Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreich žasne nad tristní wellness kuchyní pro důchodce ve Hnačově

aktualizováno 
Takzvané wellness pobyty pro seniorskou klientelu nabízejí v Hnačově, kam byste dojeli cestou z Klatov do Horažďovic. Počet strávníků restaurace rodinného podniku se v podstatě rovná počtu ubytovaných klientů, za letní sezonu tu uvaří jen pár desítek jídel pro další hosty. Majitelé netuší, kde může být chyba.

Když si pan Adolf Hanousek pozval minulé léto do rodinného podniku Zdeňka Pohlreicha se štábem Ano, šéfe!, byl si naprosto jistý, že je přímočarý šéfkuchař nemá na čem nachytat. A při troše štěstí se mu podaří odhalit, proč do jejich rodinné restaurace, kde si pečou i vlastní chleba, vlastně nikdo nechodí.

Podle šéfa je ovšem tristní už okolí takzvaného „wellness relax centra“. Nedaleký autokemp s nádherným, ovšem smrdutým koupacím rybníčkem se zákazem koupání, příšerně vymalovaná fasáda vlastního podniku olepená nápisy a samolepkami, vstup se závěsy plnými prachu. Není tu podle něj nic, co by lákalo k návštěvě, natož k návratu, přitom jde o nádherné místo se Šumavou za zády.

Ano, šéfe! v Hnačově

Hanouskovi se třemi dětmi si toho na sebe nevzali zrovna málo, a ani jim se evidentně nevyhnula profesní slepota, kvůli které nejsou schopni se na svůj podnik podívat jinýma očima. Na druhou stranu - syn už je dospělý a ač pracuje jako policista, rodičům je v rámci možností ochotný pomoci, patnáctiletá dcera už se do rodinného kolotoče také zapojila.

Zpětnou vazbu od ubytovaných důchodců moc očekávat nemohou, to jsou lidé, kteří jsou většinou zvyklí nereptat a sníst, co se před ně na talíři postaví. „Aspoň vím, co mě jednou čeká,“ konstatuje šéf, kterého zajímá i program pro seniory a chvílemi si sledování cvrkotu kolem seniorů a komunikaci s nimi opravdu užívá.

Wellness nemusí být dietní, ale poctivé a chutné

Jinak je ale podle šéfa nakonec nejlépe venku na čerstvém vzduchu, uvnitř má pocit, že ze všech koutů zaprášené restaurace i slabé kuchyně leze lenost a výmluvy. Může ho vzít čert, když vidí, že důchodcům do polévky nenasekají ani pár snítek petrželky, která jim roste na záhonu jen pár kroků od kuchyně.

Maso na roštěnou omývají vodou, pak se diví, že je tvrdé, řízky solí rovnou z pixly a sypou na ně grilovací směs, přípravy šidí, jak jen mohou, přitom omílají, že se snaží. Nezbývá než nalít Hanouskovým čistého vína.

Hosté k nim nechodí ne proto, že jim nechtějí nechat vydělat. Prostě není důvod, ukáže nekompromisně další čtvrteční premiérový díl Ano, šéfe! na Primě. Je jen otázka, jestli s tím každodenní rutinou znavená rodina dokázala něco udělat.

Autor:




Nejčtenější

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Další z rubriky

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.