Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

  1:00aktualizováno  1:00
Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty i narcisy jen září, ale ve váze dlouho nevydrží. Aranžmá s cibulovinou zakoupenou v plastovém květináčku si užijete déle. Možná do Velikonoc.

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem nebo krajkou. | foto: Můj květinový ateliér, www.smartpress.cz

Cibulky, přesněji šupinaté hlízy hyacintů, latinsky Hyacinthus, se objevují na pultech květinářství již kolem Vánoc, ale největší nabídka nastává časně zjara. Jsou tou správnou volbou, jak si vyzdobit a zároveň příjemně provonět byt.

Jak na květinové aranžmá

„Jakou budou mít hyacinty barvu, to poznáte podle barvy cibulky – z bílé cibulky vyroste bílý květ, z načervenalé červený květ a z modré modrý. Barev je ale více – zorientovat se můžete i podle barvy plastového květináče, ve kterém se většinou prodává,“ popisuje květinářka Markéta Keclíková, která vede květinářství v centru Prahy a pro nadšené amatérské floristy sepsala knížku Můj květinový ateliér.

Na péči není hyacint náročný: stačí udržovat cibulku vlhkou, ideálně ji denně postříkat rozprašovačem. Čím větší máte doma chladno, tím déle vydrží - při teplotě kolem 20 °C to budou zhruba tři týdny. Po odkvětu nechte listy zežloutnout a seschnout, až poté cibulku očistěte a uložte v temnu a chladu.

Na podzim, kdy je správný čas pro sázení cibulovin, můžete hlízu zasadit do záhonu či truhlíku na terase a na jaře vám znovu vykvete. Počítejte ale s tím, že rok od roku má hyacint květ menší a menší, posléze zanikne úplně.

Na působivé aranžmá toho moc nepotřebujete

V plastovém obalu by vám hyacint na stole ani jinde moc parády neudělal, takže až si ho přinesete domů, dopřejte mu trošku jiný kabát. Nemusí to být nic náročného. Stačí třeba mech „vyčesaný“ z trávníku, nejrůznější skleněné nádobky, parádu udělá i kousek lýka, provázku či krajky.

Nebojte se improvizovat

Hyacintům to sluší téměř v jakékoli nádobě: v košíku budou působit rustikálně, v porcelánovém hrnečku staromilsky, v plechovce od polévky téměř warholovsky. Zabalit se dají i do pytloviny nebo papírového pytlíku, je to jen na vás.

Pokud chcete mít aranžmá víc nazdobené, lze přidat i vrbové větvičky či šišky. Ale nepřehánějte to, pořád by měl vyniknout především hyacint.

Hyacinty si barevně vyberte dle vlastního uvážení, floristka Markéta preferuje bílé pro jejich čistotu a eleganci. Jednoduše je opatrně vyndejte z plastových květináčů. Cibulku přitom od zeminy příliš neočišťujte, aby výsledek vypadal co nejpřírodněji.

Pak cibulku i se zbytky hlíny opatrně vložte například do sklenice či skleněného svícnu. Kořeny budou vidět, a zůstanou tak součástí aranže.

Co s odkvetlými hyacinty?

Buď cibulky a listy nechte zaschnout a do podzimu je uložte, jak radí floristka Markéta.

Nebo lze nechat cibuloviny po odkvětu (tedy i tulipány, sněženky, bledule nebo narcisy) po odkvětu zatáhnout v mrazuvzdorném truhlíku nebo květináči, přežijí pak venku až do příštího jara. Případně je po odkvětu můžete vysadit do zahrady, ideálně pod stromy nebo keře (více v článku zde).

Cibulky můžete případně i obalit či přikrýt mechem, který dobře udržuje vlhkost kořenů. Floristé ho kupují, pro domácí použití ale určitě zvládnete hrst vyhrabat z trávníku či jiného vlhkého místa na zahradě. Aby se s ním dobře pracovalo, je vhodné ho rosit. Stejně jako po celou dobu kvetení hyacintu.

Cibulky usazené do mechu také naaranžujte do sklenic, svícnů či pod skleněné poklopy. „Materiál nádob zvolte pokud možno jednotný, například sklo nebo kov, aby celková kompozice byla harmonická, ne ve stylu co dům dal,“ radí floristka Markéta Keclíková.

Autor:
Témata: Velikonoce

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Další z rubriky

Brambory šetrně skladujte i zpracovávejte, je jich málo a zřejmě zdraží

Brambor se letos urodilo méně, kvůli suchu nenarostly.

Letošní horká a suchá sezona zrovna nenahrávala solidní úrodě brambor, podle bramborářů je sklizeň zhruba o 25 nižší...

OBRAZEM: Ty nejlepší fantastické pohledy z dronů na svět kolem nás

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby....

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby. Vše nafocené z ptačí perspektivy díky...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz