Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

  1:00aktualizováno  1:00
Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty i narcisy jen září, ale ve váze dlouho nevydrží. Aranžmá s cibulovinou zakoupenou v plastovém květináčku si užijete déle. Možná do Velikonoc.

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem nebo krajkou. | foto: Můj květinový ateliér, www.smartpress.cz

Cibulky, přesněji šupinaté hlízy hyacintů, latinsky Hyacinthus, se objevují na pultech květinářství již kolem Vánoc, ale největší nabídka nastává časně zjara. Jsou tou správnou volbou, jak si vyzdobit a zároveň příjemně provonět byt.

Jak na květinové aranžmá

„Jakou budou mít hyacinty barvu, to poznáte podle barvy cibulky – z bílé cibulky vyroste bílý květ, z načervenalé červený květ a z modré modrý. Barev je ale více – zorientovat se můžete i podle barvy plastového květináče, ve kterém se většinou prodává,“ popisuje květinářka Markéta Keclíková, která vede květinářství v centru Prahy a pro nadšené amatérské floristy sepsala knížku Můj květinový ateliér.

Na péči není hyacint náročný: stačí udržovat cibulku vlhkou, ideálně ji denně postříkat rozprašovačem. Čím větší máte doma chladno, tím déle vydrží - při teplotě kolem 20 °C to budou zhruba tři týdny. Po odkvětu nechte listy zežloutnout a seschnout, až poté cibulku očistěte a uložte v temnu a chladu.

Na podzim, kdy je správný čas pro sázení cibulovin, můžete hlízu zasadit do záhonu či truhlíku na terase a na jaře vám znovu vykvete. Počítejte ale s tím, že rok od roku má hyacint květ menší a menší, posléze zanikne úplně.

Na působivé aranžmá toho moc nepotřebujete

V plastovém obalu by vám hyacint na stole ani jinde moc parády neudělal, takže až si ho přinesete domů, dopřejte mu trošku jiný kabát. Nemusí to být nic náročného. Stačí třeba mech „vyčesaný“ z trávníku, nejrůznější skleněné nádobky, parádu udělá i kousek lýka, provázku či krajky.

Nebojte se improvizovat

Hyacintům to sluší téměř v jakékoli nádobě: v košíku budou působit rustikálně, v porcelánovém hrnečku staromilsky, v plechovce od polévky téměř warholovsky. Zabalit se dají i do pytloviny nebo papírového pytlíku, je to jen na vás.

Pokud chcete mít aranžmá víc nazdobené, lze přidat i vrbové větvičky či šišky. Ale nepřehánějte to, pořád by měl vyniknout především hyacint.

Hyacinty si barevně vyberte dle vlastního uvážení, floristka Markéta preferuje bílé pro jejich čistotu a eleganci. Jednoduše je opatrně vyndejte z plastových květináčů. Cibulku přitom od zeminy příliš neočišťujte, aby výsledek vypadal co nejpřírodněji.

Pak cibulku i se zbytky hlíny opatrně vložte například do sklenice či skleněného svícnu. Kořeny budou vidět, a zůstanou tak součástí aranže.

Co s odkvetlými hyacinty?

Buď cibulky a listy nechte zaschnout a do podzimu je uložte, jak radí floristka Markéta.

Nebo lze nechat cibuloviny po odkvětu (tedy i tulipány, sněženky, bledule nebo narcisy) po odkvětu zatáhnout v mrazuvzdorném truhlíku nebo květináči, přežijí pak venku až do příštího jara. Případně je po odkvětu můžete vysadit do zahrady, ideálně pod stromy nebo keře (více v článku zde).

Cibulky můžete případně i obalit či přikrýt mechem, který dobře udržuje vlhkost kořenů. Floristé ho kupují, pro domácí použití ale určitě zvládnete hrst vyhrabat z trávníku či jiného vlhkého místa na zahradě. Aby se s ním dobře pracovalo, je vhodné ho rosit. Stejně jako po celou dobu kvetení hyacintu.

Cibulky usazené do mechu také naaranžujte do sklenic, svícnů či pod skleněné poklopy. „Materiál nádob zvolte pokud možno jednotný, například sklo nebo kov, aby celková kompozice byla harmonická, ne ve stylu co dům dal,“ radí floristka Markéta Keclíková.

Autor:


Témata: Velikonoce

Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

V Indii zalili omylem psa do asfaltu. Lhostejní dělníci ho odmítli vykopat

Spícího psa zaživa pohřbili do asfaltu

Až vzpoura místních obyvatel donutila silničáře vysvobodit ubohého psa. Kolemjdoucí jim sebrali bagr a psa z nově...

Další z rubriky

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Veřejná griloviště jsou skvělá. Dávají šanci lidem, kteří nemají zahradu

Grilovat nemusí jen ten kdo má zahradu, využijte i veřejná místa, na kterých je...

V městské zeleni v Česku skvěle funguje řada oficiálních grilovacích míst, kde je povoleno rozdělávat oheň a není třeba...

Najdete na iDNES.cz