Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Anýz vonný (Pimpinella anisum)

  9:00aktualizováno  9:00
Tato jednoletá bylina dorůstá do výšky 30 - 60 cm. Charakteristická je třemi rozdílnými tvary listů

Anýz vonný | foto: Profimedia.cz

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Tato jednoletá bylina dorůstá do výšky 30 - 60 cm. Charakteristická je třemi rozdílnými tvary listů; spodní jsou jednoduché, srdčitě okrouhlé a zubaté, prostřední jsou jednoduše zpeřené a horní trojčetně peřenosečné. Její bílé květy jsou uspořádané v okolíky se 7 až 15 paprsky. Plod anýzu je štětinatě brvitý, obsahuje ve velké míře silici anetol a vedle něj i tuky, bílkoviny a cukry. Celá rostlina aromaticky voní.

Stanoviště: Nejlépe dozrají plody suchém místě. Ideální je vápenitá, humózní a dobře propustná půda.

Období květu: Kvete od června do srpna.

Bylinková kuchyně: Anýz, jinak známý jako „chlebové semínko“ je nezbytnou součástí mnoha druhů vánočního pečiva. Polévkám, omáčkám a dušené zelenině dodává zvláštní sladkou příchuť. Pokud se semena těsně před použitím rozdrtí a rozemelou, zřetelně vynikne typické anýzové aroma, které vám také zajistí svěží dech.

. Anýzové lívance

PRO 3 OSOBY

Příprava: 15 min
Doba pečení: 30 min

* 1 čajová lžička anýzového prášku
* 3 vejce
* 250 g cukru
* 250 g mouky
* špetka soli

1. 250 g cukru společně se třemi vejci rozmíchejte do pěny a smíchejte s 250 g mouky, špetkou soli a 1 čajovou lžičkou anýzového prášku.

2. Z tohoto těsta vykrajujte pomocí dvou čajových lžiček malé hromádky a pokládejte je na vymaštěný nebo papírem na pečení vyložený plech.

3. Nechejte je přes noc na teplém místě odpočinout a pak je asi 30 minut pečte v troubě vyhřáté na 150 - 160°C.

Autoři:


Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....



Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Díky tatře hnoje vydupala zahrádku i z jílovité země. Trvalo to 40 let

Zahrádka kolem rodinného domu u Frýdku-Místku je pečlivě udržovaná.

Když před čtyřiceti lety manželé v obci nedaleko Frýdku-Místku dostavěli nový dům, postavili nový plot a provedli nutné...

Další z rubriky

Paulinie nápojná (Paullinia cupana)

Paulinie nápojná (Paullinia cupana).Plodem jsou červené tobolky, které obsahují

Paulinie je známější pod názvem guarana.

Pepřovník černý (Piper nigrum)

Pepřovník černý (Piper nigrum). Pepřovník je léčivou rostlinou rostoucí v

Z pepřovníku se získává známé a každodenně užívané koření po celém světě.

VIDEO: Podívejte se, jak se vyrábí slavný italský sýr Asiago

Asiago DOP

Asiago je v Česku méně známý italský sýr, který stejně jako slavnější Parmigiano Reggiano a Gorgonzola pochází ze...



Najdete na iDNES.cz