VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

  • 7
Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší počasí. Stačí zapékací miska. A máte poměrně lehký oběd, pokud si maso dáte se salátem. Skvěle se k němu hodí coleslaw z červeného zelí.

Tento recept Zdeněk Pohlreich prozradil v rámci dalšího premiérového dílu pořadu Teď vaří šéf! v neděli v podvečer na Primě. Jako pořádný oběd, který ovšem opět zapadá do lehkého celodenního menu. Přesně v tomto duchu se šéf už téměř rok stravuje a jde mu to k duhu (více v rozhovoru zde).

Příprava barbeque kuřete je naprosto triviální. Kousky kuřete - spodní i horní stehno, tedy tzv. špalíčky - jednoduše nakrojíte na několika místech až ke kosti, aby marináda lépe pronikla do masa. Kousky pak osolte a opepřete.

Pak si v misce připravte marinádu z plechovky rajčatového pyré, tedy tzv. passaty, trochy sojové omáčky, hrsti tymiánových lístků, lžičky hnědého cukru a drcené chilli papričky jalapeňoz, aby byla řádně pikantní. Přidejte do ní připravené maso, přikryjte fólií a nechte alespoň hodinku odležet do lednice.

Pak maso i s veškerou marinádou přendejte do zapékací misky, jednotlivé kousky otočte pěkně kůží navrch. Pak nechte péct v troubě vyhřáté na teplotu 175 °C zhruba 40 minut pěkně do měkka.

Mezitím si k masu připravte salát coleslaw, který podle šéfa původně pochází z Holandska, kde ho podávali teplý. Až když si ho přivlastnili Američané, přestali ho podávat teplý, což mu nesmírně prospělo. A jeho příprava?

Nakrájejte pár plátků mrkve na jemné nudličky, stejně jako červené nebo bílé zelí. Než nudličky zelí přidáte do misky k mrkvi, nasolte je, aby pustily trochu vody. A při přendavání do misky je pořádně promněte, aby zkřehly.

Stejně tak čtvrt hlávky zelí, ze které nejprve vykrojte košťál.
Nudličky zelí promačkejte, aby zkřehly.
Přikápněte trochu vinného nebo jablečného octa.
A přidejte půlku nadrobno pokrájené červené cibulky a dvě lžíce domácí...

Pak přidejte ještě pár nudliček jablka, kapku dobrého octa - ideálně z červeného vína, případně cider a opět promíchejte a salát pořádně promačkejte v prstech, aby kousky zelí změkly. Nakonec přidejte dvě lžíce domácí majonézy, pro lepší chuť nadrobno nakrájenou půlku červené cibulky, promíchejte a luxusní salát za pár korun máte hotový.

A můžete servírovat. Barbeque kuře vytažené z trouby pekelně voní - což mohu potvrdit, už jsme doma vyzkoušeli (i když verzi bez kůže a kostí, tedy stehenní a prsní řízky). A skvěle chutná. Jak říká šéf: „Oběd, jak má být.“