Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: V Ukrajince myjící nádobí Pohlreich odhalil veganskou kuchařku

  0:23aktualizováno  0:23
„Kristýno, je to dobrý jako prase, víte?“ zahlaholí bodře Zdeněk Pohlreich, když ve veganském podniku ochutná plněné zelné listy od sympatické prošedivělé Ukrajinky, která v podniku myje nádobí. „Děkuji,“ uculuje se skromná dáma, kterou od škopku s nádobím odtrhlo až natáčení dalšího dílu Ano, šéfe!

Majitelem restaurace veganské restaurace Plevel je Vojtěch Jílek, mladý nadšenec hojně cestující po světě, kterému už od dětství záleželo na tom, co jí, a jak to vnímá jeho tělo. I díky tomu se mu zhruba před dvěma lety podařilo za podpory miliardáře Karla Janečka otevřít v pražských Vršovicích (reportáž o tomto pražském fenoménu zde) veganskou restauraci.

Fotogalerie

Svou svíčkovou ze sójového masa ani kachnou ze seitanu, tedy pšeničného lepku, ale pozvaného Zdeňka Pohlreicha neoslnil. I když ten si neodpustí poznámku, že horší je, když jako to sojové chutná skutečné maso.

Lze ale vůbec připravit veganské jídlo, které nadchne i totálního masožravce, jako je právě šéf? „Restaurace Plevel je z úplně jiného světa, pro jinou klientelu a s úplně jinou náladou. Myslel jsem, že už mě nemůže nic překvapit, ale tady jsem zíral,“ vzpomíná Zdeněk Pohlreich na skupinu nadšenců, kteří si získali jeho sympatie urputností a opravdovostí, s jakou své jiné a mnohdy vysmívané cestě věří.

Tu pravou měli za zády

Mladé osazenstvo doplňovala Ukrajinka Kristýna, postarší paní myjící nádobí, která se před štábem rozpovídala o tom, jak na Ukrajině příliš nejedí maso ne proto, že by nebylo, ale kvůli víře. A zkušený šéfkuchař zavětřil potenciál.

Zdeněk Pohlreich během rozhovoru s Ukrajinkou Kristýnou. V Plevelu myla nádobí,...
Ukrajinka Kristýna připravuje plněné zelné listy. Tradiční bezmasé jídlo.
Kristýna, pomocnice na mytí nádobí, servíruje právě připravené plněné zelné...
Od šéfa získala Ukrajinka Kristýna za své umění v kuchyni  jednoznačně palec...

V kuchyni sice věděli, že Kristýnu jejich veganská kuchyně zajímá a ráda si listuje kuchařkami, ale nikdy je nenapadlo podívat se na to z druhé strany a zajímat se o to, co bezmasého vaří ona sama. Volnou ruku dostala až s Pohlreichovou návštěvou. A úžasně zazářila, jak je vidět v úvodním videu.

A nakolik našli společnou řeč i vegani z Plevele a Zdeněk Pohlreich? Šéf si jednoznačně odnesl jiný pohled na stravování i poznání nových surovin a jejich využití v kuchyni. Vegani zase díky jeho invenci i několika receptům bez masa zjistili, že i veganské jídlo lze ochutit tak, že si opravdu dáte do nosu.

I Zdeněk Pohlreich umí bezmasou kuchyni. A dokonce na grilu (více zde):

Možná si i vy spolu se šéfem můžete poopravit svůj názor na to, co vůbec znamená veganství, při sledování dalšího dílu premiérové podzimní řady Ano, šéfe! ve čtvrtek večer na Primě. Každopádně je to inspirativní díl.

„Máte výhodu, že srovnání je minimální, a můžete si užívat pozici jednookého krále mezi slepými. Což se v příštích několika letech myslím dramaticky změní, a pokud ten koncept neuchopíte správným způsobem, tak vám nějaký bakelitový kachny nepomůžou,“ uzavřel Pohlreich narážkou na „kachní maso“ ze seitanu, když se na jaře při své kontrolní návštěvě do Plevelu vrátil.

Kulinářský zážitek

Máte rádi kvalitní jídlo a rádi ochutnáte něco nového? Co takhle lahodné sushi, šťavnatý steak, nebo zvěřinové speciality? Dle chuti si na Raketa.cz vybere opravdu každý, a ještě ušetří.

Autor:



Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

Místo krkovičky zkuste grilovat raději jehněčí, doporučuje šéfřezník

Hlavní je při porcování krájet maso proti vláknu.

Zkuste zaexperimentovat a vyměnit kuřecí nebo krkovičku za méně obvyklé druhy masa. Dočkáte se tak nových chutí, říká...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

Recept na krémové jahodové tvaronočky, které vás pošlou do ráje

Tvarohové nočky s jahodami na másle neboli tvaronočky

Kdo by nemiloval ovocné tvarohové knedlíky, když spojují dvě úžasné suroviny: tvaroh a jahody jako sezonní ovoce. A...

PŘÍBĚH: Jak se žije s protikvasinkovou dietou
PŘÍBĚH: Jak se žije s protikvasinkovou dietou

Bez čokolády, bez kávy, bez ovoce. Dominičiny zdravotní obtíže ustoupily až poté, co nasadila protikvasinkovou dietu. Jak se jí teď žije bez sladkostí?

Najdete na iDNES.cz