Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak bleskurychle a bezpečně vylézt na vysoký strom? Musíte být profík

  11:30aktualizováno  11:30
V sobotu se v pražském Podolí odehrál už 14. ročník Mistrovství ČR ve stromolezení. Nejde o žádné dětské hrátky, ale o naprosto seriózní chlapskou disciplinu. Mezi sebou takto zápolí ti nejlepší profesionální arboristé, běžně operující v korunách vzrostlých velikánů.

Jakmile si stromolezec nainstaluje do koruny stromu lano, zmizí během několika málo okamžiků nahoře ve větvích. I tam se pohybuje s naprostou jistotou, jen divákům se zakloněnými hlavami se dole na zemi doslova tají dech.

Profesionální stromolezci

Zdaleka ale nejde jen o to na strom vylézt, tím teprve práce profesionálního stromolezce arboristy začíná. Jako specialisté na řez stromů a rizikové kácení pak bez jakékoliv pomoci vysoko v koruně i ve větvích zvládnou neuvěřitelné.

V rámci sobotního mistrovství se ti nejlepší z nich nejprve utkali v kvalifikaci, což obnášelo pět disciplín: instalace lana, jištěný šplh, jištěný výstup, práce v koruně a záchrana zraněného. Odpoledne proběhlo finále.

Zdaleka ovšem nešlo o medaile. Pořadatelům jde především o popularizaci úchvatné práce profesionálních stromolezců, specialistů na řez stromů a rizikové kácení, kteří udržují vzrostlou zeleň zdravou a bezpečnou pro své okolí. Pro ně samotné je to příležitost, jak neustále vylepšovat techniky bezpečného lezení po stromech při jejich ošetřování.

Autor:




Nejčtenější

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Další z rubriky

Čeští zemědělci už dnes pěstují celou řadu druhů salátů, trh si to vyžádal. Teď...
OBRAZEM: Kdybyste si salát měli sami vypěstovat, nevyhodíte ho

Zelenina patří mezi nejčastěji vyhazovaný druh potravin v evropských domácnostech. Iniciativa Zachraň jídlo se proto vydala po stopách té nejprodávanější,...  celý článek

Květinové cibulky musí být pevné a bez známek plísně či jiného poškození.
Tulipány a spol. sázejte právě teď, ať stihnou do jara nabrat sílu

Má-li vaše zahrada na jaře rozkvést pestrými květy cibulovin, právě teď na podzim si vyhrňte rukávy a začněte je strkat do hlíny. Tulipány či narcisy totiž...  celý článek

Kompostér K 700 pojme až 720 litrů biomasy.
Soutěžte a vyhrajte kompostér, který na zahradě urychlí běh času

V uzavřeném kompostéru trvá celý proces kompostování daleko kratší dobu než u běžného kompostu, takže ušetří měsíce času. A když dodržíte správný postup,...  celý článek

Rodičovská v životopisu: Patří tam, nebo ne?
Rodičovská v životopisu: Patří tam, nebo ne?

Sehnat práci s dítětem se dá, jen se na to musí správně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.