale kdo zná Pohlreicha, ví, že si je tento fenomén televizního vaření nikdy neodpustí. Protože na jedničku vaří jen pán Bůh, na dvojku on a na trojku ti nejlepší z ostatních. Trochu naivní majitelce nepředá samolepku se hvězdami, sám ji nalepí na dveře. Musí ji nakonec upozornit někdo z personálu. 

„Děkuju, taťko gastronomie. Jste dobrej, na Pražáka jste výbornej,“ neskryla nakonec dojetí majitelka Ivana.

Na celý díl se můžete podívat na stránkách iPrima.

Autor:



Nejčtenější

Lidé jsou zhýčkaní a líní, s puškou chráním zvířata, říká lovkyně

Lovkyně Michaela Fialová ráda provokuje a z výhrůžek si nic nedělá

Michaela Fialová si na focení pro magazín Víkend oblékla šatičky s kolouškem Bambi. Zastřelila mu nejen maminku,...

Miniaturní americký ovčák je legrační skřítek, který vás vždy rozesměje

V současné době je toto plemeno neuznané FCI.

Miniaturní americký ovčák budí pozornost svým vzhledem, který nápadně připomíná zmenšeninu oblíbeného australského...



Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...

Dobrý den, jsem Potxolo. Budu největší a nejdražší vůl na světě

Plemeno plavého aquitánského skotu

Je mu sedm let a denně sežere asi 50 kilogramů brambor, mrkve a další potravy. Podle deníku El Mundo jeho majitelé už...

Další z rubriky

Pohlreich se loučí s Ano, šéfe! s nostalgií a třemi hvězdami pro putyku

Svážení piva a cestu sudů do sklepa pomocí klasické kladky obdivoval šéf už...

Přestrojit do dnešní univerzální podoby interiér i jídelní lístek staré dobré hospody, to nebyl v roce 2015 úplně...

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....

Proti podzimnímu splínu zabojujte dušenou dýní s hříbky

Dýně s hříbky je ideální podzimní kombinace.

Hříbky a dýně jsou perfektním podzimním párem pro vrchol sezony, který mají společný. Až na vás půjdou podzimní chmury...



Najdete na iDNES.cz