Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Atlas hub

a b c d e f g h ch i j k l m n o p q r s t u v x y z

Zde najdete nejznámější houby, se kterými se můžete setkat v našich lesích. Ve spolupráci s časopisem Houbař přinášíme i užitečné rady a zajímavosti.

Pro inspiraci:
Recepty z hub
Články o houbách
Rady zkušených houbařů 
KVÍZ: Jak se vyznáte v houbách?

Abecedně od h

Hřib sametový (Xerocomus pruinatus)

9. května 2008

V kuchyni s ním můžete nakládat dle libosti. Hodí se k sušení, k nakládání do octa.

Hřib plavý (Boletus impolitus)

9. května 2008

Je jedlý, po tepelné úpravě nepoživatelný. Hřib plavý roste nehojně až vzácně od čevrvence.

Hřib peprný (Boletus piperatus)

9. května 2008

Na užití v kuchyni dejte pozor. Větším množství dokáže zkazit celý pokrm.

Hřib nachovýtrusný

9. května 2008

V kuchyni je nejlepší hřib nachovýtrusný usušit. Lze ho použít také do směsí a omáček.

Hřib medotrpký (Boletus radicans)

Hřib medotrpký
9. května 2008

Hřib medotrpký je pro svou odporně hořkou chuť nejedlý.

Hřib kříšť (Boletus calopus)

9. května 2008

Hřib kříšť láká svým vzhledem ke sběru, ale pro svoji hořkost je v kuchyni nepoužitelný.

Hřib královský (Boletus regius)

9. května 2008

Hřib královský roste velmi vzácně. Je jedlý, ale nesmí se sbírat.

Hřib koloděj (Boletus luridus)

9. května 2008

Hřib koloděj se nejvíce podobá po tepelné úpravě rovněž jedlému hřibu kováři.

Hřib kaštanový (Gyroporus castaneus)

9. května 2008

Pro svoji vzácnost by si spíš zasloužil ochranu, nechávám jej volně růst.

Hřib hnědý (Boletus badius/Xerocomus badius)

9. května 2008

Mladé plodnice můžeme uchovávat v panenském olivovém oleji nebo naložené ve víně.

Hřib Fechtnerův (Boletus fechtneri)

9. května 2008

Hřib Fechtnerův je jedlá, zároveň ale také zákonem chráněná.

Hřib dubový (Boletus reticulatus/Boletus aestivalis)

9. května 2008

Jeho chuť je vynikající. Z kulinářského hlediska se nejvíce doporučuje smažit hřiby jako řízky.

Hřib borový (Boletus pinophilus)

9. května 2008

Je jedlý. Z kulinářského hlediska ho můžete naložit zcela dle libosti do omáček apod.

Holubinka vrhavka (Russula emetica)

9. května 2008

Vyhněte se ochutnávání syrových červených holubinek, neboť má ostrou palčivou chuť´.

Holubinka trávozelená (Russula aeruginea)

9. května 2008

Po důkladném tepelném zpracování zmizí štiplavost lupenů a houba se dá použít do různých směsí.

Holubinka namodralá (Russula cyanoxantha)

9. května 2008

K jídlu je vhodná čerstvá i sušená a houbovému pokrmu dodá zajímavou chuť i konzistenci.

Holubinka mandlová (Russula vesca)

9. května 2008

Holubinka mandlová roste celkem hojně v létě a na podzim v lesích listnatých a smíšených.

Hnojník obecný (Coprinus comatus)

9. května 2008

Vzhledem k neobyčejné rychlosti růstu plodnic je nezbytný sběr dvakrát denně.

Hnojník inkoustový (Coprinus atramentarius)

9. května 2008

Svůj název dostal proto, že byl v minulosti používán mnichy k získání jemného inkoustu na psaní.

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus)

9. května 2008

Hlíva ústřičná může být uchovávána všemi možnými způsoby.

Hlíva plicní (Pleurotus pulmonarius)

9. května 2008

Z kulinářského hlediska je hlíva plicní všestranně využitelná. Při sbírání stačí otřít klobouky

Hadovka smrdutá (Phallus impudicus)

9. května 2008

Když roste, pak její „vůně“ dokáže zamořit několik desítek čtverečních metrů.

Krmítko v americkém Ohiu