Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

aktualizováno 
Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří na britské ambasádě v Praze, nám dokázal, že není třeba mít předsudky.

Kuchař si zeleninu, kterou používá k vaření, sám pěstuje na záhonech v zahradě velvyslanectví. Připravil si recept na baby kuřátko, kde jako přílohu použil fialové brambory, cuketu, lilek, cherry rajčátka, vše servírované na lilkovém pyré a přelité šťávou z hodně zredukovaného kuřecího vývaru.

Fotogalerie

Začnete s krájením zeleniny na malé, zhruba centimetr silné proužky. Okrouhlou variantu lilku, cuketu, fialové brambory, jemně pálivou chilli papričku i cherry rajčátka. Fialové brambory obsahují více škrobu, takže se hodí i na bramborovou kaši.

A hned je dá na pánev na trošku oleje na střední plamen.Jednotlivé druhy zeleniny postupně odebírejte z pánve, jakmile získají barvu a změknou.

Pyré z pečených lilků

Rozřízněte lilek podélně, pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a položte na plech řezem. Opečte na 180 °C půl hodiny do úplného změknutí. Pak vyškrabejte dužinu, přidejte olivový olej, jablečný ocet, koriandr, sůl, pepř a rozmixujte do jemné konzistence. Je však možné zvolit i rustikálnější provedení, pak stačí jen dužinu jemně nakrájet.

Nejdéle trvají brambory, ale před ukončení opékání není špatné přidat trošku másla, aby zelenina získala trošku lesku a chuti.

Jakmile je zelenina hotová, vhoďte na pánev kuřecí kousky. Kuchař ho připravuje metodou sous-vide, kdy ho ve vakuu připravuje asi hodinu a půl na teplotu 64 stupňů Celsia. „Ale klidně můžete kuře i klasicky předpřipravit v troubě nebo na pánvi a pak ho jen prohřát a dát mu barvu,“ vysvětluje svůj postup kuchař Vojtěch Kalášek.

Ke konci tohoto procesu přihoďte na pánev už opečenou zeleninu, aby se před podáváním znovu prohřála a možná i kousek másla, aby se potraviny oglazovaly. A můžete servírovat. Kalášek začne tím, že na talíř doprostřed dá trochu lilkového pyré a dnem misky ho přitiskne. Tím vznikne reliéf, na který pak naaranžujete kousky masa a zeleniny.

Z lilku připravíte i zmrzlinu

Kuchař jako dezert připravil i překvapení v podobě zmrzliny vyrobené z lilku. „Vezmete žloutky, smetanu a cukr, zahřejete na 80 stupňů a přidáte lilek kandovaný v sirupu s kardamonem,“ popisuje kuchař.

Talíř nazdobí koriandrovým olejem. Ten vyrobíte tak, že olej zahřejete na 70 stupňů, přidáte koriandr a rozmixujete. Na talíř přidáte mandlovou drobenku – zmrzlina díky ní nebude klouzat po talíři – mimo to, že dodá další chuť.

Zmrzlinu dozdobíte sušenými chipsy z lilku, který byl namočený do toho samého sirupu, jako lilek ve zmrzlině. A nakonec přidáte pro oko pár jedlých květů.

Autor:



Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Drahý kopaný bazén stavět nemusíte. Osvěžení na zahradě rychle a levně

Bazén je vítaným letním osvěžením.

Ceny malých bazénů strmě klesají, a tak dávají možnost každému, kdo má trochu místa na zahradě, zchladit se po úmorném...



KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

S citem budovaná zahrada je vzpomínkou na bratra, který jí dal nejvíc

V oblasti Lužických hor se nádherně kvetoucím rododendronům a azalkám skvěle...

Přes tři desítky let práce se skrývají za rozlehlou zahradou, kde původně rostly jen náletové dřeviny a ležela spousta...

Další z rubriky

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

Nová soutěž pro mladé kuchaře by jim měla přinést perspektivní místa

Každý pořádný kuchař by měl být schopen vyrobit domácí těstoviny.

Soutěž Young Chef 2018 je nová soutěž pro čerstvé absolventy učňovských kuchařských oborů. Během léta 30 nominovaných...

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz