Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

aktualizováno 
Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří na britské ambasádě v Praze, nám dokázal, že není třeba mít předsudky.

Kuchař si zeleninu, kterou používá k vaření, sám pěstuje na záhonech v zahradě velvyslanectví. Připravil si recept na baby kuřátko, kde jako přílohu použil fialové brambory, cuketu, lilek, cherry rajčátka, vše servírované na lilkovém pyré a přelité šťávou z hodně zredukovaného kuřecího vývaru.

Fotogalerie

Začnete s krájením zeleniny na malé, zhruba centimetr silné proužky. Okrouhlou variantu lilku, cuketu, fialové brambory, jemně pálivou chilli papričku i cherry rajčátka. Fialové brambory obsahují více škrobu, takže se hodí i na bramborovou kaši.

A hned je dá na pánev na trošku oleje na střední plamen.Jednotlivé druhy zeleniny postupně odebírejte z pánve, jakmile získají barvu a změknou.

Pyré z pečených lilků

Rozřízněte lilek podélně, pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a položte na plech řezem. Opečte na 180 °C půl hodiny do úplného změknutí. Pak vyškrabejte dužinu, přidejte olivový olej, jablečný ocet, koriandr, sůl, pepř a rozmixujte do jemné konzistence. Je však možné zvolit i rustikálnější provedení, pak stačí jen dužinu jemně nakrájet.

Nejdéle trvají brambory, ale před ukončení opékání není špatné přidat trošku másla, aby zelenina získala trošku lesku a chuti.

Jakmile je zelenina hotová, vhoďte na pánev kuřecí kousky. Kuchař ho připravuje metodou sous-vide, kdy ho ve vakuu připravuje asi hodinu a půl na teplotu 64 stupňů Celsia. „Ale klidně můžete kuře i klasicky předpřipravit v troubě nebo na pánvi a pak ho jen prohřát a dát mu barvu,“ vysvětluje svůj postup kuchař Vojtěch Kalášek.

Ke konci tohoto procesu přihoďte na pánev už opečenou zeleninu, aby se před podáváním znovu prohřála a možná i kousek másla, aby se potraviny oglazovaly. A můžete servírovat. Kalášek začne tím, že na talíř doprostřed dá trochu lilkového pyré a dnem misky ho přitiskne. Tím vznikne reliéf, na který pak naaranžujete kousky masa a zeleniny.

Z lilku připravíte i zmrzlinu

Kuchař jako dezert připravil i překvapení v podobě zmrzliny vyrobené z lilku. „Vezmete žloutky, smetanu a cukr, zahřejete na 80 stupňů a přidáte lilek kandovaný v sirupu s kardamonem,“ popisuje kuchař.

Talíř nazdobí koriandrovým olejem. Ten vyrobíte tak, že olej zahřejete na 70 stupňů, přidáte koriandr a rozmixujete. Na talíř přidáte mandlovou drobenku – zmrzlina díky ní nebude klouzat po talíři – mimo to, že dodá další chuť.

Zmrzlinu dozdobíte sušenými chipsy z lilku, který byl namočený do toho samého sirupu, jako lilek ve zmrzlině. A nakonec přidáte pro oko pár jedlých květů.

Autor:




Nejčtenější

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Další z rubriky

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.