Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Atlas hub

a b c d e f g h ch i j k l m n o p q r s t u v x y z

Zde najdete nejznámější houby, se kterými se můžete setkat v našich lesích. Ve spolupráci s časopisem Houbař přinášíme i užitečné rady a zajímavosti.

Abecedně od k

Krásnopórka žemlička (Albatrellus confluens)

Krásnopórka žemlička
26. září 2011

Najdete ji v Jižních Čechách v místech s nejčistším vzduchem.

Krásnopórka kozí noha (Scutiger pes-caprae)

Krásnopórka kozí noha
19. září 2011

Tato zajímavá houba má výrazný klobouk a obří póry.

Křemenáč smrkový (Leccinum piceinum)

Křemenáč smrkový
18. července 2011

Na této houbě byste si pochutnali, raději ji ale nechte růst. Patří mezi ohrožené.

Krásnorůžek rohovitý (Calocera cornea)

Krásnorůžek rohovitý
13. června 2011

Tato dřevokazná houba připomíná plamínky ohně.

Křehutka sametová (Lacrymaria lacrymabunda)

Křehutka sametová
6. června 2011

Díky kapičkám v lupenech křehutek se jim přezdívá pláčivky.

Kališník obecný (Helvella acetabulum)

Kališník obecný
30. května 2011

Kališník obecný patří k jedlým houbám, ale nespleťte si ho s jedovatou baňkou.

Krasočíška žlutá (Caloscypha fulgens)

Krasočíška žlutá
18. dubna 2011

Až najdete tuto výraznou, atraktivně zbarvenou houbu, pamatujte, že je chráněná.

Kornice otrubičnatá (Encoelia furfuracea)

Kornice otrubičnatá
11. dubna 2011

Vyrůstá z prasklé kůry stromů ve skupinkách.

Klanolístka obecná (Schizophyllum commune)

10. ledna 2011

Zajímavá, chlupatá houba má místo lupenů lišteny.

Kuřátečko hřebenité (Clavulina coralloides/cristata)

3. ledna 2011

Bělavá houba schovává pod mnoha větvičkami drobný třeň.

Klouzek zrnitý (Suillus granulatus)

8. listopadu 2010

Klouzek zrnitý často najdete pod borovicí.

Kuřátka sličná (Ramaria formosa)

26. července 2010

Kuřátka sličná vypadají atraktivně, její požití by vám ale způsobilo silné potíže.

Kuřátka žlutá (Ramaria flava)

25. července 2010

Tato atraktivně zbarvená houba je jedlá, ale pozor na záměnu s jejími jedovatými příbuznými.

Květnatec Archerův (Clathrus archeri)

15. února 2010

Exoticky vypadající houba pochází z Austrálie, ale najdete ji i u nás - v jižních Čechách, v...

Krásnorůžek lepkavý (Galocera viscosa)

3. října 2008

Houba je jedlá, ale neměla by se k přípravě jídel používat.

Klouzek sličný (Suillus grevillei)

1. srpna 2008

Hodí se do všech houbařských pokrmů (do guláše či houbové směsi). Není příliš vhodný k sušení.

Kyj uťatý (Clavariadelphus truncatus)

12. května 2008

Tato nelupenatá houba roste pouze v jehličnatých lesích na půdách bohatých na vápník.

Kropenatec zvoncovitý (Panaeolus sphinctrinus)

12. května 2008

Kropenatec zvoncovitý roste hojně po deštích na kravském a koňském trusu na cestách

Křemenáč osikový (Leccinum rufum)

9. května 2008

Křemenáč osikový je vynikající jedlá houba, která je vhodná ke všem kuchyňským úpravám.

Křemenáč březový (Leccinum versipelle)

9. května 2008

Z hlediska uchovávání je asi nejlepší velkou houbu rozkrájet a usušit.

Krásnopórka mlynářská (Albatrellus ovinus)

9. května 2008

Nedoporučuje se příliš k jídlu , konzistence jejího „masa“ se rovná asi stoleté slepici.

Kozák habrový (Leccinum carpini)

9. května 2008

Kozák habrový je jedlá a velmi dobrá tržní houba. Na vzduchu i v jídle intenzivně voní.

Kozák březový (Leccinum scabrum)

9. května 2008

Můžeme ho nakrájet na plátky, usušit a uchovat ho na zimní období, nebo ho použít čerstvý.

Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa)

9. května 2008

Kotrč se velmi dobře suší, nejlépe zavěšením plodnice na provázek na světlém vzdušném místě.

Klouzek obecný (Suillus luteus)

9. května 2008

Vzhledem k šťavnaté dužnině je nejlepší klouzka obecného rozkrájet a usušit pro použití v zimě.

Klouzek kravský (Boletus bovinus)

9. května 2008

Klouzek kravský je jedlý, ale ze všech klouzků je nejméně chutný.

Klouzek bílý (Suillus placidus)

9. května 2008

Klouzek bílý roste nehojně až vzácně od července do října v jehličnatých a smíšených lesích.

Kačenka česká (Verpa bohemica)

9. května 2008

Kuchyňské využití je velmi všestranné. Kačenky můžeme sušit, čerstvé je dusit na másle apod.

Najdete na iDNES.cz