Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Baristou roku se stal Adam Neubauer. V létě pojede závodit do Ameriky

  11:03aktualizováno  11:03
Mistrem republiky se v nedělním finále stal už podruhé, prvně v roce 2012. Jako vítěz bude reprezentovat Českou republiku na 2015 World Barista Championship v americkém Seattlu, který se bude konat 9. - 12. dubna 2015.

Adam Neubauer se stal Baristou roku 2015. | foto: Jaknakavu.eu

Adam Neubauer na oslavování neměl moc času. Pracuje v kavárně EMA espresso bar v Praze na Florenci a zastihli jsme ho v pracovním procesu svěžího už po ránu. „V uvozovkách lze říct, že barista se nemusí připravovat, protože jeho přípravou je celoroční běžná práce. Ale ve skutečnosti se na takovou soutěž musíte připravit, soutěž má svá přesná pravidla,“ tvrdí čerstvý vítěz.

Fotogalerie

Většinu svých konkurentů zná Neubauer osobně, nebo z konkurenčních kaváren. „V té finálové šestici je to už obvykle o prsa, všichni jsou na vysoké úrovni. Záleží na tom, jaký máte den, vyhrát může prakticky každý. Stejně jako když bývá vyrovnaná špička u sportovců,“ uvažuje.

V praxi to znamená, že bodové rozdíly mezi finalisty bývají minimální. „Pamatuji ročníky, kdy rozhodoval bod, nebo půl bodu, letos tam byly rozdíly větší, mezi prvním a druhým bylo kolem 40 bodů,“ říká Neubauer, který se už těší na „svěťák“.

Světové mistrovství je náročnou a vzrušující podívanou, které se účastní zhruba 50 vítězů národních kol. Mají 15 minut, aby připravili 4 espressa, 4 kapučína a 4 nápoje podle vlastního nápadu. A to v souladu s hudbou. Hodnotí se čistota, chuť a invence. Ze základního kola postoupí 12 semifinalistů, do finále půjde šest a z nich vzejde World Barista Champion. Loni jim byl Japonec Hidenori Izaki.

Podívejte se na vyhlášení vítězů očima fanoušků z Jaknakavu.eu

Autor:



Nejčtenější

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Skončilo první kolo velké fotografické soutěže o nejkrásnějšího pejska

Gustav

Čtyřtýdenní soutěž dospěla k prvnímu vyhlášení výsledků, kdy spolu zápolí vždy automatem náhodně vybrané dvojice psů....



Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, jak vám pikantní hořčice pomůže v případě...

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto...

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...



Další z rubriky

Na punčocháče vystínované ve stylu ombré stačí barva, hrnec a sporák

Punčocháče si technikou ombré jednoduše obarvíte sami.

Techniku ombré zřejmě budete znát jako způsob barvení vlasů, jakési stínování hřívy tón v tónu od světlejších vlasů po...

K pečínce zkuste svěže vyhlížející blanšírované zelí podle Pohlreicha

Blanšírované zelí má dokonce lepší barvu než syrové - zesklovatí a barvy se...

Jak zelí tepelně upravit, aby bylo nejen chutné, ale dalo se na něj i koukat? Podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha je...

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...



Najdete na iDNES.cz