Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recept na bažanta s bylinkovou nádivkou. Tradice, která nakrmí rodinu

Bažanta připravíte na sto způsobů. S nádivkou patří mezi typické recepty, které s málem masa nasytí celou rodinu.

Zvěřina a slanina. To jsou chutě, které se nejen pojí dohromady, slanina navíc znemožní ztratit masu šťávu, není pak suché.

Průměrný bažant mívá do kila, cena se pohybuje mírně nad stokorunu za kilogram. To dáte dnes za trochu lepší kuře. Vzhledem k váze slepičky už naši předkové museli vymyslet způsob, jak jídlo levně "nastavit", vymysleli proto nádivku. Tedy něco jako přílohu s chutí hlavního pokrmu. Vyzkoušejte tu dnešní variantu s bylinkami.

Budete potřebovat:

1 bažant, vykuchaný, stažený, 400 g nakrájeného toustového chleba na kostky, 4 žloutky, bílky ze 4 vajec, 100 g šunky, 4–6 plátků libové slaniny, 1/2 dl smetany, 100 g másla, sůl, tymián, 200 g růžičkové kapusty rozdělené na lístky, mletý pepř

Postup:

Očištěného bažanta mírně osolíme. Kostky z toustového chleba namočíme do smetany, předtím je ale v troubě trošku vysušíme, aby se ve smetaně úplně nerozpustily a zachovaly si strukturu.

Přidáme žloutky, nakrájenou šunku, sůl, pepř, majoránku, tymián a trochu rozpuštěného másla a nakonec ušlehaný sníh. Opatrně promícháme.

Kdyby vám postup připomínal karlovarský knedlík, tak jste správně v obraze. Princip je až na drobnosti ve složení ingrediencí velmi podobný.

Nádivkou naplníme bažanta, ptáka zabalíme do plátků slaniny a převážeme provázkem. Ze zbytku nádivky připravíme válečky, které stáhneme do potravinářské fólie (vaříme v páře, cca 20 minut).

Bažanta vložíme do pekáčku s máslem a zvolna pečeme doměkka. Můžeme taky zvolit variantu, kdy na dno pekáčku vložíme pečicí papír, maso se pak nebude přichytávat. "Já bažanta dávám do trouby tak na čtvrt hodinky na 160 °C a pak na 40 minut na 120 °C," doporučuje Marek Svoboda z kulinářského studia Bidvest, které se specializuje na přípravu zvěřiny. Během pečení podléváme vlastní šťávou.

Vzhledem k nádivce může být příloha lehoučká. Svoboda doporučuje listy růžičkové kapusty. Spaříme je, rychle ochladíme v ledové vodě a pak orestujeme na másle. Dochutíme solí a pepřem.

Marek Svoboda ovšem připravuje variantu, která není určená pro dietáře. Na kostičky nakrájí anglickou slaninu, až pustí tuk, přidá nadrobno nakrájenou šalotku. Až zesklovatí, rychle na tomto základu osmahne lístky kapusty. Tyto varianta se perfektně pojí s bažantem i nádivkou, které jsou už tak vůní slaniny "nasáklé".

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...