Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

  1:00aktualizováno  1:00
Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty i narcisy jen září, ale ve váze dlouho nevydrží. Aranžmá s cibulovinou zakoupenou v plastovém květináčku si užijete déle. Možná do Velikonoc.

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem nebo krajkou. | foto: Můj květinový ateliér, www.smartpress.cz

Cibulky, přesněji šupinaté hlízy hyacintů, latinsky Hyacinthus, se objevují na pultech květinářství již kolem Vánoc, ale největší nabídka nastává časně zjara. Jsou tou správnou volbou, jak si vyzdobit a zároveň příjemně provonět byt.

Jak na květinové aranžmá

„Jakou budou mít hyacinty barvu, to poznáte podle barvy cibulky – z bílé cibulky vyroste bílý květ, z načervenalé červený květ a z modré modrý. Barev je ale více – zorientovat se můžete i podle barvy plastového květináče, ve kterém se většinou prodává,“ popisuje květinářka Markéta Keclíková, která vede květinářství v centru Prahy a pro nadšené amatérské floristy sepsala knížku Můj květinový ateliér.

Na péči není hyacint náročný: stačí udržovat cibulku vlhkou, ideálně ji denně postříkat rozprašovačem. Čím větší máte doma chladno, tím déle vydrží - při teplotě kolem 20 °C to budou zhruba tři týdny. Po odkvětu nechte listy zežloutnout a seschnout, až poté cibulku očistěte a uložte v temnu a chladu.

Na podzim, kdy je správný čas pro sázení cibulovin, můžete hlízu zasadit do záhonu či truhlíku na terase a na jaře vám znovu vykvete. Počítejte ale s tím, že rok od roku má hyacint květ menší a menší, posléze zanikne úplně.

Na působivé aranžmá toho moc nepotřebujete

V plastovém obalu by vám hyacint na stole ani jinde moc parády neudělal, takže až si ho přinesete domů, dopřejte mu trošku jiný kabát. Nemusí to být nic náročného. Stačí třeba mech „vyčesaný“ z trávníku, nejrůznější skleněné nádobky, parádu udělá i kousek lýka, provázku či krajky.

Nebojte se improvizovat

Hyacintům to sluší téměř v jakékoli nádobě: v košíku budou působit rustikálně, v porcelánovém hrnečku staromilsky, v plechovce od polévky téměř warholovsky. Zabalit se dají i do pytloviny nebo papírového pytlíku, je to jen na vás.

Pokud chcete mít aranžmá víc nazdobené, lze přidat i vrbové větvičky či šišky. Ale nepřehánějte to, pořád by měl vyniknout především hyacint.

Hyacinty si barevně vyberte dle vlastního uvážení, floristka Markéta preferuje bílé pro jejich čistotu a eleganci. Jednoduše je opatrně vyndejte z plastových květináčů. Cibulku přitom od zeminy příliš neočišťujte, aby výsledek vypadal co nejpřírodněji.

Pak cibulku i se zbytky hlíny opatrně vložte například do sklenice či skleněného svícnu. Kořeny budou vidět, a zůstanou tak součástí aranže.

Co s odkvetlými hyacinty?

Buď cibulky a listy nechte zaschnout a do podzimu je uložte, jak radí floristka Markéta.

Nebo lze nechat cibuloviny po odkvětu (tedy i tulipány, sněženky, bledule nebo narcisy) po odkvětu zatáhnout v mrazuvzdorném truhlíku nebo květináči, přežijí pak venku až do příštího jara. Případně je po odkvětu můžete vysadit do zahrady, ideálně pod stromy nebo keře (více v článku zde).

Cibulky můžete případně i obalit či přikrýt mechem, který dobře udržuje vlhkost kořenů. Floristé ho kupují, pro domácí použití ale určitě zvládnete hrst vyhrabat z trávníku či jiného vlhkého místa na zahradě. Aby se s ním dobře pracovalo, je vhodné ho rosit. Stejně jako po celou dobu kvetení hyacintu.

Cibulky usazené do mechu také naaranžujte do sklenic, svícnů či pod skleněné poklopy. „Materiál nádob zvolte pokud možno jednotný, například sklo nebo kov, aby celková kompozice byla harmonická, ne ve stylu co dům dal,“ radí floristka Markéta Keclíková.

Autor:


Témata: Velikonoce


Nejčtenější

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Další z rubriky

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.