Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Baristou roku se stal Adam Neubauer. V létě pojede závodit do Ameriky

  11:03aktualizováno  11:03
Mistrem republiky se v nedělním finále stal už podruhé, prvně v roce 2012. Jako vítěz bude reprezentovat Českou republiku na 2015 World Barista Championship v americkém Seattlu, který se bude konat 9. - 12. dubna 2015.

Adam Neubauer se stal Baristou roku 2015. | foto: Jaknakavu.eu

Adam Neubauer na oslavování neměl moc času. Pracuje v kavárně EMA espresso bar v Praze na Florenci a zastihli jsme ho v pracovním procesu svěžího už po ránu. „V uvozovkách lze říct, že barista se nemusí připravovat, protože jeho přípravou je celoroční běžná práce. Ale ve skutečnosti se na takovou soutěž musíte připravit, soutěž má svá přesná pravidla,“ tvrdí čerstvý vítěz.

Fotogalerie

Většinu svých konkurentů zná Neubauer osobně, nebo z konkurenčních kaváren. „V té finálové šestici je to už obvykle o prsa, všichni jsou na vysoké úrovni. Záleží na tom, jaký máte den, vyhrát může prakticky každý. Stejně jako když bývá vyrovnaná špička u sportovců,“ uvažuje.

V praxi to znamená, že bodové rozdíly mezi finalisty bývají minimální. „Pamatuji ročníky, kdy rozhodoval bod, nebo půl bodu, letos tam byly rozdíly větší, mezi prvním a druhým bylo kolem 40 bodů,“ říká Neubauer, který se už těší na „svěťák“.

Světové mistrovství je náročnou a vzrušující podívanou, které se účastní zhruba 50 vítězů národních kol. Mají 15 minut, aby připravili 4 espressa, 4 kapučína a 4 nápoje podle vlastního nápadu. A to v souladu s hudbou. Hodnotí se čistota, chuť a invence. Ze základního kola postoupí 12 semifinalistů, do finále půjde šest a z nich vzejde World Barista Champion. Loni jim byl Japonec Hidenori Izaki.

Podívejte se na vyhlášení vítězů očima fanoušků z Jaknakavu.eu

Autor:



Nejčtenější

VIDEO: V čínském cirkuse lev a tygr při tréninku brutálně napadli koně

Lev a tygr napadli koně v čínském cirkusu

Vlnu protestů proti drezůře divokých zvířat v čínských cirkusech spustilo na sociálních sítích video, které natočil...

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...



Vymysleli automat na skládání prádla. Cena je však ďábelská

Po ukončení skládání vyjmete prádlo ze spodní zásuvky.

Robotický prádelní skládací stroj FoldiMate složí oblečení do úhledných komínků. Na stroj se jen zavěsí prádlo a on ho...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Číšnický, křidélkový, nebo pákový? Každý otvírák má svá pro a proti

Otevřít víno vypadá jako triviální úkon, ale s nekvalitní vývrtkou to dá hodně...

Otevření lahve vína je pro mnoho lidí problém a zvláště ženy s tím mohou mít problém. Normálně nechávají tento proces...

Hubice s kartáčem, lepicí válečky a kartáče. Nekonečný boj s chlupy

Bez kartáče koberec posetý chlupy pořádně neuklidíte.

Problémy s chlupy zažívají všichni majitelé psů a koček, ať už jde o dlouhosrsté, či krátkosrsté rasy. Částečně je...

Ekoosada je jim těsná, proto sbírají peníze na Živé Ekomuzeum

Ekoosada našla inspiraci v podobných osadách v Rakousku, USA, Anglii a Rusku.

Zájem o výuku starých řemesel, ekologii a stavbu domů z přírodních materiálů stoupá. Skupina ze sdružení Ekovesnice by...

Najdete na iDNES.cz