Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

  0:24aktualizováno  0:24
Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší počasí. Stačí zapékací miska. A máte poměrně lehký oběd, pokud si maso dáte se salátem. Skvěle se k němu hodí coleslaw z červeného zelí.

Tento recept Zdeněk Pohlreich prozradil v rámci dalšího premiérového dílu pořadu Teď vaří šéf! v neděli v podvečer na Primě. Jako pořádný oběd, který ovšem opět zapadá do lehkého celodenního menu. Přesně v tomto duchu se šéf už téměř rok stravuje a jde mu to k duhu (více v rozhovoru zde).

Příprava barbeque kuřete je naprosto triviální. Kousky kuřete - spodní i horní stehno, tedy tzv. špalíčky - jednoduše nakrojíte na několika místech až ke kosti, aby marináda lépe pronikla do masa. Kousky pak osolte a opepřete.

Fotogalerie

Pak si v misce připravte marinádu z plechovky rajčatového pyré, tedy tzv. passaty, trochy sojové omáčky, hrsti tymiánových lístků, lžičky hnědého cukru a drcené chilli papričky jalapeňoz, aby byla řádně pikantní. Přidejte do ní připravené maso, přikryjte fólií a nechte alespoň hodinku odležet do lednice.

Pak maso i s veškerou marinádou přendejte do zapékací misky, jednotlivé kousky otočte pěkně kůží navrch. Pak nechte péct v troubě vyhřáté na teplotu 175 °C zhruba 40 minut pěkně do měkka.

Mezitím si k masu připravte salát coleslaw, který podle šéfa původně pochází z Holandska, kde ho podávali teplý. Až když si ho přivlastnili Američané, přestali ho podávat teplý, což mu nesmírně prospělo. A jeho příprava?

Nakrájejte pár plátků mrkve na jemné nudličky, stejně jako červené nebo bílé zelí. Než nudličky zelí přidáte do misky k mrkvi, nasolte je, aby pustily trochu vody. A při přendavání do misky je pořádně promněte, aby zkřehly.

Stejně tak čtvrt hlávky zelí, ze které nejprve vykrojte košťál.
Nudličky zelí promačkejte, aby zkřehly.
Přikápněte trochu vinného nebo jablečného octa.
A přidejte půlku nadrobno pokrájené červené cibulky a dvě lžíce domácí...

Pak přidejte ještě pár nudliček jablka, kapku dobrého octa - ideálně z červeného vína, případně cider a opět promíchejte a salát pořádně promačkejte v prstech, aby kousky zelí změkly. Nakonec přidejte dvě lžíce domácí majonézy, pro lepší chuť nadrobno nakrájenou půlku červené cibulky, promíchejte a luxusní salát za pár korun máte hotový.

A můžete servírovat. Barbeque kuře vytažené z trouby pekelně voní - což mohu potvrdit, už jsme doma vyzkoušeli (i když verzi bez kůže a kostí, tedy stehenní a prsní řízky). A skvěle chutná. Jak říká šéf: „Oběd, jak má být.“

Autor:



Nejčtenější

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

OBRAZEM: Bizarní světové rekordy zapsané do Guinessovy knihy 2019

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy....

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy. Podívejte se, s jakými bizarnostmi lze...

Mělník, Znojmo i Karlštejn. Šest tipů, kam se vydat za slavnostmi vína

Vinobraní na jižní Moravě.

Podzim žije vinobraním. V průběhu nejbližších měsíců se těšte na spoustu akcí, kde můžete ochutnávat nejen letošní...

Inteligentní domácnost můžete vybudovat bez kopání a vrtání

Svůj domov můžete řídit odkudkoliv.

Bezdrátový systém Cockpit umožňuje řídit domácnost z libovolného místa s pomocí intuitivní aplikace ve smartphonu a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz