Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

aktualizováno 
Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že nemá dost zákazníků, aby se restaurace uživila. Přitom je uprostřed kancelářské zóny, stačí jen dát všem vědět, že tu podobný podnik existuje.

Majitelka restaurace Fat Free Ivana Procházková-Poláčková se jeví jako člověk z jiného světa. Ačkoliv si na zřízení provozovny vzala hypotéku osm milionů korun, vlastně ani neví, co ve vybavení kolik stálo. Působí tak trošku free, přesně podle části názvu svého podniku. Jako by jí víc záleželo na tom, aby si „udělala dobře“ tím, že si jde vyčistit hlavu někam do přírody, nebo že si z Dubaje přiveze hezkou kabelku.

Fotogalerie

Jenomže Pohlreich se na její podnikání dívá druhým, přísně střízlivým pohledem. A tak ho jako první věc napadá: proč nevydělává, když se v restauraci docela dobře vaří? A hned se obrací na majitelku: co udělala pro to, aby dala vědět lidem v okolí, že je tu otevřená nová restaurace?

Dozví se, že se Ivana už chystá, jen se pořád ještě neodhodlala, zřejmě se trošku stydí dát se všanc. A tak to televizní kuchař vezme pevně do ruky a „dokope“ ji, aby podnikla spanilou jízdu po okolí a ukázala, co všechno nabízejí.

S překvapením zjistil, že restaurace má obrovský potenciál budoucích strávníků, jen se nebát a jít přímo „na komoru“. Zatímco restauratérka denně produkuje asi 100 jídel, k tomu, aby provozovna prosperovala, by stačilo přidat čtyřicet nebo padesát jídel navíc, což by v jejím případě neměl být problém. 

Zvlášť když má tři šikovné kuchaře, kteří jsou takto dost nevytížení. Jednoho na česká jídla, druhého na Itálii a třetího na Asii. A Pohlreich vzpomíná na své začátky, kdy sto jídel musel uvařit sám.

Další připomínky má ke konceptu: není tak důležité mít za každou cenu bezlepková jídla nebo jídla s minimem tuku, ale spíš přidat na čerstvosti, aby jídelna tolik nepřipomínala dietní závodku, ale restauraci. Přestože je to vlastně fast food, může nabízet dobré jídlo z čerstvých surovin. A připomene místní fenomén brněnského Zelného trhu, kde lze nakoupit vždy čerstvou zeleninu. 

„Jste tak trochu v zajetí toho, co jste si nadiktovali na jídelním lístku. Měli byste spíš vařit z toho, co je právě čerstvě dostupné na trhu a tomu přizpůsobit lístek,“ radí.

Když se po čase do restaurace vrací, je v podstatě spokojený, jak se kuchaři s připomínkami vypořádali. Až na drobnosti, ale kdo zná Pohlreicha, ví, že si je tento fenomén televizního vaření nikdy neodpustí. Protože na jedničku vaří jen pán Bůh, na dvojku on a na trojku ti nejlepší z ostatních. Trochu naivní majitelce nepředá samolepku se hvězdami, sám ji nalepí na dveře. Musí ji nakonec upozornit někdo z personálu. 

„Děkuju, taťko gastronomie. Jste dobrej, na Pražáka jste výbornej,“ neskryla nakonec dojetí majitelka Ivana.

Na celý díl se můžete podívat na stránkách iPrima.

Autor:



Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...



Drahý kopaný bazén stavět nemusíte. Osvěžení na zahradě rychle a levně

Bazén je vítaným letním osvěžením.

Ceny malých bazénů strmě klesají, a tak dávají možnost každému, kdo má trochu místa na zahradě, zchladit se po úmorném...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

S citem budovaná zahrada je vzpomínkou na bratra, který jí dal nejvíc

V oblasti Lužických hor se nádherně kvetoucím rododendronům a azalkám skvěle...

Přes tři desítky let práce se skrývají za rozlehlou zahradou, kde původně rostly jen náletové dřeviny a ležela spousta...

Další z rubriky

Česko 21. století: zůstáváme věrni teplým večeřím a společnému stolování

Rodiny v Česku zůstávají věrné teplým večeřím a společnému stolování.

Podle průzkumu mají lidé v Česku stále rádi teplé večeře a společné stolování. Tři čtvrtiny zdejších domácností mají...

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což nebyl vůbec snadný...

Najdete na iDNES.cz