VIDEO: V Ukrajince myjící nádobí Pohlreich odhalil veganskou kuchařku

  0:23aktualizováno  0:23
„Kristýno, je to dobrý jako prase, víte?“ zahlaholí bodře Zdeněk Pohlreich, když ve veganském podniku ochutná plněné zelné listy od sympatické prošedivělé Ukrajinky, která v podniku myje nádobí. „Děkuji,“ uculuje se skromná dáma, kterou od škopku s nádobím odtrhlo až natáčení dalšího dílu Ano, šéfe!

Majitelem restaurace veganské restaurace Plevel je Vojtěch Jílek, mladý nadšenec hojně cestující po světě, kterému už od dětství záleželo na tom, co jí, a jak to vnímá jeho tělo. I díky tomu se mu zhruba před dvěma lety podařilo za podpory miliardáře Karla Janečka otevřít v pražských Vršovicích (reportáž o tomto pražském fenoménu zde) veganskou restauraci.

Fotogalerie

Svou svíčkovou ze sójového masa ani kachnou ze seitanu, tedy pšeničného lepku, ale pozvaného Zdeňka Pohlreicha neoslnil. I když ten si neodpustí poznámku, že horší je, když jako to sojové chutná skutečné maso.

Lze ale vůbec připravit veganské jídlo, které nadchne i totálního masožravce, jako je právě šéf? „Restaurace Plevel je z úplně jiného světa, pro jinou klientelu a s úplně jinou náladou. Myslel jsem, že už mě nemůže nic překvapit, ale tady jsem zíral,“ vzpomíná Zdeněk Pohlreich na skupinu nadšenců, kteří si získali jeho sympatie urputností a opravdovostí, s jakou své jiné a mnohdy vysmívané cestě věří.

Tu pravou měli za zády

Mladé osazenstvo doplňovala Ukrajinka Kristýna, postarší paní myjící nádobí, která se před štábem rozpovídala o tom, jak na Ukrajině příliš nejedí maso ne proto, že by nebylo, ale kvůli víře. A zkušený šéfkuchař zavětřil potenciál.

Zdeněk Pohlreich během rozhovoru s Ukrajinkou Kristýnou. V Plevelu myla nádobí,...
Ukrajinka Kristýna připravuje plněné zelné listy. Tradiční bezmasé jídlo.
Kristýna, pomocnice na mytí nádobí, servíruje právě připravené plněné zelné...
Od šéfa získala Ukrajinka Kristýna za své umění v kuchyni  jednoznačně palec...

V kuchyni sice věděli, že Kristýnu jejich veganská kuchyně zajímá a ráda si listuje kuchařkami, ale nikdy je nenapadlo podívat se na to z druhé strany a zajímat se o to, co bezmasého vaří ona sama. Volnou ruku dostala až s Pohlreichovou návštěvou. A úžasně zazářila, jak je vidět v úvodním videu.

A nakolik našli společnou řeč i vegani z Plevele a Zdeněk Pohlreich? Šéf si jednoznačně odnesl jiný pohled na stravování i poznání nových surovin a jejich využití v kuchyni. Vegani zase díky jeho invenci i několika receptům bez masa zjistili, že i veganské jídlo lze ochutit tak, že si opravdu dáte do nosu.

I Zdeněk Pohlreich umí bezmasou kuchyni. A dokonce na grilu (více zde):

Možná si i vy spolu se šéfem můžete poopravit svůj názor na to, co vůbec znamená veganství, při sledování dalšího dílu premiérové podzimní řady Ano, šéfe! ve čtvrtek večer na Primě. Každopádně je to inspirativní díl.

„Máte výhodu, že srovnání je minimální, a můžete si užívat pozici jednookého krále mezi slepými. Což se v příštích několika letech myslím dramaticky změní, a pokud ten koncept neuchopíte správným způsobem, tak vám nějaký bakelitový kachny nepomůžou,“ uzavřel Pohlreich narážkou na „kachní maso“ ze seitanu, když se na jaře při své kontrolní návštěvě do Plevelu vrátil.

Kulinářský zážitek

Máte rádi kvalitní jídlo a rádi ochutnáte něco nového? Co takhle lahodné sushi, šťavnatý steak, nebo zvěřinové speciality? Dle chuti si na Raketa.cz vybere opravdu každý, a ještě ušetří.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Další z rubriky

OBRAZEM: Ty nejlepší fantastické pohledy z dronů na svět kolem nás

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby....

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby. Vše nafocené z ptačí perspektivy díky...

VIDEO: Zopakujte si základní tance, ať si na plese neuděláte ostudu

Kdo už má taneční dlouho za sebou, potřebuje si tanec trochu oživit.

Plesová sezona se blíží a možná se i vy chystáte vyrazit. Připravili jsme souhrn videí, který vás provede opakováním...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

BMW Řada 5 3,0...
BMW Řada 5 3,0...

r.v. 2012, naj. 55 000 km, diesel
950 000 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz