Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Atlas hub

a b c d e f g h ch i j k l m n o p q r s t u v x y z

Zde najdete nejznámější houby, se kterými se můžete setkat v našich lesích. Ve spolupráci s časopisem Houbař přinášíme i užitečné rady a zajímavosti.

Abecedně od s

Smrž kuželovitý (Morchella conica)

Smrž kuželovitý
16. května 2011

I tento zástupce smržů patří k jedlým houbám.

Síťkovec dubový (Daedalea quercina)

Síťkovec dubový
20. prosince 2010

Úchvatné lupenité póry této dřevokazné houby tvoří složitý labyrint.

Strmělka kyjonohá (Clitocybe clavipes)

Strmělka kyjonohá
5. dubna 2010

Strmělku kyjovitou poznáte podle bachratého třeně, díky kterému někdy vypadá houba nevyváženě.

Strmělka listomilná (Clitocybe phyllophila)

Strmělka listomilná
1. prosince 2009

Strmělka listomilná tvoří ve skupinách záhadné obrazce. Často roste na stejných místech, houbaři si...

Smrž pražský (Morchella pragensis)

Smrž pražský
3. října 2008

Výtečná jedlá houba s širokou škálou kuchyňského využití.

Sírovec žlutooranžový (Laetiporus sulphureus)

Sírovec žlutooranžový
1. srpna 2008

Sírovec žlutooranžový je jedlá houba, ale u některých osob může vyvolat alergickou reakci.

Stroček trubkovitý (Craterellus cornucopioides)

Stroček trubkovitý
12. května 2008

Je jedlý, význačný kořennou chutí a vůní. Stroček se hodí k uchovávání všemi způsoby.

Strmělka mlženka (Clitocybe nebularis)

Strmělka mlženka
12. května 2008

Strmělka mlženka je jednou z nejhojnějších podzimních hub. Najdeme ji ve všech typech lesů.

Strmělka anýzka (Clitocybe odora)

12. května 2008

Při sběru bychom si měli dávat pozor zejména na záměnu s její kolegyní límcovku měděnkovou.

Smrž vysoký (Morchella ellata)

12. května 2008

Od roku 1966, byla v USA patentována metoda pěstování smržů, zájem o ně mnohonásobně vzrostl.

Smrž polovolný (Morchella hybrida)

12. května 2008

Výtečná jedlá houba, ale málo vydatná, vhodná k plnění masovými směsmi.

Smrž obecný (Morchella esculenta)

12. května 2008

Z kulinářského hlediska to jsou výjimečně výtečné houby, nutné je, je předtím povařit.

Sluka svraskalá (Rozites caperatus)

12. května 2008

Cenná houba, která je všestranně upotřebitelná. Vhodně upravená připomíná chuť hovězího masa.

Slizečka porcelánová (Oudemansiella mucida)

12. května 2008

Po odstranění slizu jsou klobouky jedlé, třeň nikoli kvůli své tuhosti.

Slizák růžový (Gomphidius roseus)

12. května 2008

Roste nehojně až vzácně od července do listopadu v jehličnatých a smíšených lesích.

Slizák mazlavý (Gomphidius glutinosus)

12. května 2008

Slizák mazlavý svým vzhledem příliš neláká, ale je to vynikající jedla houba.

Najdete na iDNES.cz