Trápí-li vás střevní či žaludeční potíže, zácpa, nadýmání, říhání, pálení žáhy a podobně, musíte především zlepšit svůj přístup. Jen bylinky vše nespasí.
Na druhou stranu je fakt, že mohou při trávicích potížích výrazně pomoci, ať už v akutních případech nebo dlouhodobě. Ostatně proto se původně byliny – včetně těch, které označujeme jako koření – do pokrmů přidávaly. Aby zlepšily jejich stravitelnost. Že díky nim jídlo zároveň i lépe chutná, je až druhotný efekt.
Galerie léčivek na tráveníZe čtvrtého dílu bylináře připraveného pro magazín Víkend MF DNES vyčtete, v čem dokáže pomoci kakost, zeměžluč, máta, vachta, kuklík, česnáček, řimbaba, krvavec, pelyněk, rozrazil, topolovka či heřmánek. I recepty na česnáčkové pesto, žaludeční likér, čaj na trávení nebo džem s mátou. |
V současnosti bohužel uznáváme především chuťovou stránku věci. Do pokrmů občas přidáváme ochucovadla, která jsou sice rostlinného původu, ale trávení spíš zhorší. Týká se to zejména různých exotických produktů, na něž náš trávicí systém není adaptován.
Návrat k dobrému trávení začněte jak úpravou stravovacích zvyklostí, tak tím, že budete při vaření využívat bylinky, které podporují činnost žaludku, střev i žlučníku. Při akutních problémech vsaďte na metody běžně užívané našimi předky, tedy bylinné výluhy, odvary, likéry či tinktury.
Pokud se stav nezlepší, nebo se potíže dokonce zhorší, raději vyhledejte lékaře. Zánět slepého střeva či silný žlučníkový záchvat bylinky zažehnat nedokážou a mohlo by jít i o život.
To platí nejen v případě potíží s trávením, ale u všech zdravotních patálií. Moc bylinek je sice veliká, ale má své limity. Stejně jako je hloupost odmítat fytoterapii jako nevědeckou léčebnou metodu, tak je velmi nerozumné spoléhat na ni bezvýhradně a odmítat kvůli tomu výdobytky moderní medicíny.