Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreich se vrací na obrazovky jako šéf záchranář. Pořád je to síla

aktualizováno 
„Nic se za šest let, co Ano, šéfe! natáčíme, nezměnilo. Jen je více lidí, kteří mají touhu pořad využít jako reklamu,“ říká šéfkuchař Zdeněk Pohlreich k šesté premiérové řadě formátu vycházejícího z kultovního pořadu Gordona Ramseye. Sám se ale za těch pár let přece jen trochu vyklidnil.

Přestože si to spousta lidí myslí, Zdeněk Pohlreich se nepodílí na výběru restaurací, které se natáčení účastní. Kolikrát dopředu ani netuší, kam přesně se jede. „Jen velmi výjimečně mě dramaturgie pořadu požádá o názor, ale jinak jsem jen herec. Ani bych to ovlivňovat nechtěl, nemám ambici mluvit televizním dramaturgům do řemesla. Neuměl bych odhadnout, co má jaký televizní potenciál. A upřímně, neměl bych na to ani čas,“ vyvrací jeden z mýtů, který o pořadu koluje.

Fotogalerie

Připouští, že o restauracích něco ví, ale i u nás jsou podle něj lidé, kteří se v tom vyznají líp než on. „Třeba restauratér Nils Jebens z Kampa Parku nebo Tomáš Karpíšek z Ambiente. To jsou lidi, kteří to mají dobře srovnaný v hlavě,“ řekl pro iDNES.cz Zdeněk Pohlreich u příležitosti zahájení vysílání nové řady Ano, šéfe!.

Co tedy dělá dobrého restauratéra?
Kombinace schopností gastronomických a obchodních. Ne nadarmo se říká o dobrém kuchaři, že je to špatný hospodský. Musí totiž umět počítat a mít v sobě i trochu vůdcovství. Je to celý komplex věcí, který je nutno zvládnout.  

Kdo z těch restauratérů z předchozích pěti řad pořadu si to vzal k srdci?
Třeba Andrej Tlustý z Lednice, ten ze sebe udělat superkapitalistu. Byl velice schopný, pracovitý a agilní, jen trochu plaval v počtech. Dodnes má problém s tím, že moc přemýšlí nad tím, co mu lidi říkají a bere si to k srdci. Ale jeho podnik udělal obrovský krok dopředu. Protože spousta restaurací vypadá a vaří skvěle, ale jejich hospodářský výsledek zdaleka nemusí být takový, jak se může zvenku zdát. 

Přitom se podívejte, jak Pohlreich Tlusté před pěti lety školil (více zde):

Kde se podle vás bere i v lidech, kteří nejsou z oboru, touha otevřít si vlastní restauraci nebo kavárnu?
Tak restaurační byznys je strašně cool, protože se ve svém podniku staráte o lidi a je vám tam dobře. Cítíte se jako doma. A spoustě lidí stačí, že je občas někdo pochválí, jak supr vaří a že by se s tím mohli živit. Jenže hlavní problém je v tom, že lidi o tom oboru prostě nevědí dost ve všech aspektech a ignorují varovné signály i realitu. Přitom restaurací je ohromné množství, a kdyby se pět let žádná nová neotevřela, oboru by to jen prospělo. Trochu by se to tu vyčistilo.

Kdo o tom nic neví, má pocit, že si jen najme kuchaře, ten mu bude vařit a budou v pohodě. Jenže dobrých kuchařů není moc, lidí, kteří chtěj obsluhovat, taky ne. Nikdo se nebojí o práci a paradoxně je pro mladé lidi často i finančně zajímavější jít na pracák, než dělat za minimální mzdu a něco se naučit. Prošvihli jsme šanci vybudovat tady pořádný kapitalismus. Prostě nejsou lidi.   

Když přijedete natáčet do nové restaurace, jak dlouho trvá, než se rozkoukáte, jaký potenciál to má?
To víte za chvilku. Ochutnáte první jídlo, mrknete na ty lidi, na interiér, podíváte se do kuchyně a máte celkem jasno. To je stejné, jako když přijdete k někomu domů.

Ve čtvrtek se těšte na berounskou Bastilu

Nová řada Ano, šéfe! je šestá v pořadí, a když člověk srovná první z dílů a ty současné, posun tam za ty roky jednoznačně je. Vnímáte to taky?
Moc ne, já se na sebe nekoukám. Ale změnil jsem se za tu dobu jako člověk, nějak jsem se vyklidnil, takže se to logicky trochu změnilo i v lidské rovině. Příběh a napětí tam ale samozřejmě pořád jsou, i když to výrazně záleží na protihráčích.

Když se dívám na Gordona Ramsaye, to je jiná energie. V Americe mají lidi posazený sebevědomí úplně jinde než u nás v Čechách. Tady lidi spolknou, že jim přijde do jejich vlastního podniku cizí člověk a nadává jim do hovad, to v Americe neexistuje. A dobrý protihráč i mně přidává energii, každý konflikt dobře živí příběh.  

Co lidsky zajímavého se najde v nových dílech, jichž Prima odvysílá osm na podzim, dalších osm na jaře a zhruba třetina z nich se teprve točí?Máme tam notorické lháře i absolutní doják, šokující díl z odborné gastronomické školy, či bratry s velkými plány. Prostě všude žijí lidé a v každém díle se vždycky něco stane, i když to může na začátku vypadat, že je to absolutní klídek a nuda.

A co díl, který se odvysílá tento čtvrtek (viz ukázka v úvodním videu)? Sám říkáte, že dívat se na rozpadající se sny a ztracené iluze není nic příjemného.
První díl je z Berouna, z restaurace Bastila, kde v kuchyni vládne šéfkuchař, kterému sebevědomí rozhodně nechybí, mohl by ho rozdávat. Občas prostě potkávám lidi, kteří to vidí nějak jinak. Chtějí se strašně moc ukázat a předvést, což by asi nevadilo, pokud to je ku prospěchu věci a není to jen o nich. Tady jsme měli kluka, který byl vězněm svojí vlastní vnitřní myšlenkové Bastily a dalo dost práce s ním pohnout. Snad mu to klapne.

Autor:




Nejčtenější

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Další z rubriky

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Tyhle maminky na eMimino.cz jsou na tom stejně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.