Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kuchař musí být motor restaurace, drsně odhaluje Pohlreich v Next Door

Hospoda U Kaštanů je sice pražská, ale stojí na naprosto šíleném místě. Na území nikoho na rozhraní Prahy 3 a Prahy 9, u frekventované čtyřproudé silnice. Shodou okolností jezdím roky okolo, ale nikdy by mě nenapadlo zajít tam na oběd či večeři. Po zhlédnutí dalšího pondělního dílu Ano, šéfe! měním názor.

Pro Zdeňka Pohlreicha bylo v téhle žižkovské hospodě evidentně osvěžující, že natáčí s personálem, který vaření i obsluha baví. Což však neznamená, že U Kaštanů všechno vzorně šlape. Rezervy tu šéf objeví jak v jídelníčku, tak v kvalitě používaných surovin, a velkou měrou i v přístupu majitelů k personálu.

Když se šéf s majiteli přenesou přes počáteční nepříjemné debaty o tom, nakolik jim přijde v pořádku klamavá reklama na internetu ohledně skvostné kuchyně a kuchaře s roční praxí v novozélandském grandhotelu, vzduch se pomalu čistí.

Nicméně si Pohlreich neodpustí lekci a dá majitelům sežrat jejich přehlíživé chování k personálu, hlavně k obsluze, bez které se ve skutečnosti neobejdou.

Jinak se zdá základ restaurace zdravý, je na čem stavět. Šéf kuchařům proto jen stručně a jasně popíše, jaké chyby v kuchyni dělají, na čem prodělávají a na čem by se naopak měli snažit vydělat. A radí, jak si nenechat vzít radost z vaření, pokud chtějí, aby je práce pořád bavila.

Samozřejmě jim předvede pár svých jednoduchých, ale dotažených receptů, a jako obvykle dá všem ochutnat. A je nadšen, když jsou před zátěžovým testem všichni natěšení, perfektně připravení a nervózní jako prvňáčci. A projdou.

To je pro Pohlreicha znamení, že má před sebou lidský materiál, u kterého má motivace smysl. Takže majitele i personál od Kaštanů pozve do kuchyně ve svém podniku Next Door za běžného provozu.

Tady je okamžitě jasné, kdo je tu šéf, jak dokládá naše úvodní video. A že jen v restaurační kuchyni s jasnými pravidly, jejichž překročení je tabu, všechno odsýpá. Jakkoliv to vypadá drsně. Tady Pohlreich opět potvrzuje, že toto není prostředí ani pro lemply, ani pro citlivky.

„Tohle není jenom předváděčka pro televizi. Já sem minimálně dvakrát třikrát v tejdnu musím přijít a vyzkoušet si ty věci a podívat se na to, jestli to funguje tak, jak potřebuju,“ říká šéf . „A navíc mě to k smrti baví,“ směje se a dál servíruje a komanduje sehraný tým ve svém podniku Next Door.

Od kuchaře Tomáše od Kaštanů si nechá na druhý den připravit dvě jídla, která by podle jeho představ mohla na Žižkově šlapat. A Tomáš nezklame. Dokonce ani zhruba po měsíci, když se šéf vrátí na přepadovku. Uznává, že kuchaři v této kuchyni mají talent i píli.

„Vy dva koukejte trávit víc času se svým personálem a nečumte v kanceláři na nějakou šmírovací televizi, ta vám do vašeho byznysu dá úplný hovno,“ dostanou od Pohlreicha poslední radu do života oba majitelé. S tím, že musí trávit víc času přímo na place se svým personálem a uvědomit si, že na místě, kde hospoda stojí, jsou plně závislí na lokální klientele.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy
Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy

A teď řekněte popravdě, kdo z vás si užívá denní kolotoč luxování a vytírání? Pokud to není váš oblíbený sport, Roborock Saros 10R vás zaručeně...

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025