Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Aztécký cukr - sladká bylina bez kalorií

  3:00aktualizováno  3:00
Pokud jste se rozhodli pěstovat doma bylinky a váháte, které vybrat, máme pro vás několik tipů. Začneme u těch nejznámějších.
Máta určitě patří k nejčastěji pěstovaným bylinkám, a to nejen díky popularitě nápoje mojito. Při výběru konkrétní rostlinky dejte pozor na to, kterou odrůdu si domů odnášíte, existuje jich totiž nejméně dvacet pět a každá chutná jinak. Někdy je chuť máty jemnější, jiná může být ostřejší. Nejlepší je ochutnat konkrétní rostllinku přímo v obchodě.

Velmi oblíbený je také rozmarýn, ten ale nesnáší přemokření, takže ho zbytečně nepřelévejte. A nebojte se ani libečku. "Je sice hodně vzrostlý, ale i kdybychom ho měli pěstovat jen jeden rok, vyplatí se to. Taková snítka čerstvého libečku dodá polévce úplně jinou chuť," říká zahradnice Květa Sunarto.
 

. INFO

Lippia neboli aztécký cukr se používá jako náhrada cukru, vhodná je především pro diabetiky a pro ty, kteří drží dietu.

Novinkou je u nás lippia - rostlinka, které se přezdívá aztécký cukr. Je 1000x sladší než bílý čištěný cukr, který používáme nejvíce. Neobsahuje přitom žádné kalorie! A to už je přece dobrý důvod, proč začít lippii pěstovat.

"Já to baštím i místo bonbonů, ale je to výborné i proto, že stačí utrhnout tři čtyři lístečky, hodit je do konvice s čajem - a máte to rázem oslazené," říká zahradnice Květa Sunarto.

Lippii je dobré pěstovat na světlém místě, nejlépe v závěsném květináči, tvoří totiž až metrové převisy. Zalévejte ji často, nesmí vyschnout.


Ve spolupráci se Zahradnictvím Rypáček

Fóra čtenářů HOBBY.cz

Autor:




Nejčtenější

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Další z rubriky

Čeští zemědělci už dnes pěstují celou řadu druhů salátů, trh si to vyžádal. Teď...
OBRAZEM: Kdybyste si salát měli sami vypěstovat, nevyhodíte ho

Zelenina patří mezi nejčastěji vyhazovaný druh potravin v evropských domácnostech. Iniciativa Zachraň jídlo se proto vydala po stopách té nejprodávanější,...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.