Hmyzí delikatesy uvaříte i sami. Stačí zajít do zverimexu, radí kuchař

  20:36aktualizováno  20:36
Je libo cvrčka na másle nebo saranče s kuskusem? Tyto speciality ve svém volném čase připravuje cukrář Petr Ocknecht. K vaření hmyzu se dostal na zaoceánské lodi a podle něj je Evropa jediným kontinentem, kde tato pochutina není na jídelníčku. Hmyzí delikatesy bude připravovat také na Apetit Festivalu v Plzni.

Kuchař Petr Ocknecht se specializuje na přípravu jídel z hmyzu. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

"Mým nejoblíbenějším je cvrček na másle. Toho ochutnají lidé na festivalu spolu se sarančetem na kuskusu a sušeným hmyzem na ovocném tvarohu," láká Ocknecht. K vaření hmyzu "přičichl" na zaoceánské lodi, kde byli lidé téměř padesáti různých národností.

"Samozřejmě jsme se s ostatními kuchaři bavili, co se dá všechno jíst," říká Petr Ocknecht a dodává, že zatímco pro Evropana je konzumování hmyzu stále poměrně neobvyklé, jiné národnosti se podivují například nad tím, že jíme vepřové. "Když jsem tohle řekl na lodi, půlka lidí se na mě koukala jako na barbara," přibližuje.

Evropa je však jediným kontinentem, kde není hmyz součástí jídelníčku. "Evropa je totiž bohatá a může si dovolit nejíst hmyz," míní Ocknecht, podle něhož by lidé neměli přemýšlet nad tím, co jedí, ale nad tím, jak to chutná. "Jde o to, že my nejsme naučení jíst hmyz. A začíná to od útlého věku. Když si dítě strčí do pusy nějakého brouka, maminka jej okřikne," popisuje Ocknecht.

Ujišťuje, že se předsudky dají odstranit. Sám to poznává i ve své praxi. "Zatímco dříve jsme připravili jídlo se spoustou zeleniny a jedním kouskem hmyzu, dnes už zeleninu téměř nepoužíváme," přibližuje.

A zatímco dříve připravoval lidem jen červy, dnes už na talíři servíruje také sarančata, šváby a občas už i štíry. Podle Ocknechta je hmyz velmi zdravý.

"Rozhodně víc než třeba hovězí. Tělíčko obsahuje proteiny, nenasycené mastné kyseliny, aminokyseliny, stopové prvky, vlákninu, vitamíny," jmenuje kuchař.

Fotogalerie

Před tím, než se hmyz připraví, může dostávat navíc speciální stravu. "Když dostává třeba mrkev, z rostlinného vitamínu A se získá provitamín A v živočišné podobě, který je pro lidský organismus mnohem lépe stravitelnější," konstatuje Ocknecht.

Pokud si chce člověk připravit pochoutku z hmyzu sám, doporučuje Ocknecht navštívit běžný zverimex. "Poté vybraný hmyz dva tři dny krmíte, například mrkví, pečivem, pivovarskými kvasnicemi, další dva dny nasadíte dietu a poté jej můžete připravit," radí Ocknecht.

Sám začal hmyz vařit zhruba před devíti lety. Tehdy navštívil v Brně přednášku Marie Borkovcové, která hmyz také připravovala. "Přednáška byla výborná, ale to vaření jí moc nešlo. Začal jsem jí do toho 'kecat' a od příště jsme už vařili spolu," směje se.

Začínali s recepty mexickými, postupně Ocknecht začal přidávat do jídel typicky evropské přísady - máslo, naše koření i naši zeleninu.

Gurmánský festival dobrého jídla a pití Apetit Festival se uskuteční ve dnech 18. a 19. května v areálu za nákupním centrem Plaza v Plzni.


Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

VIDEO: Daní za roztomilost módních psích plemen je jejich utrpení

Annie. Statečná fenka francouzského buldočka, která po vyhřeznutí ploténky...

Černá jako uhel je fenka Annie s obrovskýma očima, placatým nosem a roztomilým pohledem typickým pro tolik žádané...

Další z rubriky

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

Fazolová polévka se salsicciou

Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové...

Najdete na iDNES.cz